IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-лошо от глобализацията е само липсата ѝ

Ако една страна не се глобализира, нейният народ ще го направи, като емигрира. пише Саймън Кюпър за Financial Times

21:09 | 02.08.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Лондон, Ирландия и Сингапур се наредиха сред най-глобализираните места в света. В по-ново време Китай и Виетнам направиха подобни пътувания. До голяма степен благодарение на глобализацията, както отбелязва Дъглас Ъруин от колежа "Дартмут", между 1980 г. и 2019 г. почти всички страни станаха по-богати, глобалното неравенство намаля и крайната бедност спадна драстично. Изолационизмът на американския президент Доналд Тръмп (2017-2021) отрича тази реалност.

Нищо чудно, че днешните изолирани страни копнеят за глобализация. След падането на комунизма Украйна наблюдаваше как глобализиращата ѝ се съседка Полша се откъсва от нея. През 1990 г. двете страни имаха приблизително еднакъв доход на глава от населението. Оттогава обаче доходите в Полша са се увеличили приблизително три пъти, докато Украйна е по-бедна, отколкото преди 30 години.

Това е един от няколкото подобни провала: На Таджикистан, Молдова, Киргизстан, Грузия, Босна и Сърбия може да отнеме „около 50 или 60 години – повече, отколкото бяха при комунизма! — да се върнат към нивата на доходите, които имаха при падането му“, пише икономистът Бранко Миланович през 2014 г.

Някои от тези страни се изпразват, както стана с Ирландия през 50-те години. Молдова изчисли миналата година, че може би една трета от нейните граждани живеят в чужбина. Ако една страна не се глобализира, нейният народ ще го направи, ако може.

За европейските страни присъединяването към света обикновено започва с присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Ето защо украинските депутати станаха на крака и ръкопляскаха на 1 юли, когато войници внесоха европейското знаме в пленарната зала. Това лято ЕС предостави на Украйна и Молдова статут на кандидатки за членство и започна преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония.

Но Русия иска нейните съседи да последват нейното оттегляне от всички форми на глобализация, с изключение на износа на суровини. Когато за първи път нахлу в Украйна през 2014 г., тя се надяваше да попречи на страната да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. Беларус също е в битка между режим, който иска да я заключи в сферата на Путин, и население, което предпочита света.

Глобализацията никога не е само търговия. Тя също включва пътувания, чужда музика и отвореност към други начини на живот, религия и сексуална ориентация. Някои хора, особено по-възрастните, се страхуват от тези новости, но повечето ги жадуват. Оттук и недоволството, когато една страна се откъсне, както направи Обединеното кралство, отчасти случайно, чрез Брекзит. Гневът от задръстванията в Дувър изразява широко разпространеното британско желание за продължаване на глобализацията.

Както знаеха ирландците навремето и както украинците знаят днес, има само едно нещо, което е по-лошо от това да бъдеш глобализиран - и то е да не бъдеш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Това не е глобализация, това е търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Да опиша глобализацията по-простичко: отиваш в магазина, нареждаш се на щанда за подправки и избираш: чер пипер, индийско охерче, ким, чили и т.н. и т.н. Те са на щанда благодарение на... глобализацията. И така вместо екзотика за царските особи и велможи е достъпна за всеки :) Нещо лошо?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 1 година
Я верно ? ЕДно нещо за да "свърши" трябва критична маса от хора да искат свършването му . От 8 милрд население къде я виждаш тая критична маса ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Няма случай в историята на човечеството някоя държава да е прокопсала в изолация.Тази идея за автархията е пълен де,билизъм.А глобализацията разбира се, ни най-малко не е приключила, квото и да пишат тука разни субекти с чу,гун между ушите.вероятно е да се случи известно поразместване и пренасочване , но и то вероятно ще е временно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
По-полека бе, ще се задавиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Кисимов
преди 1 година
Полша е отстъпила Киев на украинците преди 4 века да си направят столица, и сега руснаците украли от Украина квот си харесали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 1 година
ВИЕ СТЕ ЛУДИ! ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА, ЦЯЛАТА, ПРЕДСТАВЛЯВА САМО ЕДНО НЕЩО: ПРЕМАХВАНЕ НА МИТАТА И БАРИЕРИТЕ ПРЕД ТЪРГОВИЯТА, СТОКИТЕ И ХОРАТА! Имаме ли това днес? НЕ? Засилват ли се бариерите? Значи: край на глобализационът.Първия американец, губарнатор на победена япония си казал: защо сички да произвеждат сичко? Ше махнем сички бариери пред параза в свободния свет. така, секи, който прави хубави стоки ше мож да ги продава и пичели в целия свободен свет. Защо да парвим това? Усилваме конкуренцията и печелим надпреварата със соцялистическия лагер и студената война. не им е пукало за хората, стоките, услугите, а за ПОБЕДА ВЪВ ВОЙНАТА, СТУДЕНАТА! Днеска имама протекционизъм. И войната е гореща. доскоро беше управлеващи върсъс електорат. Ама вече е с фронтови линии, жертви и т.н. - класика. Как така ше продаваш стоки и идеи на врагъ или полусъюзника ти бе? Първо победата, после новия глобализацион. Пакс романа, бейби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Тия май още не схващат, че с глобализацията е свършено. Ще им трябва време, докато го осъзнаят. Вероятно по трудния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още