IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски настоява Украйна да участва в разследванията на полския инцидент 

Киев удължава военното положение и мобилизацията до средата на февруари, а ген. Марк Мили не очаква скорошна украинска победа

06:52 | 17.11.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Мястото на инцидента в Полша. Снимка:  EPA/WOJTEK JARGILO POLAND OUT
Мястото на инцидента в Полша. Снимка: EPA/WOJTEK JARGILO POLAND OUT

След като ракета попадна на полска територия, украинският президент Володимир Зеленски се усъмни, че това е снаряд, изстрелян от неговите сили. „Мисля, че това е руска ракета - според доверието, което имам в докладите на военните", каза Зеленски. По украински данни от общо 25 руски ракетни удара по Западна Украйна един е съвпаднал с удара в Полша.

Понастоящем обаче на Запад се предполага, че става дума за украинска противовъздушна ракета, използвана за защита от атаки на руските военни. Непосредствено след експлозията в страната от НАТО, при която загинаха двама души, във вторник вечерта в медиите се заговори и за евентуална руска ракета.

Независимо от това, от чий арсенал е дошла ракетата, много международни наблюдатели са съгласни, че Русия, с нейната агресивна война срещу Украйна, носи и крайната отговорност за удара в Полша.

Зеленски призовава за участие на Украйна в разследванията

Зеленски призова за участие на украински специалисти в разследването, за да се изясни инцидентът. „Цялата ни информация е на ваше разположение. Предоставяме го на нашите партньори още от нощта, от първите часове, когато светът започна да научава какво се е случило", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение. В същото време, каза той, украинските експерти се нуждаят от достъп до информацията, събрана на място.

САЩ: Русия е отговорна за ракетния удар

Правителството на САЩ смята, че Русия е отговорна за смъртоносния ракетен удар в Полша, дори ако се потвърди, че експлозията е била причинена от украинска зенитна ракета. „Светът знае, че Русия носи пълната отговорност за този инцидент", заяви във Вашингтон министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

„Украйна имаше и има пълното право да се защитава", подчерта говорителка на Съвета за национална сигурност. Според нея Русия е отговорна за това, защото е изстреляла огромно количество ракети, особено по гражданската инфраструктура на Украйна. 

Германският министър на външните работи Аналена Бербок изказа подобна теза. „Тези хора нямаше да загубят живота си, ако не беше тази брутална руска агресивна война", заяви Бербок след пристигането си на Световната конференция за климата в Египет.

Началник-щаба на САЩ: Не успяхме да се свържем с руския си колега

Началникът на щаба на САЩ Марк Мили напразно се е опитвал да се свърже с руския си колега Валерий Герасимов след ракетния удар в Полша. Всички усилия на служителите му да се свържат с началника на щаба са били неуспешни, заяви Мили във Вашингтон. Въпреки това той е успял да разговаря няколко пъти с началника на украинската армия Валерий Салушний и други европейски генерали.

Украйна удължава военното положение и мобилизацията

В Украйна парламентът удължи военното положение и мобилизацията на армията с още 90 дни. Това означава, че двете мерки ще се прилагат до 19 февруари 2023 г., съобщават местните медии. Много експерти смятат, че продължителността на военното положение е показател за това колко дълго Киев в момента се готви поне за бойни действия.

Американски генерал: Скоро няма да има украинска победа

Най-високопоставеният американски генерал Марк Мили предупреди да не се възлагат прекомерни надежди за краткосрочна военна победа на Украйна. Въпреки неуспехите Русия все още разполага със значителна бойна мощ в Украйна, заяви на пресконференция председателят на Съвета на началник-щабовете. „Вероятността за украинска военна победа, под която се разбира изхвърлянето на руснаците от цяла Украйна, включително Крим, за който те претендират, не е много голяма от военна гледна точка“.  Генерал Марк Мили, началник-щабовете на САЩ. Снимка:  EPA/MICHAEL REYNOLDS Генерал Марк Мили, началник-щабовете на САЩ. Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Според него обаче може да се намери политическо решение. „Възможно е", казва Мили. В момента Русия е „на опашката", добави той. В условията на военни поражения Русия наистина наскоро даде знак за привидната си готовност отново да води по-активни преговори. Въпреки териториалните загуби обаче руските войски все още заемат почти една пета от територията на съседната страна. Освен това неотдавна Москва отново предприе ожесточени ракетни нападения срещу Украйна.

