IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия се отправя към балотаж след малка преднина на Лула 

Бразилският президент Жаир Болсонаро си проправи път до втория тур на изборите срещу левия си конкурент 

07:51 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
В Бразилия ще има втори тур на президентските избори. Снимка: Bloomberg PL
В Бразилия ще има втори тур на президентските избори. Снимка: Bloomberg PL

Бразилският президент Жаир Болсонаро си проправи път до втория тур на изборите срещу Луис Инасио Лула да Силва на 30 октомври, като левият му претендент получи по-голям дял от гласовете в неделя, но не успя да спечели на първия тур, каквото сочеха някои проучвания на общественото мнение.

Лула, както е известен на всички левият претендент, е взел 48% срещу 43% за Болсонаро, съобщи бразилската избирателна комисия при 99% преброени гласове, предава Bloomberg. 

Този резултат оставя Лула без обикновеното мнозинство, необходимо за победа, и подготвя двамата за оспорван сблъсък в и без това напрегнатата предизборна кампания.

Резултатът все пак дава възможност на 76-годишния Лула да застане отново начело на най-голямата латиноамериканска икономика - той беше президент в периода 2003-2010 г. Бразилците се сблъскват с рязко покачване на потребителските цени, а икономиката едва сега излиза от икономическия спад, предизвикан от пандемията по време на мандата на Болсонаро. Лула, напротив, събужда спомени за миналото благоденствие. 

Говорейки пред свои привърженици късно в неделя в Сао Пауло, Лула сравни резултата със спортен мач, който влиза в продължения. „Винаги съм смятал, че ще спечелим тези избори", каза той. „И все още мисля така“. 

Но той е спечелил с по-малка разлика, отколкото би искал, или отколкото прогнозираха социологическите проучвания, а това дава на 67-годишния Болсонаро четири седмици, в които да се опита да навакса. И двамата кандидати обещават да запазят и разширят социалните помощи, за да компенсират предизвиканите от високите цени проблеми. 

По-силното от очакваното представяне на Болсонаро вероятно ще даде тласък на бразилските активи, които се представиха по-слабо, тъй като социологическите проучвания показваха, че Лула може да спечели категорично в неделя.

Дори и Лула да спечели, той може да има по-слаб мандат за изпълнение на лявата си програма, отколкото очакваха някои експерти, и да се сблъска с по-малко податлив Конгрес. В Сената много кандидати, подкрепящи Болсонаро, бяха напът да спечелят или вече бяха избрани. Съюзниците на Болсонаро спечелиха и надпреварата за губернатори в поне девет щата. 

В щаба на Лула се усещаше разочарование, докато приключваше преброяването на гласовете. Съветниците от кампанията бяха особено разочаровани от представянето му в щата Сао Пауло - най-големия електорат в страната. Очакваше се назначаването на бившия губернатор на Сао Пауло Жералдо Алкмин за партньор на Лула да повиши перспективите пред програмата му, казват източници на Bloomberg, помолени да не бъдат назовавани заради обсъждането на вътрешнопартийна стратегия.
Жаир Болсонаро говори пред медиите, след като е пуснал бюлетина в избирателна секция по време на президентските избори в Рио де Жанейро, Бразилия, на 2 октомври. Снимка: Bloomberg Жаир Болсонаро говори пред медиите, след като е пуснал бюлетина в избирателна секция по време на президентските избори в Рио де Жанейро, Бразилия, на 2 октомври. Снимка: Bloomberg
„Има силен скрит вот за Болсонаро, особено в провинцията на Сао Пауло, но и в цялата страна, в най-малките градове, които са извън полезрението на социологическите проучвания", казва Дейзи Чиокари, професор по политически науки в Pontifical Catholic University в Сао Пауло. „Това обяснява резултата в полза на Болсонаро, въпреки че Лула спечели на първия тур“. 

Националист по модела на Доналд Тръмп, Болсонаро често поставяше под въпрос изборния процес още преди гласуването, поставяйки под съмнение електронната система за гласуване, за която официалните лица настояват, че е стабилна и честна. Служителите на изборните органи заявиха, че гласуването в неделя е било до голяма степен мирно.

Общата избирателна активност се е увеличила до около 122 млн. гласа от 117 млн. гласа през 2018 г. Болсонаро получи малко повече гласове, отколкото на първия тур през 2018 г. - съответно близо 51 млн. срещу 49 млн.

Биа Кисис, депутат и съюзник на Болсонаро в конгреса, отхвърли идеята за сплотяване на поддръжниците зад твърденията за изборни измами, заявявайки, че през оставащите седмици кампанията ще се съсредоточи върху опитите да спечели обратно избирателите в политическия център.

И макар че лагерът на Лула посреща с разочарование резултата, само преди три години бившият президент седеше в затворническа килия за корупция и пране на пари и му бе забранено да заема длъжност. Освободен по технически причини, пътят към кандидатурата му се отвори, след като Върховният съд отмени присъдите му миналата година.

