IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилците гласуват в най-политизираните избори за президент досега

Който да спечели ще трябва да се справи с растящата бедност в страната, високата инфлация и политическата поляризация

16:39 | 30.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

156 млн. бразилци са поканени да гласуват на балотаж за избора на президент едни от най-политизираните избори за последните години, отбелязват световните агенции. Изборът е между бившият президент и ляв лидер Луиз Игнасио Лула да Силва и борещия се за нов мандат крайнодесен Жаир Болсонаро.

Вотът ще продължи до 17 часа честно време (20 часа по Гринуич), а резултатът се очаква два часа по-късно, посочва CNN.

Фаворит е Лула да Силва, който в първия тур спечели почти 50% от гласовете на бразилците. Той събра около 5%,или над 6 млн. гласа, повече от своя основен опонент. Болсонаро обаче държи ключови позиции в големи градове, включително и Рио де Жанейро и Сао Паоло.

Сегашният президент вече изрази своята надежда, че все пак ще спечели изборите. Рано тази сутрин (30 октомври) той гласува, облечен в тениска с цветовете на бразилското знаме.

Предварителните проучвания обаче показват, че Лула да Силва ще спечели подкрепата на около 52% на гласоподавателите.

Който и да е той, новият лидер на страната ще трябва да се пребори със силно поляризираната политическа обстановка в страната, високата инфлация, ограничения икономически растеж и растящата бедност, коментира CNN. Двамата кандидати си отправяха взаимни критики в седмицата преди изборите, което обаче по-скоро изнерви гласоподавателите.

Избиратели в Сао Пауло коментираха пред CNN, че нямат търпение изборите да приключат и държавата да върви напред.

Лула да Силва беше два мандата президент на Бразилия - през 2003-2006 година и през 2007 - 2011 година. По време на неговото управление в Бразилия имаше бум на социалните програми, подкрепен от силните приходи от търговията със суровини. Той напусна поста си с огромна подкрепа, въпреки разсредването за корупция срещу него.

През 2017 година Лула да Силва получи присъда за пране на пари, но съдът я отмени през 2021 година и така отвори пътя за завръщането му в политиката.

През 2018 година Болсонаро беше смятан за политически аутсайдер, но спечели президентските избори с кампания срещу корупцията в Бразилия. Но увеличаващата се бедност и действията му относно пандемията от коронавируса, определен от Болсонаро като "лек грип", свиха неговата популярност. Коронавирусът уби 680 хил. души в Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още