IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО и Полша: Ракетата, ударила Полша, не е от Русия

Става въпрос за стара ракета и няма доказателство, че е изстреляна от руската страна, посочи полският държавен глава

20:38 | 16.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Ракетата, нанесла удар върху ферма в Полша във вторник, вероятно е била заблуден огън на украинската противовъздушна отбрана, а не от Русия, посочиха от Полша и НАТО в сряда, внасяйки известна доза облекчение насред страховете, че войната може да излезе извън границите на Украйна, пише Ройтерс.

Въпреки това ръководителят на НАТО Йенс Столтенбер каза, че Москва, а не Киев носи основната вина за започването на войната и за първата атака, която предизвика отбраната на Украйна.

"Това не е по вина на Украйна. Русия носи отговорността, докато продължава незаконната си война срещу Украйна", каза Столтенберг пред репортери.

В сряда представителите на НАТО проведоха извънредно заседание, след като ден по-рано ракети паднаха в Полша, причинявайки смъртта на двама души.

"От информацията, която ние и нашите съюзници имаме, това е била ракета тип S-300, произведена в Съветския съюз, стара ракета, като няма доказателство, че е изстреляна от руската страна", посочи и президентът на Полша Анджей Дуда. "Има много голям шанс да е изстреляна от противовъздушната отбрана на Украйна".

Столтенберг изрази същото мнение. Американският държавен глава Джо Байдън посочи през деня, че траекторията на ракетата предполага, че е малко вероятно да е дошла от Русия.

Инцидентът се случи, докато Русия извършваше най-масовия ракетен обстрел до момента в продължаващата вече девет месеца война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още