IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се нуждае от програма за по-добра търговия

Трябва да започнем с признаването, че има проблем със стария модел на глобализация, пише Рана Форухар за Financial Times

10:59 | 11.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Глобалната търговска система в наши дни изглежда все повече като неуспешна програма от 12 стъпки, пише Рана Форухар за Financial Times. 

Първата стъпка е да се признае, че има проблем. За съжаление, малко заинтересовани страни изглежда са готови да го сторят. Рядкото изключение е търговският представител на САЩ Катрин Тай, която наскоро призова за прекратяване на преднамерената слепота за недостатъците в настоящата парадигма на глобалната търговия.

 „Не можем просто да се върнем към света от 2015 г. и да се преструваме, че тези неща не са се случили“, каза тя по време на конференция за иновации в Мюнхен.

Тя имаше предвид популистките реакции - включително Brexit и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. - спрямо статуквото на глобализацията и либерализацията на търговията. Но тя също така имаше предвид въпросите за устойчивостта на веригата за доставки и различните политически ценности, илюстрирани както от пандемията, така и от войната в Украйна.

„Мисля, че се случиха редица неща“, каза Тай, „които ме карат да се чудя дали тази визия за глобализацията, водеща ни към по-добър, по-сигурен свят, се е изчерпала и дали нямаме нужда от корекция на курса, за да продължим напред.”

Нека бъдем ясни: нито Тай, нито администрацията на Байдън като цяло, излъчват посланието „Да направим Америка отново велика“ (MAGA). Всъщност Байдън наскоро нарече поддръжниците на MAGA най-опасната политическа фракция в САЩ, в отговор на изтеклата информация за позицията на Върховния съд относно правото на аборт.

Но САЩ открито казват това, което политиците и обществеността в много страни мълчаливо си мислят: Световната търговска организация (СТО) е разбита; либерализацията на глобалната търговия заради самата себе си е достигнала предел; и трябва да има нов баланс между международната търговия и вътрешната политика.

Ако погледнете отвъд реториката, тази истина е в основата на почти всяка голяма търговска история. Имайте предвид, че повече от две години след началото на пандемията и една година след като Белия дом обяви подкрепата си за така наречения отказ от интелектуална собственост върху ваксините срещу ковид, светът все още чака съгласуван текст, да не говорим за ресурси, които биха позволили на бедните страни да започнат да заобикалят бариерите на интелектуалната собственост, за да създават свои собствени ваксини.

Част от това касае фармацевтичното лобиране от двете страни на Атлантика, а друга - оплетените международни интереси в областта на интелектуалната собственост. Секретариатът на СТО се опитва да прокара споразумение (за което някои смятат, че няма да има ефект) преди 12-та министерска конференция, насрочена за юни. Но както вирусът, така и политиката се движат твърде бързо. Дори ако СТО организира смислено споразумение за отказ от претенции за интелектуална собственост, самият вирус вероятно ще мутира преди светът да може да получи подобрени ваксини.

Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
новината от сутринта за по-евтиния газ от САЩ === Ше доде, ве. Иска малко чакане. Едва ли ще е преди Фъ-16. Ама ти се радвай, защото после няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Светът се нуждае от програма за по-добра търговия === Ами въведете същите "правила", които ползвате срещу Рашата. Да видим дали ще се намери жив търговец, който въобще да ви обърне някакво внимание, дори за една къса-дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Тррр....ттррртттррр...трррр.. новината от сутринта за по-евтиния газ от САЩ още пълни копейнишките ти г.ащи, а? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ, ЧЕ ЧАСТНА АМЕРИКАНСКА КОМПАНИЯ ЩЕ ИЗНАСЯ ВТЕЧНЕН ГАЗ НА БЪЛГАРИЯ НА ЦЕНА, КОЯТО Е ПО-НИСКА ОТ КОТИРОВКИТЕ НА ХЪБА В ХОЛАНДИЯ, ТОЗИ ЧОВЕК ИМА НУЖДА ОТ СПЕШНА ЛЕКАРСКА ПОМОЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още