IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сайтът на Президентството на България е бил обект на хакерска атака*

Софийската градска прокуратура е разпоредила ДАНС и ГДБОП да направят проверка

16:17 | 15.10.22 г. 2
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Сайтът на Президентството на България е бил обект на хакерска атака, съобщават от пресслужбата на институцията.

В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него, посочва се в съобщението на президентската администрация.

От самото начало на деня спешните екипи на Министерство на електронното управление, МВР, ДАНС, Информационно обслужване, както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията срещу кибер атаки с различни сила и интензитет. Сигналите получени днес са за атака тип DDoS - разпределителна атака за отказ от услуга, която е овладяна своевременно, допълват от Министерството на електронното управление.

Към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации, казва се още в съобщението. Подобни кибер атаки се случват на ежедневна база и те не са прецедент.

Екипите по киберсигурност работят в постоянен режим 24/7 и успяват да неутрализират всеки сигнал или опит за атака, уверяват от ведомството.

Софийска градска прокуратура междувременно съобщи, че се е самосезирала във връзка с информацията за атаката.

Прокурор е разпоредил извършването на проверка по наличната информация. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР. След приключването на проверката материалите ще бъдат докладвани в прокуратурата и ще се прецени на базата на данните дали има основание за образуване на досъдебно производство.

По-късно, на специална пресконференция, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че атаката е от  град Магнитогорск в Руската федерация. С помощта на специализиран софтуер атаката е проследена от нейния зародиш, каза Сарафов. Той изрази надежда, че по пътя на международната правна помощ ще се установят конкретните лица, които стоят зад нея. 

Главният прокурор Иван Гешев каза, че по случая работят ДАНС, Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“,  както и специално създаденото подразделение "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба. Гешев определи случая като криминално престъпление, което засяга устоите на българската държава. 

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Има ли заинтригувани на къде движат Демократична българия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
На канално ниво е лошо с апликации ,на Open Systems Interconnection model е по-харашо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още