Пълното възстановяване на енергийната мрежа в Украйна може да отнеме година

Областният управител на украинска област в западната част на страната каза, че пълното възстановяване на енергийната мрежа след вчерашния масиран руски ракетен обстрел ще отнеме до една година. Областният управител на Лвовска област Максим Козицки заяви , че въпреки че електроснабдяването е било възстановено на около 95% от територията на областта, само 30% от потребителите могат да използват електрическата мрежа по едно и също време заради ограничения на нейния капацитет. Козицки добави, че областта е била по-добре подготвена за вчерашната руска атака срещу мрежата. Инженери са успели да работят с помощта на дизелови генератори, а подстанции в региона са били снабдени с допълнителна защита. Козицки каза и че бързо са били разположени голям брой автомобили с високоговорители, за да бъдат информирани местните хора какво се случва.

NASAMS има 100% ефективност в Украйна

Предоставените от САЩ системи за противовъздушна отбрана NASAMS имат 100% ефективност в Украйна при прехващането на руски ракети, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин. По-рано НАТО заяви, че заблудена украинска ракета-прехващач вероятно е причината за вчерашната експлозия в Полша. Остин направи това изявление в началото на рутинна виртуална среща с участието на министри на отбраната на няколко десетки страни, посветена на руската инвазия в Украйна. Той добави, че Вашингтон ще работи заедно с Полша за събиране на информация за експлозията, но не посочи кой носи отговорност за нея.  

Индонезия: Войната в Украйна бе най-обсъжданата тема от декларацията на Г-20

Войната в Украйна беше най-обсъжданата точка от декларацията на лидерите на държавите от Г-20, събрали се на остров Бали, каза днес президентът на Индонезия Джоко Видодо. Той призова всички страни да не засилват допълнително ескалацията. "Обсъждахме това до полунощ и накрая декларацията от Бали беше приета с консенсус", заяви Джоко Видодо.

Държавният глава на тазгодишната страна домакин на Г-20 добави, че вчерашните ракетни експлозии в Полша са непростими. Неговият американски колега Джо Байдън преди това заяви, че е малко вероятно ракетите да са дошли от Русия. Видодо добави, че войната е предизвикала опустошение и огромно човешко страдание и е усложнила глобалното икономическо възстановяване. На церемония с участието на индийския премиер Нарендра Моди индонезийският президент Видодо предаде щафетата на ротационното председателство на Г-20 на Индия, една страна, която поддържа стабилни икономически отношения с Москва. 

Какво ще е важно в четвъртък

Повече от осем години след свалянето на пътническия полет MH17, при което загинаха 298 души, наказателен съд в Нидерландия ще произнесе присъдата си срещу четирима предполагаеми извършители в четвъртък. Обвиняемите - трима руснаци и един украинец - са високопоставени проруски сепаратисти в Източна Украйна и според прокуратурата са се сдобили с ракетата, която е свалила самолета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk пак започна да си говориш сам, между двата си профила... хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: Zlato, Zелков сички го знаят, че е от паралелна вселена, в която всичко е зелено, евтино и доминирано от големия брат. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: 0pkЧетейки коментарите на зелката става ясно, че той вече си живее в някакъв негов измислен свят. Съседи са му розовото пони и Фродо. Даже вече няма какво да го коментира човек. Не е хубаво да се подиграваш с хора в неравностойно положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Рашибозука от вчерашният и нощният обстрел , не е изстрелял нито една ракета по западните области в Украйна ... Що така ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: zelka007, e хубава работа що тъй замазват? Какво стана с гръмките заявления на месните полезни евроатлантици за тва как само ена ракета да падне на натовска земя и цялото нато като се засили и ех, до Масква ще стигне! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
В Кремина, Сватове и Лисичанск , рашибозука е започнал евакуация , в подготовка на пореден жест на добра воля . Както в Херсон , спасяват се ... А хамериканците замазаха прецизната точност на рaшистката Х-101 , която вместо да уцели трафопост в Украйна , дрънна трактор в Полша . Втората най-голяма и могъща армия , ypyди ... А междувременно украинците са прерязали ВСИЧКИ пътища към беларус по границата и са изградили противотанкови траншеи напреко през тях , отрязали са всички далекопроводи !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още