IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите дарители обръщат гръб на Доналд Тръмп

Blackstone, Citadel, Estée Lauder са решили да спрат даренията за бившия президент

18:43 | 17.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Тръмп при обявяването на кандидатурата си. Снимка: Bloomberg LP
Тръмп при обявяването на кандидатурата си. Снимка: Bloomberg LP

Звучи като любовно разочарование, но става дума за труден бизнес: три от най-големите и влиятелни донори в САЩ обърнаха гръб на Доналд Тръмп за кратко време. В сряда Тръмп обяви кандидатурата си за президентските избори през 2024 г., но няма да може да разчита на парите на милиардерите Стивън Шварцман, Кен Грифин и Роналд Лаудер.

„Време е Републиканската партия да се обърне към ново поколение лидери", заяви Шварцман, главен изпълнителен директор на частния инвестиционен гигант Blackstone, пред портала Axios в сряда. Кен Грифин, основател на хедж фонда Citadel, по-рано заяви, че иска да подкрепи губернатора на Флорида Рон ДеСантис вместо Тръмп.

ДеСантис е смятан за обещаващ кандидат за президентския пост и вероятно ще изрази официално интереса си към него най-късно догодина, когато ще започнат първичните избори. Според New York Times Роналд Лаудер, наследник на империята Estée Lauder, също е решил да спре даренията за Тръмп. 

Изтичането на мегадонорите е последният сигнал, че част от консервативния лагер в САЩ се откъсва от Тръмп. Бившият президент работи за своето завръщане и се кандидатира за най-могъщия пост в света за трети пореден път, което е прецедент за съвременната история на САЩ.

При това Тръмп бе губещият на изборите за Конгрес в САЩ. Той финансира почти 300 кандидати по време на междинните избори, но републиканците се представиха много по-зле от предвиденото. 

128 млн. евро 
е дарил Джордж Сорос на американските демократи за междинните избори

Според независимия Cook Report повече от 200 кандидати, подкрепени от Тръмп, спечелиха. Това обаче засяга избирателни райони, които вече са ясно изразени като републикански. В щатите, които имаха значение за промяната на мнозинството в Конгреса, тръмпистите загубиха с огромно мнозинство от демократите. 

Тръмп никога не е бил най-богатият човек в надпреварата

Изглежда, че Тръмп все повече бива възприеман като човек от миналото, който все повече се превръща в отговорност за партията, коментира Handelsblatt. Неотдавна нещата бяха различни: Шварцман, Грифин и Лаудер бяха сред големите дарители, които отдавна са лоялни към Тръмп. Шварцман е един от десетте най-големи дарители на републиканците; главният изпълнителен директор на Blackstone съветваше Тръмп като президент по въпросите на търговската война срещу Китай.

Козметичният милиардер Роналд Лаудер също бе имал близки отношения с Тръмп. Според книгата на журналистката и фенка на Тръмп Сюзън Гласър Лаудер е внушил на Тръмп идеята, че САЩ трябва да купят Гренландия.

Главният изпълнителен директор на Citadel Грифин е третият по големина политически дарител в САЩ. Според платформата Open Secrets, която оценява докладите на американския орган за наблюдение на изборите, по време на междинните избори от него към републиканците са преминали 68 млн. долара.

Само двама души са направили повече дарения: предприемачът в сферата на логистиката Ричард Юхлейн, който дарява почти изцяло на крайно десни политици и десни организации, похарчи 80 млн. долара за междинните избори. На първо място е леволибералният милиардер Джордж Сорос, който дари 128 млн. евро на американските демократи по време на междинните избори.

Дали дистанцирането на свръхбогатите ще навреди на Тръмп, не е ясно. Според бизнес списанието Forbes Тръмп е инвестирал само 66 млн. долара в изборите през 2016 г. - единствените избори, които някога е печелил. Сумата е малка част от разходите на неуспешни конкуренти като Майк Блумбърг или Том Стейър.

И дори днес двигателите за набиране на средства на Тръмп - Комитетите за политическо действие (КПД) - се захранват предимно от малки дарения. По данни на Open Secrets по време на кампанията за междинните избори КПД Save America на Тръмп е събрал 36 млн. долара, повечето от които са постъпили по подобен начин.

През 2016 г. Тръмп вероятно спечели не защото беше най-богатият, а защото привлече много протестни гласоподаватели като човек, който променя политическата си кариера. С подобна рецепта Тръмп сега иска да се върне в Белия дом. Във вторник, когато обяви кандидатурата си в голф клуба си в „Мар-а-Лаго“, той говори в продължение на един час със своите поддръжници.

Тръмп за Ангела Меркел: „Никой не си спомня за нея"

Бившият президент даде представа за своята кампания, която е насочена главно към страховете, че САЩ потъват под влиянието на „напълно луда, налудничава, радикална левица". Тръмп уточни, че Джо Байдън не е нито психически, нито физически способен да ръководи съдбата на нацията. Вторият очертаващ се наратив е противопоставянето на прехода към зелена енергия. Байдън и демократите проиграват енергоснабдяването на САЩ, скастри го Тръмп.

В този контекст той спомена и Германия. „Помните ли Ангела? Никой вече не си спомня за нея", каза Тръмп за бившия германски канцлер Ангела Меркел. Бившият президент изрече и неистина - че Германия строи „нови електроцентрали на въглища" с оглед на зависимостта си от Русия. 

Като цяло основните му тези звучат почти по същия начин, както винаги: той води кампания срещу Китай, позовава се на процъфтяващата си икономика, затворената граница с Мексико и много национализъм.

Тръмп продължава да твърди, че изборите през 2020 г. са били фалшифицирани и че Байдън е загубил, а цяло движение в страната се обединява около тази конспиративна теория. Фактът, че Тръмп няма да се откаже от тази лъжа, вероятно е една от причините, поради които някои големи дарители се отказват от него.

„Нуждаем се от човек, който да се съобразява с днешния и утрешния ден, а не с днешния и вчерашния" - така Шварцман обяснява решението си. В Републиканската партия има цял набор от политици, които преследват един вид „лек Тръмп", смятат се за по-рационални и следователно биха могли да бъдат по-способни да привлекат мнозинство.

Освен ДеСантис това е губернаторът на Вирджиния Глен Янгкин. А бившият вицепрезидент Майк Пенс, бившият посланик на ООН Ники Хейли, бившият държавен секретар Майк Помпео или Тим Скот, сенатор от Южна Каролина, също се подготвят.

Трудно е да се каже колко богат е Тръмп в действителност и доколко зависи от пари от донори. Forbes оценява личното състояние на Тръмп на 3,2 млрд. долара, но бившият президент пази в тайна данъчните си декларации.

Скоро може да му бъдат повдигнати нови обвинения. Срещу него, семейството му или компанията му за недвижими имоти The Trump Organization се водят почти десет паралелни разследвания. Понякога става дума за предполагаеми данъчни измами, понякога - за предателство на държавни тайни, а друг път - за опита за преврат на Тръмп от 6 януари 2021 г.

Досега централата на Републиканската партия плащаше част от съдебните разноски, тъй като те са свързани с времето, когато Тръмп бе президент. Това приключи, след като Тръмп обяви кандидатурата си. „Не можем да подкрепим кандидат финансово", заяви лидерът на партията Рона Макданиъл. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
много ясно... подкрепяха те зада свалиш корпоративния данък и да кашират.. но също така видяха че си много вреден за икономиката и държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още