IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън гледа на Тръмп като на заплаха за демокрацията

Доналд Тръмп и републиканците от MAGA въплъщават екстремизъм, който застрашава самите основи на нашата република, каза президентът на САЩ

07:39 | 02.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Байдън гледа на Тръмп като на заплаха за демокрацията

Президентът на САЩ Джо Байдън определи предшественика си Доналд Тръмп и неговите политически съюзници като заплаха за американската демокрация. 

„Доналд Тръмп и републиканците от MAGA въплъщават екстремизъм, който застрашава самите основи на нашата република", заяви Байдън по време на предавана на живо реч във Филаделфия. Мага е съкращение от лозунга на кампанията на Тръмп "Да направим Америка отново велика" (Make America Great Again) и се използва като термин за движението и политическата ориентация на бившия президент.

В речта си във Филаделфия - люлката на американската демокрация, президентът започна атака срещу републиканците, които приемат идеологията на Тръмп MAGA, и призова собствените си поддръжници да отвърнат на удара.

„Равенството и демокрацията са подложени на атака", заяви Байдън пред историческата сграда на Залата на независимостта, където преди повече от два века са приети Декларацията за независимост и Конституцията на САЩ. „Републиканците не зачитат Конституцията. Те не вярват във върховенството на закона. Те не признават волята на народа. Те отказват да признаят резултатите от свободни избори“. 

„Те приемат гнева. Те процъфтяват в хаоса. Те не живеят в светлината на истината, а в сянката на лъжата. В Америка няма място за политическо насилие. Точка. Няма. Никога няма да има", предупреди 79-годишният демократ във връзка с миналогодишното нападение на Капитолия в САЩ от твърдолинейни привърженици на Тръмп, отказващи да приемат поражението му.

Републиканците не зачитат Конституцията. Те не вярват във върховенството на закона. Те не признават волята на народа. Те отказват да признаят резултатите от свободни избори.
Джо Байдън
Президент на САЩ

Като посочи забраната за аборти, защитавана от твърдолинейните консерватори в цялата страна и опасенията за ограничаването на други свободи - от контрацепцията до еднополовите бракове - американският лидер обвини „силите на MAGA", че са „решени да върнат страната назад".

Тъй като контролът над Конгреса е поставен на карта през ноември, Байдън се обърна директно към републиканците от основното течение да обединят усилията си с демократите и да отхвърлят политиката на Тръмп, която все още има влияние върху голяма част от неговата партия.

В речта си Байдън даде да се разбере, че демократите възнамеряват да превърнат междинните избори в референдум за Тръмп, като заяви, че Републиканската партия е изцяло „доминирана, управлявана и сплашвана" от бившия президент и неговата програма MAGA.

„И това е заплаха за тази страна", каза той и настоя, че американската демокрация трябва да бъде защитена. „Да я защитим. Застанете в нейна защита", призова Байдън.

След избирането си през 2020 г. ветеранът първоначално планираше да води тази битка чрез диалог с умерените републикански законодатели и чрез икономически и социални политики, насочени към средната класа. Но разговорите за помирение затихнаха, след като социологическите проучвания показаха, че лидерът на демократите е по-добре да бъде по-агресивен, коментира AFP. 

А едва през миналата седмица Байдън обвини поддръжниците на Тръмп, че са обзети от „полуфашизъм". Терминът предизвика възмущение в редиците на консерваторите - лидерът на републиканското малцинство в Сената Кевин Маккарти обвини Байдън, че той „очерня" милиони „трудолюбиви, спазващи закона граждани".

Напоследък надеждите на демократите да предотвратят отдавна прогнозирания изборен провал нараснаха. Социологическите проучвания показват по-добро представяне за демократите, отколкото преди няколко месеца. Наред с други неща, партията залага на това, че лоялните към Тръмп кандидати може да не се приемат толкова добре от избирателите, колкото очакват бившият президент и неговият лагер.  

Напоследък обаче нещата вървят добре за Байдън - инфлацията се забавя, редица негови знакови реформи най-накрая бяха прокарани в Конгреса, а Тръмп се бори с поредица от криминални разследвания. Социологическите проучвания показват широка подкрепа за правото на аборт, което може да разклати позициите на много републиканци. 

Ново социологическо проучване, публикувано в четвъртък от The Wall Street Journal, показва, че ако междинните избори се проведат днес, 47% от имащите право на глас биха гласували за демократите, а 44% - за републиканците. През март републиканците имаха преднина от пет пункта. Демократите се надяват на обрат на изборите през ноември, на които се гласува за всички места в Камарата на представителите и за една трета от местата в Сената. По традиция междинните избори не са в полза на управляващата партия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още