IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компютърните чипове са изкопаемите горива на 21 век

Изоставането на Америка от Азия може би е напът да се промени - махалото при производството на чипове бавно тръгва в западна посока

21:44 | 22.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През последните десетилетия инвеститорите действаха въз основа на това, че глобалният баланс на силите се формира от източниците - или „наградата“, както се изразява писателят Дениъл Йергин - на петрола, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Сега обаче се появява нова мантра: компютърните чипове са изкопаемите горива на 21-ви век. Или поне това е посланието, популяризирано от Пат Гелсингър, главен изпълнителен директор на Intel, най-големият производител на чипове в Америка.

„Местоположението на петрола определяше геополитиката през последните пет десетилетия. Но фабриките за производство на чипове ще оформят следващите пет - това е новата геополитика“, каза той наскоро на конференция в Аспен, Колорадо, оплаквайки се, че макар Америка да е създала полупроводниковата индустрия, 80% от производството в момента е в Азия. Или както коментира сенатор Роб Портмън (Републиканската партия) на същото събитие: „Преди 30 години 37 процента от полупроводниците в света бяха произведени в САЩ... днес делът им е 12 процента и върви надолу.“

Това конкретна молба ли е? Със сигурност отчасти. През последните години Intel загуби позиции спрямо своите азиатски съперници и яростно лобира Конгресът да предостави 52 милиарда долара финансиране, за да подкрепи законо, приет миналата година за стимулиране на производството на чипове в Америка.

И наскоро лобирането даде резултат: ключова комисия в Сената най-накрая се съгласи да финансира плана за 52 милиарда долара. Това ще бъде подписано от президента Джо Байдън „преди ваканцията през август“, ми каза Марк Уорнър, сенаторът демократ, който председателства комисията по разузнаване на Сената.

Това все още е само „скромен“ като сума закон, както казва Уорнър; с други думи, той пропуска части от оригиналното законодателство. Но скромен или не, доларите ще потекат. Intel, например, е на път да построи две фабрики за по 10 милиарда долара в района на сенатор Портмън в Охайо и очаква да получи субсидия от 3 милиарда долара за всяка от тях. Ето защо Гелсингър и Портмън промотират мантрата „чиповете са новият петрол“.

Но като оставим настрана въпросите за очевидния личен интерес, реалността е, че това ново кредо е основано на фактите. Това отчасти е така, защото чиповете играят все по-важна роля във военната техника. Един проблем, който възпрепятства способността на Русия да попълва бойното си оборудване през последните месеци, например, е, че тя беше отрязана от веригите за доставка на чипове заради западните санкции. Освен това чиповете - подобно на петрола - все повече оформят инфлационните тенденции: през последните десетилетия западната дезинфлация беше подкрепена от спада в цената на произведените в Азия чипове и евтиното промишлено производство. Но сега тази динамика се обърна поради прекъсванията във веригата за доставки.

На следващо място е растежът. Тъй като почти всеки съвременен индустриален отрасъл се нуждае от надеждни доставки на чипове, само прекъсванията във веригата за доставки през 2021 г. е пресметнато, че са намалили американския брутен вътрешен продукт с 240 милиарда долара, изтъква Портмън.

Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Ребятата вече копаели из Сибир и търсели находища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хаха ... това беше добро : Този
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още