IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Колев: Хакерската атака срещу български институции не бе успешна

Няма изтичане на данни, целта е да се затрудни работата на сайтовете, каза бившият ръководител в ГДБОП

10:32 | 16.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хакерската атака, осъществена в събота срещу български институции, не бе успешна. Такова мнение изрази в ефира на Нова телевизия бившият ръководител на "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев.

Ден по-рано от пресслужбата на Президентството на България заявиха, че сайтът на ведомството е бил обект на хакерска атака, който блокира достъпа до страницата.

"Този тип атака има за цел да затрудни работата на сайтовете и основната идея е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ", обясни Колев. Той увери, че няма изтичане на данни вледствие на атаката.

"Мисля, че нащите институции се грижат много добре за дигиталния си образ, след атаките към сървърите на Националната агенция по приходите (НАП) държавата предприе много сериозни действия в това отношение", допълни Колев.

Отговорност за атаката пое руската група KillNet.

"KillNet работи от началото на войната на Русия срещу Украйна и е атакувала над 50 държави, членки на НАТО и обекти от значение. Нейните атаки имат повече пропаганден ефект. Дойде ред и на България, но са атакувани и държави от Европейския съюз (ЕС). Вероятно една от причините е по-голямата активност в българския политически живот”, добави събеседникът.

Колев уточни, че „KillNet” е поела отговорност за атака към сайтовете на щатски летища, а преди това са атакували американска оръжейна компания. „Познавайки работата на Федералното бюро за разследване, съм сигурен, че тази група е известна на американските служби до последния ѝ член. Очаквам в кратки срокове да бъдат задържани, когато са извън Русия”, посочи Колев.

Това, по думите му, е хакерска група, която се контролира от руските служби. „В една тоталитарна държава няма как една такава група да не бъде контролирана. Ако тя е самостоятелна, на петата минута ще бъдат пред вратите им. Ясно е, че задачите ѝ се поставят. А и самата риторика е присъща на режима в Кремъл. Няма съмнение, че са покровителствани и направлявани от службите на Русия”, подчерта Колев.

"Тук не е подложена на хакерска атака институцията президенство и сайта на президенството, както се посочи в много медийни съобщения, а обект на атака е българската държава и то държавата като част от европейските семейства. Обект на тази атака са множество министерства", коментира темата и българският главен прокурор Иван Гешев ден по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 16.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още