IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сарафов: Ясно е лицето, отговорно за хакерската атака срещу български правителствени сайтове

Адресът на лицето е на територията на Руската федерация, каза заместник главният прокурор

16:02 | 16.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Установено е конкретното лице, извършило хакерската атака срещу български правителствени сайтове. Това заяви пред БТА заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Той каза, че лицето не се намира в България, а е на територията на Русия. "Конкретно лице с конкретен адрес, адресът е на територията на Руската федерация", добави Сарафов. Той допълни, че предстоят действия за правна помощ във връзка с разследването.

Ден по-рано правителствени сайтове станаха обект на хакерска атака от град Магнитогорск в Руската федерация.

Отговорност за атаката пое руската група KillNet.

"Тук не е подложена на хакерска атака институцията президенство и сайта на президенството, както се посочи в много медийни съобщения, а обект на атака е българската държава и то държавата като част от европейските семейства. Обект на тази атака са множество министерства", коментира темата по време на брифинг българският главен прокурор Иван Гешев.

"Този тип атака има за цел да затрудни работата на сайтовете и основната идея е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ", обясни бившият ръководител на "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев в ефира на Нова телевизия. Той увери, че няма изтичане на данни вледствие на атаката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 16.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още