IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дневният ред на Байдън носи икономически и политически ползи

Напредването му показва, че Америка все още може да се управлява

14:14 | 04.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Политическите перспективи на Джо Байдън току-що се подобриха. Миналия месец приемането на Закона за чиповете и науката от Конгреса вдъхна нов живот на плановете на Белия дом за индустриална политика и подкрепа за промишлеността в САЩ, пише Рана Форухар за Financial Times.

Междувременно прочутият непреклонен демократ от Западна Вирджиния Джо Манчин, кралят на въглищата, претърпя шокиращ обрат по отношение на климатичните промени. Той се съгласи да подкрепи инвестициите в чиста енергия и субсидиите за здравеопазване, които да бъдат платени до голяма степен чрез 15-процентов минимален данък върху големите корпорации.

По този начин, в една седмица, която беше още по-мрачна икономически от обикновено - с поредното увеличение на лихвите от Фед за борба с инфлацията, мрачни стойности на потребителското доверие и новини, че САЩ вече са в техническа рецесия - Байдън успя да отбележи голяма политическа победа, като направи нещо почти нечувано във Вашингтон тези дни, а именно изработване на компромис. Победата му има политическо значение. Въпросът сега е какво може да означава тя от икономическа гледна точка.

Въпреки че законопроектът за бюджета все още не е приет и подкрепата на Сената за полупроводниците идва с много по-малко условия за бизнеса, отколкото прогресистите биха искали (сенатор Бърни Сандърс го нарече корпоративно „изнудване“), може да се каже, че простото „да“ във Вашингтон носи някои икономически ползи в момента.

Главните изпълнителни директори отдавна се оплакват, че несигурността, произтичаща от политическата безизходица, както и липсата на адекватни федерални инвестиции в неща като основни научни изследвания и развитие на работната сила, са ограничили плановете за растеж в САЩ.

Законът за чипове и науката на стойност 280 милиарда долара не само има силна двупартийна подкрепа, но прави големи инвестиции в обучение на работната сила и основни научни изследвания, както и в подкрепа на регионални промишлени центрове (нещо, което изследванията показват, че има непропорционален последващ положителен икономически ефект върху местните общности).

Човек може да твърди, както Сандърс и прогресисти като бившият министър на труда от ерата на Клинтън Робърт Райх, че компании като Intel не се нуждаят от щедри субсидии, за да останат в САЩ, вместо да прехвърлят повече инвестиции в чужбина. Много прогресисти вярват, че плащането на субсидии сега може да създаде опасен прецедент за отклоняване на пари на данъкоплатците към най-богатите корпорации, което ще доведе до налагането от тях на бъдещ откуп на правителството, за да останат в САЩ.

Това не е толкова сигурно, че е така. Силициевите чипове са уникални, тъй като са от съществено значение за почти всичко останало. Светът се нуждае от повече географско разнообразие при предлагането на полупроводници. Фактът, че 92 процента от чиповете от висок клас се произвеждат в Тайван, може би втората най-оспорвана в политическо отношение страна в света след Украйна, е тревожен за всяка държава, което е една от причините Европа да предприеме собствени усилия за регионализиране на чиповете.

Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Тежка шизофрррения с елементи на плиткоууумие е твоята работа. Не забравяй, че САМО 5 страни одобриха инвазията на Русия в Украйна, а именно - Русия, Сирия, Северна Корея, Еритрея и Беларус. Какъв елитен клуб, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Тежка инфлация, рецесия, САЩ останали без нито един съюзник от Украйна до Корея и от екваторът на юг (ок без да броим Австралия) - и станали за посмешище. Само ползи виждаме - ама за Китай и Русия. Няма как велика страна да се управлява от някой, който не може да управлява дори сфинkтepът си. Чучyлото узурпатор трябва да бъде свалено и обeceно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Обърка се нещо? Да нямаш предвид друг изкуфял престъпник - Късия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
wart
преди 1 година
Джо ти изкуфял престъпник ! Господ не те " прибра " при себе си защото достатъчно злини извърши на тоя свят.Ти убиец на хиляди не вини хора ! Бъди проклет !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още