IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Даскалов е отстранен като директор на БАБХ, заменя го Христо Вълчанов

Във вторник Даскалов предприема действия, свързани с уволнения и назначения в агенцията, преди ЦИК да обяви избраните депутати, изтъкват от земеделското министерство

20:16 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Христо Даскалов е освободен от длъжността на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщи по време на извънреден брифинг тази вечер заместник-министърът на земеделието Крум Неделков. На мястото на Даскалов е назначен Христо Вълчанов, който досега беше зам.-изпълнителен директор на агенцията.

Неделков оповести и причините за освобождаването на директора на държавната агенция от длъжност:

В абсолютно нарушение на изборното законодателство, вчера Христо Даскалов се връща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. Същия ден Даскалов приема разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в БАБХ, посочи Крум Неделков, цитиран от БНР.

Също така Даскалов сключва неправомерно анекс към договор с изтекъл срок на действие и в края, след всички тези разпоредителни действия, заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структурата на БАБХ, каза още заместник-министърът.

За всички тези действия не е бил уведомен министърът на земеделието Явор Гечев. Неделков бе категоричен, че Министерство на земеделието не толерира подобен род действия и поведение.

Проф. Христо Даскалов оглави БАБХ в последния ден на миналата календарна година. Тогава със заповед на Кирил Петков Даскалов зае мястото на Христо Вълчанов.

Даскалов бе едно от главните действащи лица, когато възникна проблемът между държавната агенция и частната компания "Евролаб 2011" на граничния пункт "Капитан Андреево" през лятото, припомня БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още