IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакваният триумф на Джо Байдън

Настоящата законодателна вълна обаче може да е последният политически удар на президента

08:07 | 15.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преди четиринадесет години казах на добре информиран приятел, че Барак Обама обмисля да избере Джо Байдън за свой кандидат за вицепрезидент на изборите през 2008 г., пише Едуърд Люс, английски журналист и главен коментатор за САЩ на Financial Times, базиран във Вашингтон. „Сигурно се шегуваш“, контрира той. „Байдън е приключил политически“, добави.

Подобни „некролози“ бяха написани само преди няколко седмици, когато рейтингът на Байдън в социологическите проучвания падна дори под най-ниския такъв на Доналд Тръмп. Но ситуацията е следната. Най-възрастният президент на Америка вече може да се похвали с по-голямо законодателно постижение (за по-малко от две години), отколкото Обама или Бил Клинтън постигнаха за осем. Оказва се, че скромните очаквания са тайното оръжие на Байдън.

Нищо от това не означава, че Байдън ще бъде избран за втори мандат. Но си струва да се подчертае какво е направил за по-малко от половината от първия. През следващите дни Байдън ще подпише първия сериозен опит на Америка да се справи с глобалното затопляне. Неговите предшественици опитаха и се провалиха. Клинтън не се доближи до това да убеди Сената да ратифицира Договора от Киото за изменението на климата през 1999 г. Законът за ограниченията върху емисиите и търговията на Обама от 2009 г. също се провали. Тръмп, разбира се, отмени изпълнителните действия, към които Обама прибегна след провала си в Конгреса. Тръмп също така изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климатичните промени.

Байдън не само обърна действията на Тръмп, но е и първият президент, който сигнализира, че САЩ са сериозни относно глобалното затопляне. За разлика от Обама и Клинтън, които имаха голямо мнозинство в Сената, Байдън направи това със Сенат, разделен поравно между демократи и републиканци. Може би липсата на този комфорт е добър за партийната дисциплина.

Съвсем скоро се очаква той да подпише и закона „Чипове плюс“, който е първото усилие на Америка в индустриалната политика след отговора на Роналд Рейгън на възхода на Япония през 80-те години. Законопроектът предвижда наливането на десетки милиарди долари в публични научни изследвания – подобни на сумите, похарчени през 50-те години на миналия век, които в крайна сметка доведоха до интернет. Законопроектът на Байдън за климата и данъците също за първи път дава на федералното правителство властта да преговаря за по-ниски цени на лекарствата. Демократите губеха от фармацевтичното лоби в продължение на десетилетия. Байдън разби тази стена без много шум. Вниманието беше привлечено от изобилните разходи за чиста енергия в законопроекта.

Всеки един от тези пробиви в политиката би трябвало да е голяма новина сам по себе си. Взети заедно, те представляват тихо разширяване на политическия капацитет на Америка. Тази промяна вероятно ще бъде пренебрегната поради три причини. Първата е, че почти всички, особено изчерпаната политическа каста във Вашингтон, са свикнали със законодателната безизходица. Ще отнеме известно време, за да разберем мащаба на случилото се през последните няколко седмици.

Втората е, че тази законодателна вълна може да е последният политически удар на Байдън. Ако, както все още прогнозират социологическите проучвания, демократите загубят контрола си над Конгреса през ноември, републиканските лидери ще гарантират, че нищо повече няма да се приеме до края на мандата на Байдън. Трето, САЩ са в разгара на задълбочаваща се конституционна криза. Трудно е да се признае, че една система работи, когато в същото време е толкова лесно да си представим нейния колапс.

Всичко това означава, че мястото на Байдън в историята не е сигурно. Все още е възможно – някои биха казали вероятно – той да загуби през 2024 г. или да не се кандидатира и кандидатът на демократите, който го замести, да понесе поражение. Това няма да е рутинно предаване на властта в САЩ. Независимо дали печелившият републиканец е Тръмп или тръмпистка фигура като губернатора на Флорида Рон ДеСантис или бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпейо, тяхната платформа ще включва отричане на победата на Байдън през 2020 г.

Те също така ще се ангажират да отменят Закона за климата и данъците на Байдън. С други думи, последните законодателни победи на Байдън може да изглеждат като мимолетен проблясък. Демокрацията в САЩ остава жизнеспособна, но в никакъв случай не е в безопасност.

Дали Байдън, който навършва 80 години през ноември, има капацитета да опровергае тези мрачни очаквания? Отговорът в крайна сметка зависи от това какво мислят американците. Удивителна черта на поредицата от законодателни победи на Байдън е, че всички те са дългосрочни залози. Те няма да окажат голямо влияние върху това колко добре ще се чувстват избирателите през следващите месеци. Инфлацията все още ще бъде проклятие. Нарастващата престъпност все още е вероятно да бъде проблем. Разходите за финансиране на войната на Украйна срещу Русия ще продължат да растат без много политически ползи за Байдън.

За разлика от Обама и Клинтън, на Байдън му липсва красноречието да увлече американския народ. Но да не надценяваме красноречието. Докато Байдън търси точните думи, събитията рисуват свой собствен наратив. ФБР наскоро нахлу в имението на Тръмп в Мар-а-Лаго, Флорида (за да търси класифицирани документи, присвоени от него след края на президентството му – бел. прев.) Не може да се изключи наказателното му преследване за противодържавна дейност или по-леки престъпления. „Сънливият Джо (Байдън)“ (както го нарече Тръмп – бел. прев.) може почти да е приключил, но той има умението да надживява враговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Мхм, и газолина - $5/галон. Супер-триумф :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още