IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Махалото на глобализацията се люшва в обратна посока

Връщането на производства у дома е във възход, след като компаниите и държавите търсят по-голяма сигурност на доставките на фона на геополитическо напрежение

20:13 | 28.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Мощни инвестиционни теми понякога възникват между привидно несвързани събития. Избухването на войната в Украйна разкри такава тема и вярвам, че инвеститорите трябва да й обърнат внимание, пише за Financial Times Хауърд Маркс, съосновател и съпредседател на Oaktree Capital Management.

На неотдавнашно заседание на борда на Brookfield Asset Management, на който съм член, дискусията за разчитането на Европа на руските енергийни суровини предизвика асоциация с друг аспект на международните отношения: офшоринга. На пръв поглед може да изглежда, че тези два въпроса нямат много общо. Но, както написах в последната си бележка, мисля, че съпоставянето им е информативно. 

Желанието да се накаже Москва за нейното безсъвестно поведение се усложнява изключително много от силната зависимост на Европа от Русия за задоволяване на енергийните й нужди: тя доставя приблизително една трета от петрола на Европа, 45 процента от вносния газ и почти половината от въглищата.

Така санкциите срещу Русия изключват продажбите на енергийни суровини. Всъщност ние сме решени да повлияем на Русия чрез санкции – но просто не потенциално най-ефективните, защото това ще изисква значителни жертви в Европа.

Европа изглежда е допуснала толкова силно да се увеличи зависимостта й от вноса на енергия (особено тази от Русия), защото иска да бъде по-екологично отговорна у дома. Изглежда, че сигурността не е получила особено внимание.

Но да избереш да разчиташ на враждебен съсед за суровини от първа необходимост е като да построиш банков трезор и да цаниш мафията да го охранява. Недостатъкът на разчитането на Европа на руския петрол и газ влиза в съзнанието на много хора едва отскоро. Но негативните ефекти от другата тема, върху която се фокусирах – офшоринга – са в умовете на хората много по-дълго.

През последните десетилетия много индустрии преместиха значителен процент от производството си в чужбина, намалявайки разходите чрез използване на по-евтина работна ръка. Този процес стимулира икономическия растеж в развиващите се страни, където се извършваше работата, увеличи спестяванията и конкурентоспособността за производителите и вносителите, и предостави на потребителите стоки на ниски цени.

Но офшорингът също така доведе до загубата на милиони работни места в САЩ и западането на промишлените региони и средната класа на страната ни.

Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
"..Но офшорингът също така доведе до загубата на милиони работни места в САЩ..." като гледам,че безработицата падна до 3.9% и са налице милиони свободни работни места, явно не е голяма драма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
каП.утин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
ся подготвят нови серии с лика на *** и Лавров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Reltup
преди 2 години
Производството на кукли тип Незавалка и *** е във възход :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
15%
преди 2 години
Човек, имате 2 патрона - природните ресурси, които НЕ са по ваши заслуги и нямате грам заслуги за тях и явдреното копче! Първият патрон сте на път да изстреляте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Връщането на производства у дома е във възход >> A енергията у рупли, мъка-мъка-евроатлантическа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още