IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се нуждае от програма за по-добра търговия

Трябва да започнем с признаването, че има проблем със стария модел на глобализация, пише Рана Форухар за Financial Times

10:59 | 11.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Всичко това подчертава необходимостта от по-нов, по-добър и по-бърз начин за разрешаване на търговски спорове - всяка страна иска реформа на СТО, но, разбира се, по различни въпроси - по-специално около интелектуалната собственост, в която се крие болшинството от световното богатство.

Някои от по-спорните трансатлантически въпроси около дигиталната търговия, защитата на данните, патентите и други видове права на интелектуална собственост трябваше да бъдат изгладени от Съвета за търговия и технологии (TTC) на ниво САЩ-ЕС, който ще се събере в Париж след седмица. Като се има предвид, че САЩ и Европа имат големи, но различни интереси в надпреварата за интернет на нещата (американски технологични платформи срещу европейски индустриални компании), TTC трябваше да бъде място, на което да започнем да разбираме кой каква част от цифровата торта получава в бъдеще.

Но обсегът на TTC сега зависи от последиците от войната в Украйна и от това какво би трябвало да направят САЩ и Европа, за да създадат по-голяма устойчивост в енергетиката и веригите за доставки.

Можем да очакваме голяма част от разговора да бъде придружена от дискусии за това какви допълнителни санкции или контрол върху износа трябва да бъдат наложени на Русия, как да се отделят важни вериги за доставки от региона и как да се продължи с алтернативното производство на енергия. Плановете за нашето цифрово бъдеще ще бъдат подчинени на спешни мерки във връзка с настоящата война.

Междувременно в САЩ продължават споровете относно сливането на Закона за конкуренцията на Камарата на представителите и Закона за иновациите и конкуренцията на Сената, като и двата имат за цел да адресират устойчивостта в рамките на индустриалните блага след пандемията. Като оставим субсидиите за полупроводници, законопроектът на Сената е нещо неолиберално, както обикновено. Камарата, от друга страна, набляга на възстановяването на домашната промишленост, както и на фокусирането повече върху околната среда и трудовите стандарти.

Всичко това идва, докато Белия дом е под натиск да преосмисли митата върху Китай от ерата на Тръмп.

Ако използваме друга метафора от 12 стъпки, би било хубаво всички спорове да могат просто да бъдат отнесени на по-високо ниво. Но това е проблемът – няма такова (включително СТО), което да е показало, че е способно да управлява разпадането на глобалната търговска парадигма.

В действителност, ние все още се борим с първата стъпка - признаването на проблема. Както казва Тай, глобализация 2.0 трябва да „включва нещо повече от ефективността“, а не просто да насърчава свободния поток на капитали и либерализацията на търговията като самоцел.

Проблемът е как и къде да договорим формата на нашата нова пост-неолиберална ера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
новината от сутринта за по-евтиния газ от САЩ === Ше доде, ве. Иска малко чакане. Едва ли ще е преди Фъ-16. Ама ти се радвай, защото после няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Светът се нуждае от програма за по-добра търговия === Ами въведете същите "правила", които ползвате срещу Рашата. Да видим дали ще се намери жив търговец, който въобще да ви обърне някакво внимание, дори за една къса-дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Тррр....ттррртттррр...трррр.. новината от сутринта за по-евтиния газ от САЩ още пълни копейнишките ти г.ащи, а? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ, ЧЕ ЧАСТНА АМЕРИКАНСКА КОМПАНИЯ ЩЕ ИЗНАСЯ ВТЕЧНЕН ГАЗ НА БЪЛГАРИЯ НА ЦЕНА, КОЯТО Е ПО-НИСКА ОТ КОТИРОВКИТЕ НА ХЪБА В ХОЛАНДИЯ, ТОЗИ ЧОВЕК ИМА НУЖДА ОТ СПЕШНА ЛЕКАРСКА ПОМОЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още