fallback

ЦИК: Избирателната активност към 11 часа е 8,89%

Пред секции в Турция е имало агитация на турски език за определена политическа партия, а ЦИК е препратила сигналите към Министерството на външните работи

12:40 | 02.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

Избирателната активност към 11 ч. е 8,89%, заявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) по време на пресконференция, информира БНР.

Вотът за ново Народно събрание започна в 7 часа сутринта, като няколко машини за гласуване не заработиха в началото на изборния ден.

Гласува се в 12 934 избирателни секции в страната и чужбина, като в чужбина те са 755. В 15 избирателни секции се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини, за още 2 се решава дали това да стане.  121 са секционните избирателни комисии в болници, подвижните избирателни секции са общо 292. Секциите с хартиени бюлетини са 3264.

"Към момента за страната с подадени десет сигнала за проблеми с гласуването в страната - три са за нарушения в секционни избирателни комисии, два от тях са за това, че не е започнал на време изборния  ден, но са подадени преди началото на изборния ден. Всички СИК-ове работят. Имаме и две жалби за предизборна агитация в изборния ден, по една вече сме взели решение“, посочва Росица Матева, говорител на ЦИК.

Избирателна активност в България към 11 часа. Източник: ЦИК

Пред секции в Турция е имало агитация на турски език за определена политическа партия, а ЦИК е препратила сигналите към Министерството на външните работи.

На две места в чужбина гласуването вече приключва. Това са Нова Зеландия и Австралия.

Навсякъде в страната и в Европа гласуването протича нормално, съобщиха още от ЦИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 02.10.22 г.
fallback
Още от Политика виж още