IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Вероятно украинска противовъздушна ракета е паднала в Полша

Въпреки това водещи западни страни считат Русия за отговорна заради обстрела над Украйна

08:00 | 16.11.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО и Г-7 по време на срещата си. Снимка:  EPA/DITA ALANGKARA / POOL
Държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО и Г-7 по време на срещата си. Снимка: EPA/DITA ALANGKARA / POOL

След смъртоносния ракетен удар в Източна Полша, при който загинаха двама души, има индикации, че снарядът е бил противовъздушна ракета от Украйна. Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън на среща с други държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО и Г-7 в Бали. Твърди се, че той е говорил за ракета от системата С-300. Системата по съветски дизайн е основен компонент на противовъздушната отбрана на Украйна.

След срещата няколко страни заявиха, че Москва е отговорна за инцидента в Полша, като е стреляла по Украйна. Това е така, дори ако ракетата всъщност е била украинска отбранителна ракета. След кризисната среща Байдън публично заяви, че ракетата, която удари Полша близо до украинската граница, вероятно не е била изстреляна от Русия. Той заяви, че има съответна информация за траекторията, която противоречи на това. „Ще се погрижа да разберем какво точно се е случило", добави той. Руското правителство отрича да е стреляло по цели в украинско-полската гранична зона и говори за целенасочена провокация, предава DPA. 

На кризисната среща присъстваха лидерите на седемте големи западни демокрации (Г-7), както и на други държави от НАТО и ЕС. „Предлагаме на Полша пълната си подкрепа и съдействие в продължаващото разследване", се казва в изявление. „Осъждаме варварските ракетни атаки, извършени от Русия срещу украински градове и гражданска инфраструктура във вторник“.

На масата са били френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц, както и правителствените ръководители на Великобритания, Италия, Канада и Япония. По-рано Байдън разговаря по телефона с полския президент Анджей Дуда. Полша приведе част от въоръжените си сили в състояние на повишена готовност.

Шолц се изказа в подкрепа на интензивно разследване на инцидента. „Сега е необходимо внимателно да се изясни как се е стигнало до тези разрушения там", каза той. Същевременно канцлерът остро осъди неотдавнашните нападения срещу Украйна. „Това не е приемлива форма на война в тази вече неоправдана война", каза той.

Според полското правителство „ракета руско производство" е поразила източното полско село Пшеводув на шест километра от границата. Тя уби двама души във ферма. Информационната агенция "Интерфакс Украйна" съобщи, позовавайки се на военни експерти, че снимки на отломки на мястото на удара показват ракети от системата за противовъздушна отбрана С-300.

Говорител на полското правителство заяви, че е взето решение заедно със съюзниците от НАТО да се провери дали са налице основания за започване на процедурите по член 4 от Договора за НАТО. Член 4 предвижда консултации със страните от НАТО, ако някоя от тях смята, че целостта на нейната територия, политическата ѝ независимост или собствената ѝ сигурност са застрашени.

Министерството на отбраната в Москва заговори за умишлена провокация. Не са били обстрелвани цели в района на украинско-полската граница. Снимките на предполагаемите отломки, разпространени в полските медии, също нямали нищо общо с руски оръжейни системи. По данни на Киев във вторник Русия е изстреляла над 90 ракети и крилати ракети по Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира ракетния удар в Полша: „Това е руска ракетна атака срещу колективната сигурност!" След като ракетата удари полска територия, Киев настоява за създаването на зона, забранена за полети,. 

„Искаме да затворим небето, защото небето няма граници", написа министърът на отбраната Алексей Ресников в Twitter. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба призова за твърд и „принципен" отговор на ракетния удар в Полша. Той заяви, че е изяснил това по време на телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е осъдил „ракетния терор на Русия".

Според Зеленски целенасочените руски атаки срещу енергийната система временно са прекъснали електроснабдяването на десет милиона души. По-късно снабдяването е възстановено за осем милиона души. В сряда е 266-ият ден от отбранителната борба на Украйна срещу руската инвазия.  

Срещата на Г-20 ще приключи тази сряда. Очаква се на нея да бъде приета и декларация, осъждаща войната на Русия срещу Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров, който представлява лидера на Кремъл Владимир Путин, вече напусна срещата във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Защото и тук добре си живея, но не благодарение на това, което в момента се случва тук, а въпреки него. Получавам дивиденти от търговия с въглища и дърва за огрев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 абе, не спират да ви бият! Губито войнат апо всички показатели, но нашия *** пак мечтаее в руския мир... що наистина не идеш в русия, и да живееш добре. Тук излеждаш като лузер, какъвто реално си, но там ще си по бел чеовек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Относно коментара ти #11, нямам думи! Хора с твоето ниво на мислене проникнаха в ръководни органи на ЕС и унищожиха фундамента на европейската икономика. Ако проникнат и сред военните, и физическата гибел на континента ще стане факт. Все пак е добре, че има достатъчно компютърни игри, в които да пребиете без последствия руснаците, защото боя, който им нанасят украинците в реални условия вече дава индикации за задаващата се физическата смърт на Украйна като държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Да разбираме, че в коментар #7 си писал само от любов към спорта, а 30-40 годишните ракети С-300, с които украинците разполагат, нямат надеждна система за самоунищожаване, или тя просто може да е умряла от старост. Защото факт е, че топлинната глава за самонасочване добре я е ориентирала към работещият трактор. Нещо подобно се случи и в Киев в началото на руското нахлуване - единствената ударена жилищна сграда беше от ПВО ракета БУК, но пак го приписаха на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: 0pk.. Аз съм от началото на СВО за вкарване на сили за бързо реагиране на НАТО и покриване на цяла Украйна , и като гледам колко фрегати , данкови дивизии , и батальони строиха на източната гранца + още един самолетоносач в пълна бойна готовност , скоро и това ще се случи ... Единствено е въпрос на политическо решение , не на военно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... алгоритъм има в модерните цифрови системи за насочване , в безаналоговите контейнери на С300 са едни щайги и шкафове с диодно-лампови вериги за взимане на решения ... :))) ... плюс десетки щепселчета и ЦК ключета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Пропуснал си само да опишеш алгоритъма, при който се задейства самоунищожаването. Сподели повече за условния оператор "IF" при изпълнение на програмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: zelka007, a Zелков, каква ПВО ракета бре?!? Това е чист агресивен обстрел от страна на агресивните руски войски по миролюбива страна членка на НАТО, при това със цивилни жертви! Ти не беше ли за задействане на необходимия члeн за колективна отбрана, що сега се оправдаваш с ПВО? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Иначе по темата ... Доста километри е прелетяла ПВО-ракетата през полска територия , имало е варианти за други цели да прихване . По принцип , ако ПВО-ракета пропусне прихваната цел има система за самоунищожение , която се задейства автоматично и/или от операторите на радара за насочване . ПВО системите обикновенно работят над приятелска територия и ако пропуснат вражеска цел , се унищожават за да не направят беля . Дори при заглушаване на сигнала би трябвало да се самоунищожи . Интересно ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още