IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократите са само на едно място от контрола в Сената 

Бившият астронавт Марк Кели успя да защити мястото си в Сената след оспорван вот в щата Аризона

09:19 | 12.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Марк Кели спечели вота в Аризона. Снимка: ЕРА
Марк Кели спечели вота в Аризона. Снимка: ЕРА

Демократите на президента на САЩ Джо Байдън имат по-големи шансове да запазят крехкото си мнозинство в Сената след междинните избори. След дни на преброяване демократът Марк Кели успя да защити трудно извоюваното си място в Сената в щата Аризона. Бившият астронавт Кели надделя над републиканския претендент Блейк Мастърс късно вечерта в петък (местно време). Така демократите са само на едно място от възможно мнозинство в Сената. Две надпревари за места в Камарата на представителите на Конгреса все още не са решени, предава DPA. 

Изборите за Конгрес се проведоха още във вторник. По време на „междинните избори" в средата на четиригодишния мандат на Байдън всички 435 места в Камарата на представителите и 35 от 100-те места в Сената бяха подложени на избори. Тридесет и шест губернаторски и други ключови щатски длъжности също бяха незаети. Преброяването на гласовете в Аризона отне особено много време заради изключително близката надпревара между двамата опоненти там и заради особеностите на избирателния закон в щата.

36-годишният Мастърс, технологичен инвеститор с много консервативни възгледи, беше подкрепен в предизборната кампания от бившия президент републиканец Доналд Тръмп. Освен поражението на Мастърс в Аризона и други няколко републикански кандидати, които Тръмп беше подкрепил, се провалиха. Слабото им представяне се отразява на бившия президент и поставя под съмнение лидерската му роля в Републиканската партия. Преди изборите се прогнозираше успех за републиканците и провал за демократите. Но и двете прогнози не се реализираха.

Демократите се справиха много по-добре от очакваното - въпреки че все още не е ясно кой ще ръководи Конгреса в бъдеще. В Сената демократите и републиканците вече разполагат с по 49 гласа след решението за Аризона. Две места все още се оспорват: в щатите Невада и Джорджия. В Джорджия на 6 декември ще се проведе втори тур на изборите между сенатора демократ Рафаел Уорнок и неговия републикански претендент Хершел Уокър, тъй като нито един от двамата опоненти не получи повече от 50% от гласовете при първия опит.

В Невада се провежда надпревара между сенаторката от Демократическата партия Катрин Кортез Масто и нейния опонент от Републиканската партия Адам Лаксалт. Републиканците се надяват да извоюват мястото в Сената от демократите. Но в петък късно вечерта (местно време) Лаксалт имаше само 800 гласа преднина. Ако демократите защитят това място, мнозинството им в Сената ще бъде гарантирано.

Предисторията е, че вицепрезидентът на Демократическата партия Камала Харис, която е и председател на Сената, ще бъде допускана да гласува при патова ситуация. Ако републиканците надделеят в Невада, демократите все пак ще имат още един шанс да спечелят в Джорджия. Те се нуждаят само от едно от двете места в Сената, за да контролират камарата заради вота на Харис.

Все още не е ясно и кой ще доминира в Камарата на представителите в бъдеще. За мнозинство там са необходими 218 места. Според преброените до момента гласове късно вечерта в петък (местно време) републиканците имат 211 места, а демократите - 203. И там надпреварата е много по-оспорвана от прогнозите преди изборите. Шансовете на републиканците да спечелят мнозинство в Камарата са все още по-големи. Но допустимата грешка при тези прогнози е седем места. Обявяването на резултата обаче може да бъде допълнително забавено, ако се стигне до повторно преброяване на вота. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССНе съвсем. В единия случай става дума за демократ, а в другия - за републиканка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
Р?мператоръ
преди 1 година
А вярно ли е това, че двама от "спечелилите" кандидати на "демократическата партия" са МЪPТВИ ??? И аз нз Тръмп да има своя партия, че неговите кандидати да губят. Да не говорим колко данни има за нови изборни машшшшинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още