IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Ракетите в Полша вероятно са изстреляни от ПВО на Украйна

Вината за инцидента обаче е на Русия, която продължава своята незаконна война, смята генералният секретар на НАТО

15:21 | 16.11.22 г. 21
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Първите анализи показват, че падналите ракети на територията на Полша са изстреляни от системите за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна в опит да защитят територията си от руския ракетен обстрел, съобщи по време на брифинг генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той беше категоричен, че няма индикации ударът да е умишлен, нито че Русия се подготвя за военен конфликт с НАТО.

"Но нека сме наясно - вината не е на Украйна. Русия носи крайната отговорност, продължавайки своята незаконна война срещу Украйна", допълни още той.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия няма вина за инцидента, пише ТАСС. "Русия няма никакво отношение - нещата трябва да бъдат наречени с истинските им имена", допълни той и нарече реакциите на европейските институции "истерични, русофобски и необосновани с реални данни".

Според говорител на Военновъздушните сили на Украйна има голяма вероятност да се касае за украинска ракета, която е ударила руска и останките от двете да са паднали на територията на Полша. "Това, което се случи е, че Военновъздушните сили на Украйна отбиваха въздушна атака. Какво се случи после [...] е въпрос на разследване на място", каза Юрий Ихнат и допълни, че Украйна оказва пълно съдействие на разследването.

Късно снощи (15 ноември) стана ясно, че две ракети са паднали край полското село Пшеводув, намиращо се на границата с Украйна. При попадението, което съвпадна по време с най-масовия ракетен обстрел на територията на Украйна от началото на войната, загинаха двама души. Инцидентът криеше опасност от сериозна ескалация на конфликта, тъй като Полша е член на ЕС и НАТО, а в договора на Алианса присъства и точка за колективна отбрана.

Варшава не активира чл. 5 от Договора с НАТО, но поиска консултации с партньорите си, за да обсъдят ситуацията.

Полският президент Анджей Дуда също коментира, че вероятно инцидентът е причинен от ПВО на Украйна, допълва Bloomberg. Ракетата е С-300, руско производство и се използва както от Русия, така и от Украйна, но няма доказателства, че е изстреляна от руска страна, допълни още Дуда. Той обаче също обвини руската страна за инцидента, обяснявайки, че Москва е подложила на силен ракетен удар цялата територия на Украйна, включително и приграничните райони.

Полша повишава степента на готовност на своите военни, обясни полският президент по време на брифинг, цитиран от CNN. Той каза, че по време на разговора си с американския си колега Джо Байдън е поискал същото и по отношение на американските военнослужещи, които се намират на територията на Полша.

Източник на Bloomberg, участващ в разследването, също потвърди първите заключения, но допълни, че ситуацията може да се промени, след като приключат всички анализи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 май при теб е няква традиция да лъжеш! Когато нещо ти липсва, кажи...нямам, не лъжи и не си измисляй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: 4-ти клас в 123-то Основно училище "Иван Костов" - с. Демокрация. Стажувал съм при покойния Александър Божков в процеса на масовата приватизация. По настоящем - акционер тук-там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 а ти кога ще споделиш твоето образовани и стаж? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Искам да кажа, че трябва да се внимава с военната техника - тя не е играчка и в ръцете на неподготвени хора може да причини много непредвидени проблеми. Разбираш, нали? --- еее, не бе, нали вече 9ти месец гледам руската некадърност... оръжия в ръцете на пияни и неуки маллоуумници, изнасилвачи и крадци не битова техника.. накратко мародери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Изумително! Респект! Би ли споделил, с какво образование и стаж си? Звучиш като разработчик на ПВО системи и средства. В същото време и танковете, артилерията и даже стрелковото оръжие са ти до болка ясни. Но безспорно, най-дълбоки познания имаш в сферата на енергетиката - там нямаш тайни. Като добавим и вирусологията, където също нямаш бели петна, просто оставам без дъх! Помогни да разбера как се трупат и систематизират толкова знания, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... ПВО-тата пазят големите населени места , електрически централи , критични заводи , фармацефтични заводи ... Там на полска територия няма наблизо нищо значимо ... Не знаеш дали руската ракета е прихванала наземна цел а украинската я е последвала , щото не е изгубила топлинната диря ... Какво знаеш , освен да се упражняваш по тема с липса на информация и знания ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Добре, съгласен съм. Ти ще гадаеш и пишеш експертизи, а аз ще коментирам само сухи факти. Всеки според квалификацията си. Така е честно, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Не знаеш каква цел са преследвали украинците и с каква точно ракета е било - не знаеш кой модел , имал ли е собствен радар за самонасочване или не . Щото не всички имат . Не знаеш точно с каква съпровождаща станция е била и на колко километра . Ако операторите на крилата ракета са направили маневра и тя е навлезла в полска територия ?! Ако украинската е излезнала от обхвата на съпровождащата станция и е минала на самоуправление ?! Ако е имало заглушаващи станции в полско ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Е, руската разбрахме, че е слаба. Бяхме останали с убеждение, докарано ни от твоите експертни публикации, че нашата НАТО-вска е непробиваема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... Смехурко , що се упражняваш по невнятни теми за теб ?! Отгоре дебнат поне три военни сателита на нато от геостационарна орбита . Поне !! Що мислиш са толкова успешни украинските стари ПВО системи ?! Прихващат всичко с топлинна диря още на старта и дават координати на украинците . В случая е заплетено , можем само да гадаеем без информация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още