IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО ще разследва експлозията в Полша

Русия е изчакала да минат междинните избори в САЩ, преди да обяви изтеглянето си от Херсон

07:12 | 16.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка:  EPA/FABIO FRUSTACI
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/FABIO FRUSTACI

Вълна от руски въздушни удари разтърсва Украйна. Заради масирания обстрел седем милиона домакинства са временно без електричество. Експлозия имаше и в Полша. Москва отрича да носи отговорност, а НАТО иска да разследва обвиненията. Преглед на 265-ия ден от войната.

Медии: Руски ракети паднаха в Полша

Двама души са загинали при експлозия във ферма в полско село близо до границата с Украйна. Радиостанция ZET съобщава, че в село Пшеводув са паднали две заблудени ракети. Агенция AP, позовавайки се на американското разузнаване, съобщи, че двама души са загинали при удара на руските ракети.

Представител на полската пожарна служба потвърждава, че при експлозията са загинали двама души. „Не е ясно какво се е случило", казва дежурният служител. Министър-председателят Матеуш Моравецки свика заседание на Съвета за национална сигурност, съобщи неговият говорител в Twitter. НАТО заяви, че проучва въпроса. „Разглеждаме тези съобщения и координираме работата си с нашия съюзник Полша", заяви служител на НАТО.

Русия нарече съобщенията „провокация". Министерството на отбраната в Москва съобщи, че не са били обстрелвани цели в района на украинско-полската граница. Полша е член на ЕС и на западния отбранителен съюз НАТО.

Масирани ракетни атаки срещу украински градове

Русия атакува енергийната система на Украйна с над 90 ракети и крилати ракети, причинявайки сериозни щети. Според украинските военни това е най-мащабната атака срещу инфраструктурата от началото на войната преди малко повече от осем месеца. По данни на властите около седем милиона домакинства са останали временно на тъмно, тъй като електрозахранването е било прекъснато или е трябвало да бъде изключено.

Украинската президентска канцелария в Киев съобщи, че е успяла да свали около 70 от летящите снаряди. Въпреки това са били засегнати 15 обекта за доставка на енергия в различни части на страната, съобщи заместник-ръководителят Кирило Тимошенко в информационната услуга Telegram. Столицата Киев също е била засегната, като според властите е загинала една жена.

Тимошенко определи ситуацията като „критична" след ударите по отношение на енергийната инфраструктура. „Повечето удари са записани в централната и северната част на страната", пише той. Държавната енергийна компания „Укренерго“ трябваше да прибегне до извънредни прекъсвания на електрозахранването, за да стабилизира мрежата, каза той. Полиция до полското село, в което са паднали ракети. Снимка:  EPA/WOJTEK JARGILO POLAND OUT Полиция до полското село, в което са паднали ракети. Снимка: EPA/WOJTEK JARGILO POLAND OUT

Зеленски похвали постоянството

Въпреки ударите президентът Володимир Зеленски потвърди волята на Украйна да продължи напред. Врагът няма да постигне целта си, заяви 44-годишният мъж във видеопослание. Всичко ще бъде поправено и електрозахранването възстановено. В същото време той похвали украинците със стиснат юмрук: „Вие сте великолепни момчета!". 

Министърът на външните работи Дмитрий Кулеба поиска от групата на водещите икономически сили Г-20, която се среща в Индонезия, да осъди нападението. Правителството на САЩ незабавно осъди ракетните атаки на Русия. „Докато световните лидери се събират на срещата на върха на Г-20 в Бали, за да обсъдят въпроси от огромно значение за живота и препитанието на хората по света, Русия отново заплашва този живот и унищожава критичната инфраструктура на Украйна", обяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан.

