IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: По-вероятно е да се сформира правителство с третия мандат

ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят шанса за сформиране на редовен кабинет

14:20 | 05.11.22 г.
Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group

Трябва да има редовно правителство, а не избори. По-вероятно е правителство с някой трети мандат, тук трябва да се ангажира и президентът. Третият мандат трябва да отиде там, където ще има правителство и това трябва да се изговори при президента от лидерите на партиите, кое поемат като ангажимент. Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

Той подчерта, че целта на ГЕРБ не са избори.

"Няма как да се пречупим - нито те, нито ние, това ме води към третия мандат. Рисковано е с първия мандат, но ние ще предложим правителство, трябва да направим правителство с третия мандат", подчерта Борисов. По думите му водещата роля в момента е на президента.

Борисов потвърди, че следващата седмица, във вторник, ще се проведе среща между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната", като ГЕРБ ще бъдат представени от Десислава Атанасова, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев.

"Отиваме на тази среща много отворени, това е добра първа стъпка. Оценявам на 100% шанса да бъде сформиран редовен кабинет. Единственото, което остава, е да правим мнозинства по третия мандат. Това, че президентът даде време, е плюс", добави Борисов, като нарече подобен сценарий отговорно правителство.

Междувременно Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" изрази надежда за ползотворен диалог между двете партии следващата седмица. Той напомни, че вече са заявили кои политики биха подкрепили и кои не.

"Срещата ще бъде в Народното събрание и ще се коментират политики на експертно ниво. Заявили сме конкретни точки, по които бихме подкрепили други вносители, така че продължаваме изцяло в тази линия. Не бих казал, че това отваря възможността ние да дадем политическа подкрепа за реализация на първия мандат. Като конструктивна опозиция можем да подкрепяме и мнозинство, с което намираме общ език по тези конкретни точки", заяви пред БНТ Никола Минчев.

"Парламентът в момента работи перфектно, страхотни заместник-председатели", заяви Борисов.

По думите му никой на практика няма доверие в момента на машините. "Предлагаме смесеното гласуване, докато българите не си върнат доверието в машините", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 05.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още