IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дневният ред на Байдън носи икономически и политически ползи

Напредването му показва, че Америка все още може да се управлява

14:14 | 04.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки че все още е възможно американските компании като Intel да преместват работни места и фабрики където пожелаят,  по-строгите разпоредби относно технологиите с двойна употреба, идващи от законодателството, ще вероятно направят по-трудно аутсорсването на стратегически индустрии в бъдеще. Регионализацията на веригите за доставки, а не неограничената глобализация, е бъдещето.

Последствията от предложения проектозакон за бюджета, чието име беше променено на Закон за намаляване на инфлацията, са по-трудни за прогнозиране. Фактът, че администрацията успя да прокара законопроект за разходите, брандиран като начин за борба с инфлацията, е впечатляваща част от политикономическото джиу-джицу (има намаляване на дефицита с повече от 300 милиарда долара за онези, които се притесняват от прекомерното търсене, което помага много). Но все още не е ясно дали компромисът ще мине. Дори и да се случи, ефектът му върху краткосрочната инфлация тепърва ще се проявява.

Положителната страна на законопроекта е, че ще позволи на федералното правителство да адресира нарастващите разходи за здравеопазване. Това би станало чрез подпомагане на по-бедните семейства да си плащат здравните вноски, а също и чрез ограничаване на разходите за лекарства от джоба на тези, които са част от държавната здравна мрежа Medicare. Това ще позволи на САЩ да правят онова, което повечето други богати страни правят - да преговарят с фармацевтичните компании за намаляване на цените, като използват властта на федералното правителство (най-големият купувач на лекарства с рецепта в света) за намаляване на разходите. Това е лесно решение, което може да спести стотици милиарди долари пари на данъкоплатците.

САЩ също така започват да адресират огромната сила на големите лобистки индустрии като Big Pharma. Това, съчетано с факта, че голяма част от законопроекта ще бъде финансирана от 15-процентов минимален данък върху големите корпорации, допринася много за изпълнението на обещанието на администрацията да накара частния сектор да плаща своя справедлив дял от данъците.

Инвестициите в чиста енергия също са добре дошли. Инвестициите в електрически превозни средства, вятърни паркове, соларни панели и производство на литиеви батерии са от решаващо значение за справяне с изменението на климата, което води до огромни икономически разходи. Това е най-добрият начин за насърчаване на „продуктивен балон“ от широко споделен растеж в частния сектор. В крайна сметка това ще намали цената на енергията. Но този процес ще отнеме години.

Нито едно законодателство не е перфектно. Но миналата седмица представляваше важна първа стъпка към двупартиен компромис по основните части от дневния ред на Байдън, които могат да има реално икономическо въздействие. Възстановяването на някакво чувство на увереност, че Америка все още може да се управлява, надхвърля паричните ползи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Тежка шизофрррения с елементи на плиткоууумие е твоята работа. Не забравяй, че САМО 5 страни одобриха инвазията на Русия в Украйна, а именно - Русия, Сирия, Северна Корея, Еритрея и Беларус. Какъв елитен клуб, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Тежка инфлация, рецесия, САЩ останали без нито един съюзник от Украйна до Корея и от екваторът на юг (ок без да броим Австралия) - и станали за посмешище. Само ползи виждаме - ама за Китай и Русия. Няма как велика страна да се управлява от някой, който не може да управлява дори сфинkтepът си. Чучyлото узурпатор трябва да бъде свалено и обeceно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Обърка се нещо? Да нямаш предвид друг изкуфял престъпник - Късия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
wart
преди 1 година
Джо ти изкуфял престъпник ! Господ не те " прибра " при себе си защото достатъчно злини извърши на тоя свят.Ти убиец на хиляди не вини хора ! Бъди проклет !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още