Стотици престъпници са освободени при изтеглянето на Русия от Херсон

С изтеглянето на руските войски стотици заподозрени в убийства и други тежки престъпления са избягали от затвора в южния украински град Херсон, съобщават от полицията. От общо над 450 бегълци 166 са арестувани отново, съобщи началникът на полицията Игор Клименко пред украинската телевизия. Убиец, осъден на доживотен затвор, е отведен в затвор в съседния град Николаев. Издирват се общо над 100 души, обвинени в убийства. Според репортер на интернет станцията Hromadske затворниците са били освободени от служител на затвора по време на руското изтегляне.

Разузнаването на САЩ: Русия изчака да обяви оттеглянето си заради междинните избори

Американското разузнаване предполага, че Москва може да е забавила обявяването на изтеглянето от Херсон заради междинните избори в САЩ. Русия не е искала да даде предимство на администрацията на американския президент Джо Байдън преди т.нар. междинни избори, съобщи CNN, като се позова на четири неназовани източника. Изборите са били обсъждани сред високопоставени руски служители като фактор за официалното съобщение. Но те не са били единственият фактор. Байдън направи подобни коментари в деня след междинните избори.

Военен икономист: Украйна ще победи през следващата година

Военният икономист Маркус Матиас Кьоп смята, че войната вече е стратегически решена. „Изтеглянето от града и Херсонска област показва, че войната вече е стратегически решена", казва той пред Die Zeit. „Победата на украинските сили е само въпрос на време. Те имат инициативата, а Русия вече няма резерви да обърне нещата“. Той очаква Русия да бъде победена през следващата година, „може би през септември или октомври". Кьоп ръководи катедрата по военна икономика във Военната академия на Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. 

Столтенберг: Не подценявайте Русия въпреки пораженията

За разлика от Кьоп генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди да не се подценяват военните възможности на Русия след последните ѝ поражения. „Видяхме, че Русия е готова да приеме тежки загуби", заяви норвежецът в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на ЕС в Брюксел. Москва разполага със значителен военен потенциал и много войници. Освен това Русия брутално атакува цивилни граждани. „Трябва да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо". Въпреки пораженията руските войски все още заемат почти една пета от територията на съседната страна.

Руската армия обещава награди и бонуси за обстрел

Руските военни се опитват да мотивират новобранците с бонуси и награди за обстрел на врагове в рамките на войната срещу Украйна. Армейският канал "Звезда" публикува ценоразпис в канала си в Telegram. Според него свалянето на украински самолет се заплаща с равностойността на 5000 евро, на хеликоптер - с малко над 3200 евро, а на боен танк - с 1600 евро. „Освен това е възможно да се изплащат възнаграждения на войници, които са се отличили с унищожаването на бойци и изпълнението на други задачи - до 100 000 рубли" - равностойността на 1600 евро.

ООН съобщава за изтезания на военнопленници и от двете страни

Според експерти на ООН по правата на човека военнопленниците в Украйна са били малтретирани и измъчвани както от руска, така и от украинска страна. Това съобщи ръководителят на делегацията на ООН по правата на човека в Украйна Матилда Богнер. Според доклада единствено украинската страна е предоставила на експертите достъп до пленените войници в съответствие с международното право. Експертите са разговаряли с украински затворници след освобождаването им от руски арест.

Делегацията се позовава на подробната информация, предоставена от затворниците. През последните месеци тя е разговаряла с общо 159 военнопленници, държани от Русия или от страни в конфликта, свързани с Русия. Експертният екип е разговарял и със 175 военнопленници на Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: А докато руснаците бягат, поради дефицит на ракети и чипове за тях, вече замерят украинската критична инфраструктура направо с изтърбушените миялни машини. Концернът *Калашников* за изстрелването им сглобява катапулти от сибирски чам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: Импeраторътm, хаха кое небе ще затворят бре, те една ракета не можаха да свалят прелетяла над цяла Украина и влязла 65км в натовска територия, при денонощно следене на украинското въздушно пространстово и постоянно бойно дежурство на ПВО по границата. Тебе няма ли да те мобилизират вече, че ей на - трябва да задействаме члeна за колективна отбрана? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Хех ... ВСУ вече е на южният бряг на р.Днепър и деокупира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
The sky is over?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още