Ако все пак си възвърне президентския пост, той ще ръководи различна държава. 

Докато през първите си два мандата той се радваше на рекорден рейтинг благодарение на бума на суровините, днес Бразилия е политически поляризирана и белязана от годишна инфлация от над 8,7%, която притиска обикновените бразилци. Гладът се увеличава до нива, които не са наблюдавани от повече от десетилетие. Движението на лихвите и инфлацията в Бразилия. Графика: Bloomberg Движението на лихвите и инфлацията в Бразилия. Графика: Bloomberg

Лула се опитва да превърне тази сурова реалност в своя полза. Пред бедните той посочи добрите времена, когато е управлявал. „Хората трябва отново да могат да правят барбекю", каза той. Преди това Лула се бореше с рак на гърлото и заяви, че ще управлява само един мандат.

Болсонаро обеща да остане ангажиран с либералната програма за приватизация и дерегулация. Лула ще укрепи държавните банки, ще увеличи ролята на петролния гигант Petrobras в производството на горива и ще стартира мащабна инфраструктурна програма. Нито един от двамата не е конкретизирал как ще изпълни обещанията си.

Все пак Лула избра за свой кандидат за вицепрезидент бившия си съперник центрист Алкмин. Той също така си постави за цел да обедини зад себе си широка коалиция от опоненти на Болсонаро. 

Това подсказва, че Лула ще бъде по-мек, ако спечели трети мандат. През 2002 г. пазарите бяха разпродадени, когато стана ясно, че Лула ще спечели, поради опасенията, че той ще бъде запален левичар. 

Според Адриана Дупита, икономист за Латинска Америка в Bloomberg Economics, неотдавнашната промяна на Лула „значително намалява всяка разлика в икономическите показатели на неговата кандидатура и тази на Болсонаро. „Намигването към центъра означава известна степен на ангажираност с фискалната отговорност". Лула произнася реч след окончателното преброяване на гласовете на първия тур на парламентарните избори в Сао Пауло на 2 октомври. Снимка: Bloomberg LP Лула произнася реч след окончателното преброяване на гласовете на първия тур на парламентарните избори в Сао Пауло на 2 октомври. Снимка: Bloomberg LP

Победата на основателя на Работническата партия все пак ще измести Латинска Америка още по-наляво след избирането на Густаво Петро в Колумбия и Габриел Борик в Чили през изминалата година. Регионът, който е най-неравнопоставеният в света, преживя сътресения след пандемията, а гражданите използваха уличните протести и избирателните урни, за да изгонят лидерите, които не успяха да се справят с бедността. 

Безработната готвачка Сокоро Дос Сантос, на 48 години, гласува в неделя в центъра на Рио де Жанейро. Тя споделя, че времената са станали трудни с повишаването на цените и тя е принудена да избира между храна и лекарства за съпруга си, който е диабетик. Болсонаро раздава социални помощи, „за да купи гласовете на хората, но аз гласувах за Лула два пъти и ще го направя отново", каза тя. „Убедена съм, че Лула отново ще направи нещата по-добри".

Болсонаро си навлече всеобщо презрение заради подхода си към пандемията от коронавирус, при която в страната бяха регистрирани над 650 000 смъртни случая, което е вторият по големина резултат след този в САЩ. Той се превърна в международен парий, защото не успя да ограничи унищожаването на тропическите гори в Амазония. У дома той подклаждаше опасения за авторитарно надмощие чрез сблъсъците си с висшия съд и други институции.

В крайна сметка това, което може да му струва най-много гласове, е липсата на вяра в способността му да управлява икономиката на стойност 1,8 трилиона долара. Според икономистите ръстът през тази година ще бъде около 2,7%, а безработицата е на седемгодишно дъно. Но продължават опасенията колко дълго ще продължи този подем след година, белязана от рекордни разходи за изборите. 

Според Родолфо Коста Пинто, директор на социологическата компания PoderData, Болсонаро все още може да разчита на значителна база.

„Голяма част от населението ще остане с президента, независимо от това какво е одобрението за работата му", казва той. „Това насочва по-скоро към въпроса за идентичността, отколкото към прагматизма“. 

Известен с грубия си стил и приемането на бразилската военна диктатура от миналото, бившият капитан от армията привлече вниманието на мнозина с платформата си за богобоязливост и пробизнес мерки, обещавайки да бъде твърд в борбата с подкупите и престъпността. 

В речта си след преброяването на гласовете в неделя Болсонаро заяви, че е победил „лъжите" на социологическите агенции, но заяви, че се е съсредоточил върху изграждането на „добри" политически съюзи за втория тур на изборите. 

„Става дума за това да покажем всичко, което може да се загуби, като се подкрепи другата страна", каза той. „Няма какво да спечелим с тях“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още