IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Галъп“: Избирателната активност в страната към 17 ч. достига 28,7%

Данните показват спад спрямо предходните избори, когато активността в същия час е била 30,2%

17:45 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Към 17 ч. избирателната активност в страната вече е 28,7%, сочи отчет на социологическа агенция "Галъп", цитиран от БНР. На предходните парламентарни избори, проведени на 14-и ноември 2021 година, отчетената от "Галъп" избирателна активност към 17 ч. беше по-висока - 30,2 на сто.

Гласуването ще продължи до 20.00 часа, а ако пред дадена избирателна секция има още желаещи - до 21.00 часа.

Малко преди това Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви, че активността в страната към 16 ч. е 25,58%. Най-висока е активността в 23 МИР в София – 33,95%, а най-ниска в Кърджали – 19,72 на сто.

Към 15 ч. в СДВР и ОДМВР са получени общо 621 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Само за днешния ден те са 69. Образувани са общо 71 наказателни производства, съобщава БНР, цитирайки МВР.

Общо 23 са секциите в страната, в които заради проблеми с машините, се премина към гласуване с хартиени бюлетини.

Спряно е гласуването с три машини в страната, на чиито екрани се появил надписът "Дневникът е подправен", заяви по-рано говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Преустановено е машинното гласуване с тези машини, както и с останалите, по различни причини. След изборите, когато тези машини бъдат върнати в склада, ще бъде извършена проверка на какво се дължи това. В момента сме съсредоточени върху това да оказваме съдействие на избирателите - да могат да гласуват и да се отстраняват всички проблеми, за да може да тече изборният ден нормално", посочи Матева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още