IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-лошо от глобализацията е само липсата ѝ

Ако една страна не се глобализира, нейният народ ще го направи, като емигрира. пише Саймън Кюпър за Financial Times

21:09 | 02.08.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Един ден през 1956 г. ирландският държавен служител Т.К. Уитъкър бил разтърсен, когато видял корицата на списанието Dublin Opinion. Илюстрация показвала празна Ирландия, до текста „Скоро за продан: неразвита страна, ненадминати възможности, великолепни гледки, политически и други, собственици отиващи в чужбина“.

Ирландският модел на икономическа и емоционална автаркия (самозадоволяване – бел. прев.) се провали. Близо половин милион ирландци емигрираха през 50-те години. До 1960 г. в републиката бяха останали по-малко от 3 млн., пише Саймън Кюпър за Financial Times. 

Освен хора, Ирландия изнасяше предимно едър рогат добитък, често на същите лодки. Търговските потоци бяха толкова скромни, че отделни състезателни коне, пътуващи до и от Великобритания за надпревари, можеха да променят данните. В свободното си време Уитъкър започва да пише памфлет, който очертава нов ирландски модел. Той се застъпва за „производство за експортни пазари“ и казва, че „трябва да се изправим пред по-свободна търговия в Европа“. През 1958 г. неговата така наречена "Сива книга" става държавна политика.

Ирландия беше решила да се глобализира, въпреки че никой по това време не използваше тази дума. Планът проработи. Основата на днешната богата, отворена страна бе поставена от Уитъкър (който почина на 100 години през 2017 г.), както обяснява Финтън О’Туул в „Не познаваме себе си: Личната история на Ирландия след 1958 г.“

През 50-те години много изолирани места със закъснение се качваха на кораба на глобализацията, който бе възобновил своето плаване след 1945 г. Днес се разиграва подобна драма, най-вече по западните граници на Русия: откъснати страни се опитват да се глобализират. Войната в Украйна, често описвана като битка за демокрация, е също толкова и битка за глобализацията.

В края на 50-те глобализацията вече печелеше спора. Новата Европейска икономическа общност стимулираше търговията и през декември 1958 г. десет западноевропейски държави правят своите валути конвертируеми. На 5 юни 1959 г. Лий Куан Ю полага клетва като министър-председател на Сингапур и се заема да превърне бедния нов град-държава в световен промишлен износител. Месец по-късно Испания се отказа от своята политика на разрушителна автаркия в ирландски стил и започна да привлича търговия, чуждестранни инвестиции и туристи.

Лондонското Сити, което се беше превърнало в скучно място за безкрайни обеди и деца, играещи из празните пространства след бомбардировките, както го описва Оливър Бълоу в „Страната на парите“, също намери път към глобализацията: неговите депозити от нерегулирани офшорни долари, така наречените евродолари, се утроиха през 1960 г., както показа историкът Катрин Шенк.

Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Това не е глобализация, това е търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Да опиша глобализацията по-простичко: отиваш в магазина, нареждаш се на щанда за подправки и избираш: чер пипер, индийско охерче, ким, чили и т.н. и т.н. Те са на щанда благодарение на... глобализацията. И така вместо екзотика за царските особи и велможи е достъпна за всеки :) Нещо лошо?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 1 година
Я верно ? ЕДно нещо за да "свърши" трябва критична маса от хора да искат свършването му . От 8 милрд население къде я виждаш тая критична маса ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Няма случай в историята на човечеството някоя държава да е прокопсала в изолация.Тази идея за автархията е пълен де,билизъм.А глобализацията разбира се, ни най-малко не е приключила, квото и да пишат тука разни субекти с чу,гун между ушите.вероятно е да се случи известно поразместване и пренасочване , но и то вероятно ще е временно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
По-полека бе, ще се задавиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Кисимов
преди 1 година
Полша е отстъпила Киев на украинците преди 4 века да си направят столица, и сега руснаците украли от Украина квот си харесали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 1 година
ВИЕ СТЕ ЛУДИ! ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА, ЦЯЛАТА, ПРЕДСТАВЛЯВА САМО ЕДНО НЕЩО: ПРЕМАХВАНЕ НА МИТАТА И БАРИЕРИТЕ ПРЕД ТЪРГОВИЯТА, СТОКИТЕ И ХОРАТА! Имаме ли това днес? НЕ? Засилват ли се бариерите? Значи: край на глобализационът.Първия американец, губарнатор на победена япония си казал: защо сички да произвеждат сичко? Ше махнем сички бариери пред параза в свободния свет. така, секи, който прави хубави стоки ше мож да ги продава и пичели в целия свободен свет. Защо да парвим това? Усилваме конкуренцията и печелим надпреварата със соцялистическия лагер и студената война. не им е пукало за хората, стоките, услугите, а за ПОБЕДА ВЪВ ВОЙНАТА, СТУДЕНАТА! Днеска имама протекционизъм. И войната е гореща. доскоро беше управлеващи върсъс електорат. Ама вече е с фронтови линии, жертви и т.н. - класика. Как така ше продаваш стоки и идеи на врагъ или полусъюзника ти бе? Първо победата, после новия глобализацион. Пакс романа, бейби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Тия май още не схващат, че с глобализацията е свършено. Ще им трябва време, докато го осъзнаят. Вероятно по трудния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още