IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

48-ото Народно събрание ще търси "служебен председател"

Депутатите имат малко време да намерят компромисната фигура и да започнат работата си

10:59 | 20.10.22 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трябва да излезем от политическата логика - всички партии да изтеглят своите кандидати и да бъде издигнат един кандидат, който да получи подкрепата на 240 депутати, заяви един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Този коментар беше направен, след като депутатите отново не успяха да изберат председател при подновяването на работата си. "Застинали сме в първия работен ден като муха в кехлибар", заяви Иванов и допълни, че неговата партия е предложила преди заседанието днес да бъде намерена една обединяваща фигура - "най-опитния, най-мъдрия" депутат, който да бъде подкрепен от всички.

Партиите имат 1 час, който им даде председателстващият заседанието Вежди Рашидов, след като пропадна поредната процедура за избор на председател, за да намерят формулата за обединяваща фигура.

От "Продължаваме промяната" поискаха по време на кратък брифинг в парламента публични консултации с лидерите на всички парламентарно представени партии, които да се излъчат онлайн. Асен Василев коментира, че това е начинът страната да излезе от конституционната криза "заедно". Публичните консултации ще гарантират, че няма да има "задкулисни договорки", категоричен беше Кирил Петков. Андрей Гюров заяви, че ще направи това предложение на председателския съвет.

Според Василев публичната консултация е единствената стъпка, с която България може да излезе от кризата, в която е изпаднала. "Това е наистина безпрецедентна криза", каза той и допълни, че очаква всички лидери да дойдат на среща в Народното събрание днес (20 октомври).  

ГЕРБ/СДС също вече изглеждат склонни на компромиси - Десислава Атанасова заяви, че ситуацията е "тест за държавници" и допълни, че в партията са готови да "не издигат повече кандидатурата" на Росен Желязков. "БСП за България" обаче не дадоха конкретен отговор на въпроса дали са готови да оттеглят своя кандидат. Борислав Гуцанов коментира, че Кристиан Вигенин е много добре подготвен за този пост и очаква решението на казуса на председателския съвет.

Късно снощи "Продължаваме промяната" оттеглиха своя кандидат Никола Минчев, но също така заявиха, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ. "Демократична България" пък имаше идея за ротационно председателство между ГЕРБ/СДС и "Продължаваме промяната", която беше подкрепена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В крайна сметка бяха номинирани Росен Желязков (ГЕРБ/СДС), Петър Петров ("Възраждане"), Кристиан Вигенин ("БСП за България") и Йордан Цонев (ДПС). На балотаж отидоха Цонев и Желязков.

Депутатите на ГЕРБ/СДС не участваха в гласуването за Цонев, а гласовете на собствената му партия и на ДПС не достигнаха на Желязков да заеме поста.  

Пленарната сесия в сряда показа колко фрагментиран е парламентът - след множество почивки и дискусии, депутатите не успяха да намерят компромис и никой не отстъпи от своята позиция. Реално до избора на председател парламентът не може да продължи да работи.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов коментира по време на брифинг, след като депутатите напуснаха залата (защото формално временният председател не може да разпусне заседанието на парламента), коментира, че държат на своя кандидат, защото отказът би бил обиден за техните избиратели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
поредноъо доказатешство колко вредна е партията на мутрата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още