fallback

Спрете лъжите! Високопоставен парламентарист открито атакува руската армия

А кремълският пропагандист Соловьов също заговори за предателство и малодушие на фона на новините от фронта

10:05 | 06.10.22 г. 6
Автор - снимка
Създател

Високопоставен руски парламентарист призова армията да „спре да лъже" за военната кампания в Украйна. „Хората го знаят. Нашият народ не е глупав", заяви Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана в Думата. „И вижда, че ние не сме готови да му кажем дори част от истината“, а това може да доведе до загуба на доверие, каза той, цитиран от AFP.

„Врагът е на наша територия. Всички погранични села в Белгородска област на практика са разрушени", заяви бившият военен командир в канала на руския пропагандист Владимир Соловьов в Telegram. „Чуваме това от всички - от губернатори, от военни кореспонденти. Но докладите на Министерството на отбраната остават непроменени", оплаква се той.

Russian MP Andrei Kartapolov, a former army general, says the Defence Ministry needs to stop lying in its daily updates on the war

"People are far from stupid. They can see that they're not being told the truth" pic.twitter.com/xxz5hsp1gU

— Francis Scarr (@francis_scarr) October 5, 2022

Според него ходът на „спецоперацията“ е показал също, че руската армия има нужда от усъвършенстване на разузнавателната техника. „Нашият основен проблем днес е разузнаването, това са средства, не сили, а средства за разузнаване, които биха позволили да се разкрият цели на противника в пълна дълбочина, неговото оперативно формиране, до стратегическа дълбочина“, каза той.

Ден по-рано кремълският пропагандист Соловьов също заговори за предателство и малодушие на фона на новините от фронта. „Не съм в добро настроение", каза той в предаването си. Украйна работи „много ефективно". Преди месеци руснаците бяха точно пред Киев, а сега „погребват“ фронтовата линия.

Соловьов настоява за бързи действия: „Отговорните трябва да бъдат наказани“. За  съжаление, няма смъртно наказание, каза той. И все пак му се струвало, че за някои това е "единственото решение". „Проблемът е, че те нямат офицерска чест. И не могат да се застрелят“. 

Top pro-Kremlin propagandist is despondent because of Russia's defeats in Ukraine. He refuses to be cheered up even by Elon Musk's insertion into the timeline of propaganda. Solovyov advocates for the restoration of the death penalty, because people refuse to shoot themselves. pic.twitter.com/sR7cpoAexU

— Julia Davis (@JuliaDavisNews) October 4, 2022

Руското министерство на отбраната рядко признава за неуспехите на своите войски. По-скоро то просто публикува ежедневен доклад, в който изброява тежките загуби, които твърди, че е нанесло на противниците си. 

Няколко руски военни блогъри обаче наскоро съобщиха за скорошното изтегляне на военните от украинските територии и бяха много по-откровени от военните. Роман Сапонков например написа в Telegram: „Приятели, знам, че ме чакате да коментирам тази ситуация. Но наистина не знам какво да ви кажа. Отстъплението от север по десния бряг е катастрофално“. 

Тенденцията за критиките всъщност се засили от средата на миналия месец, когато руски патриотични канали в Telegram започнаха да критикуват Министерството на отбраната, че мълчи за отстъплението от Харковска област. Междувременно коментарите под публикации на министерството в някои мрежи бяха изключени.  

Тогава дойде и атаката на най-високо ниво: чеченският лидер Рамзан Кадиров обясни, че ако министерството на отбраната не смени подхода си бързо, той щял да отиде лично да обясни на руския президент Владимир Путин каква е действителността на терен.

По онова време Кремъл отбеляза, че критиката е допустима, докато е „в рамките на действащото законодателство... но границата е много, много тънка".

Президентът на Русия Владимир Путин, който миналата седмица анексира четири украински територии, заяви преди ден, че се надява военната ситуация в Украйна "да се стабилизира".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 06.10.22 г.
fallback
Още от Политика виж още