IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залозите на Тръмп на междинните избори не се изплащат

В Републиканската партия се надигат вълнения, които застрашават позициите на бившия президент и кандидатурата му за следващите президентски избори

16:03 | 09.11.22 г. 4
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Joshua A. Bickel/Bloomberg
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Joshua A. Bickel/Bloomberg

Вторник вечерта трябваше да е коронна за бившия американски президент Доналд Тръмп – шанс да покаже, че той остава оста, около която Републиканската партия все още се върти. Тя обаче приключи като нощ на пропуснати възможности и разочарования, а в партията се надигат вълнения.

Доналд Тръмп прекара вторник вечерта в своя клуб в Палм Бийч, където беше организирал пищно парти за следене на междинните избори. На партито са били поканени и подбрани репортери от най-силните медии в страната. Когато обаче са излезли първите резултати, купонът е претърпял обрат, пише Politico.eu.

Заради тропическа буря, която се насочва към източното крайбрежие на щата Флорида, някои от репортерите хванали по-ранни полети. Републиканската буря обаче така и не се материализира.

Тръмп остана без триумфа, на който се надяваше. „Интересна вечер“, коментира той пред репортери, преди да даде актуална информация за това как някои ключови кандидати за Сената се справят в надпреварата. „Има някои състезания, които са горещи и тежки, и ние всички ги гледаме тук“, допълва той.

Тръмп прекара изминалата година в ролята на политически лидер, подбирайки предпочитани от него кандидати през политическото ръководство на републиканците. По време на междинните избори той подкрепи над 330 кандидати, проведе 30 митинга и събра милиони долари.

Във вторник той трябваше да демонстрира влиянието си и да отпразнува победите на републиканците, както и – по-важното от всичко, да стане свидетел на „засяването“ на партията с негови верни помощници.

В ранните часове на сряда обаче се вижда, че републиканците губят едно място в Сената, а надпреварата с демократите за Камарата на представителите е ожесточена и процентите на кандидатите са близки, за да може да се обяви победа преди приключването на преброяването.

Във вота за Камарата и за някои губернатори кандидатите на Тръмп изгубиха безапелационно, включително кандидатите за губернатори Дъг Мастриано в Пенсилвания и Дан Кокс в Мериленд, кандидатите за Камарата на представителите Дж. Р. Маевски в Охайо, Карълайн Лийвит в Ню Хемпшир, Йесли Вега във Вирджиния и Дон Болдук, когото Тръмп подкрепи в надпреварата за Сената на Ню Хемпшир.

Най-големият удар за вечерта дойде от Пенсилвания - демократът Джон Фетерман победи подкрепяния от Тръмп Мехмет Оз в най-скъпата надпревара за Сената в страната.

С напредването на нощта републиканците започнаха да изразяват загриженост, че резултатите не са това, което са очаквали и на което са се надявали. Висши партийни служители изразиха мнение, че в твърде много състезания кандидатите са възприели позиции на Тръмп, което е извън общата позиция на партията.

Тъй като Тръмп е готов да обяви кандидатурата си за президентската надпревара за новия мандат, който започва от 2024 г., партията ще направи следизборна равносметка и със сигурност ще дискутира дали не е по-добре да заложи на друг кандидат.

Тръмп остана извън светлината на прожекторите, като вместо това избра да ангажира обществеността чрез публикации в своята социална медия Truth Social. Те само подчертават трудната работа, която му предстои.

Може би по-забележимо е, че вечерта на Тръмп във Флорида е засенчено от друго победно парти в Слънчевия щат. Във вторник вечерта решителната победа на губернатора на Флорида Рон ДеСантис над демократа Чарли Крист подхрани още повече спекулации, че той е не просто сериозен претендент за 2024 г., а по-сигурен залог за партията от Тръмп.

Само часове преди това Тръмп стреля предупредително по потенциалния си съперник, като заяви, че изборът на ДеСантис за кандидат за президент ще бъде грешка. В победната си реч ДеСантис намигна към бъдещето: „Едва сега започвам битката“. Тълпата пък го аплодираше и скандираше „Още две години“ - израз на надежда, че той ще се кандидатира за Белия дом.

Няколко близки съюзници на Тръмп се присъединиха към него тази сутрин, вкл. президентът на Citizens United Дейв Боси, бившият съветник по националната сигурност Майк Пенс, генерал-лейтенант Кийт Келог, консервативният водещ на токшоу Себастиан Горка и главният изпълнителен директор на GETTR Джейсън Милър.

Тръмп прекара вечерта предимно седнал на маса със съветници, включително Дан Скавино и Борис Епщайн, като е гледал заедно с тях отразяването на вота по Fox News.

Бившият президент започна деня си във вторник, като гласува лично в Палм Бийч. Той каза пред репортери, че е гласувал за ДеСантис. Следобедът вниманието му се насочи към изборния процес в щатите с най-голяма конкуренция. В един момент той се обърна към Truth Social, за да разпространи неоснователни твърдения за измама, тъй като в някои щати местните власти предупредиха, че ще има забавяния при обявяването на резултатите.

Не е имало съмнения как Тръмп ще интерпретира резултатите. По-рано през деня той каза пред NewsNation, че ще си припише заслугите, ако републиканците спечелят, но няма да изпитва вина, ако загубят. Последният пост на Тръмп за вечерта гласи: „174 победи и 9 загуби. СТРАХОТНА ВЕЧЕР, а фалшивите новини на медиите, заедно с техния партньор в престъплението, демократите, правят всичко възможно да го омаловажат. Невероятна работа от някои наистина фантастични кандидати!“.

По-рано във вторник, когато съратникът му Джейсън Милър беше попитан защо Доналд Тръмп трябва да получи признание за резултатите, Милър коментира, че „той е вдъхновението и той е този, който е привлякъл някои кандидати“. Според него „никой не е работил по-усилено за кандидатите, той все още е водещият, когато става въпрос за първичните избори, и той е този, който може да привлече хората на президентските избори“.

Този статут на крал обаче не се харесва на много от колегите му републиканци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Мои приятели от Флорида казват,че ДеСантис е изключително популярен в щата си, и ако се кандидатира за президент, ще е почти сигурен победител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 1 година
интересно ми е дали грингосите ще направят същата грешка и да изберът КитеникО отново! ... ей тогава може и да се случи русоробската прогноза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
cherney
преди 1 година
Тези избори показаха, че през 2024г. най-вероятния кандидат на GOP на президентските избори ще е губернатора на Флорида, а не Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Чичо Илън - Президент! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още