IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Ракетите в Полша вероятно са изстреляни от ПВО на Украйна

Вината за инцидента обаче е на Русия, която продължава своята незаконна война, смята генералният секретар на НАТО

15:21 | 16.11.22 г. 21
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Първите анализи показват, че падналите ракети на територията на Полша са изстреляни от системите за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна в опит да защитят територията си от руския ракетен обстрел, съобщи по време на брифинг генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той беше категоричен, че няма индикации ударът да е умишлен, нито че Русия се подготвя за военен конфликт с НАТО.

"Но нека сме наясно - вината не е на Украйна. Русия носи крайната отговорност, продължавайки своята незаконна война срещу Украйна", допълни още той.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия няма вина за инцидента, пише ТАСС. "Русия няма никакво отношение - нещата трябва да бъдат наречени с истинските им имена", допълни той и нарече реакциите на европейските институции "истерични, русофобски и необосновани с реални данни".

Според говорител на Военновъздушните сили на Украйна има голяма вероятност да се касае за украинска ракета, която е ударила руска и останките от двете да са паднали на територията на Полша. "Това, което се случи е, че Военновъздушните сили на Украйна отбиваха въздушна атака. Какво се случи после [...] е въпрос на разследване на място", каза Юрий Ихнат и допълни, че Украйна оказва пълно съдействие на разследването.

Късно снощи (15 ноември) стана ясно, че две ракети са паднали край полското село Пшеводув, намиращо се на границата с Украйна. При попадението, което съвпадна по време с най-масовия ракетен обстрел на територията на Украйна от началото на войната, загинаха двама души. Инцидентът криеше опасност от сериозна ескалация на конфликта, тъй като Полша е член на ЕС и НАТО, а в договора на Алианса присъства и точка за колективна отбрана.

Варшава не активира чл. 5 от Договора с НАТО, но поиска консултации с партньорите си, за да обсъдят ситуацията.

Полският президент Анджей Дуда също коментира, че вероятно инцидентът е причинен от ПВО на Украйна, допълва Bloomberg. Ракетата е С-300, руско производство и се използва както от Русия, така и от Украйна, но няма доказателства, че е изстреляна от руска страна, допълни още Дуда. Той обаче също обвини руската страна за инцидента, обяснявайки, че Москва е подложила на силен ракетен удар цялата територия на Украйна, включително и приграничните райони.

Полша повишава степента на готовност на своите военни, обясни полският президент по време на брифинг, цитиран от CNN. Той каза, че по време на разговора си с американския си колега Джо Байдън е поискал същото и по отношение на американските военнослужещи, които се намират на територията на Полша.

Източник на Bloomberg, участващ в разследването, също потвърди първите заключения, но допълни, че ситуацията може да се промени, след като приключат всички анализи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
Ukrainian air defense systems already became famous for their successful interceptions of Ukrainian buildings and civilian objects in numerous failed attempts to target Russian missiles flying all around their zone of responsibility.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още