IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилците избират президент, парламент и губернатори

Фокусът е насочен към битката за президентския пост, където спорят бившият държавен глава Луис Игнасио Лула да Силва и настоящият президент Жаир Болсонаро

09:13 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бразилските граждани избират в неделя президент, както и членове на двете камари на парламента и губернатори в едни от най-поляризираните избори в страната от десетилетия насам, съобщава Ройтерс.

Особено голям интерес предизвиква битката за президентския пост, където фаворити са бившият държавен глава на страната Луис Игнасио Лула да Силва и настоящият президент Жаир Болсонаро.

Повечето проучвания сочат солидна преднина на Лула от месеци, но Болсонаро сигнализира, че може да откаже да приеме поражението, подклаждайки страхове от институционална криза или следизборен хаос. Послание, прожектирано върху статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро преди вота, гласеше: „Мир на изборите“.

Кандидатът за президент може да спечели изборите, ако събере поне 50% от гласовете в първия тур. В противен случаи се организира втори вот на 30 октомври.

Лула е президент в на Бразилия в периода 2003-2010 г. В последните социологически допитвания той води на Болсонаро с 10-15%.

Болсонаро казва, че ще уважи резултата от изборите, ако гласуването е „чисто и прозрачно“, без да определя критерии.

Бразилците избират в неделя и 513 членове на долната камара на Конгреса, една трета от 81-те членове на Сената и губернаторите на щатите и законодателните органи.

Въпреки че Лула води в президентската надпревара, консервативната коалиция, подкрепяща Болсонаро, се очаква да има мнозинство и в двете камари на Конгреса. Това може да представлява предизвикателство за левите да управляват страна с нарастващ глад, висока безработица и неравномерно възстановяване от пандемията COVID-19.

Наскоро приетата автономия на бразилската централна банка и изборът на Лула на бивш съперник центрист за вицепрезидент увериха някои инвеститори, че той няма да предизвика разрушителен срив по отношение на икономическата политика.

Лула обеща рязко да се отклони от политиките на Болсонаро за околната среда, след като обезлесяването в тропическите гори на Амазонка достигна 15-годишен връх. Лула обеща да се бори с изсичането на дървета, да засили защитата на биома и местните племена и да направи Бразилия основен играч в климатичната дипломация.

Както и при миналите избори, бразилската армия беше мобилизирана, за да повиши сигурността в около 477 000 избирателни секции, като бяха използвани електронни машини за гласуване, които позволяват бързо изчисляване на резултатите от националния избирателен орган (TSE).

След критиките на Болсонаро към бразилските системи за гласуване, TSE покани рекорден брой чуждестранни наблюдатели за изборите, включително мисии на наблюдатели от САЩ и Международната фондация за избирателни системи (IFES).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още