IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България

Референдуми в зона на бойни действия са правен абсурд и България няма да ги признае, заяви президентът

18:32 | 23.09.22 г.
Президентът Румен Радев свика днес консултативна среща. СНимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Президентът Румен Радев свика днес консултативна среща. СНимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

С ескалацията на конфликта в Украйна растат и рисковете за нашия регион, за Европа и света. Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране. Това заяви президентът Румен Радев след продължилата три часа консултативна среща, на която бяха обсъдени рисковете за България и заплахите вследствие на потенциалната опасност от ескалация на войната в Украйна.

"Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Но колкото и абсурдно да звучи тази заплаха, не може да бъде пренебрегвана“, каза Радев.

"Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае", заяви държавният глава.

„България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълняване на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса", заяви президентът. България подкрепя санкционният режим на евросъюза, каза той.

Радев посочи, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност. По думите му ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производствата на горива у нас, работата на големите електроцентрали, доставките по море. А това, по думите му, означава задълбочаване на икономическата и социалната криза.

Президентът изтъкна, че е критично важно България да има парламент и устойчиво редовно правителство. Той призова партиите за обединение пред лицето на кризата, рисковете и заплахите. "Сега е моментът партиите с амбиции да управляват да привлекат гражданите да гласуват, за да има избирателна активност, която да даде достатъчно легитимност на следващия парламент", каза той.

В изявлението си Румен Радев припомни, че още в първите часове на войната България е заклеймила руската агресия срещу Украйна като категорично недопустима.

„От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията", посочи държавният глава.

По-рано днес Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи и говорител на министерството, заяви, че обявените от Москва референдуми за присъединяване към Русия на контролираните Донецка и Луганска област и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна са пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйн. Според външното министерство тези действия ще изострят конфликта още повече.

„Мобилизацията носи риск за националната сигурност, но заплаха от пряко въвличане на България в конфликта засега няма”, повтори днес министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той заяви още, че българската армия е в постоянна бойна готовност, а наблюдението и разузнаването в източната част на страната е засилено.

Президентът Румен Радев проведе консултативна среща със служебния кабинет, на която обсъдиха последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.

В срещата участваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още