IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Галъп“: Избирателната активност към 15 ч. достига 23,3%, колкото и през ноември

Налице са три случая на разменени машини в СИК – в Кюстендил, Стара Загора и Пловдив, посочва ЦИК

16:20 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Към 15 ч. избирателната активност в страната достига 23,3 на сто, отчита социологическа агенция "Галъп", съобщава БНР.

На предходните парламентарни избори, проведени на 14-и ноември 2021 г., отчетената от "Галъп" избирателна активност към 15 ч. също беше 23,3%.

Гласуването ще продължи до 20.00 часа, а ако пред дадена избирателна секция има още желаещи - до 21.00 часа.

Според предходно отчитане на „Галъп“ към 13 ч. активността е била 17,6%

Общо 23 са секциите в страната, в които заради проблеми с машините, се премина към гласуване с хартиени бюлетини, оповестиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Имаме вече три случая - в Кюстендил, Стара Загора и Пловдив, на разменени машини в секционни избирателни комисии - в съседни секции са разменени машините, но ще продължи гласуването. След което секционните избирателни комисии ще съставят така наречените "протоколи КР" - вследствие на преброяване на разписките, тъй като извличането на данните от флаш паметите няма да бъде възможно, но сме изпратили информация и на преброителя за това", обясни говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, цитирана от БНР.

Спряно е гласуването с три машини в страната, на чиито екрани се появил надписът "Дневникът е подправен", каза още Матева.

БНТ предаде по-рано, че реализираният вот на машина в СИК10 в Харманли е унищожен, след като устройството е блокирало, а повиканият техник е установил, че паметта не може да бъде спасена.

В СИК 18 в Димитровград гласуването отново се извършва на хартия,  след като местната машина блокира. Не е ясно дали информацията от направения вот е запазена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още