IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна ускорява прехода към ерата на вертикална глобализация

Корпорациите вече не могат да поставят печалбите над политиката

15:35 | 08.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Какво става ако загубите достъп до сървърите си за една нощ?

С подобно нещо заплаши Москва корпоративния свят заради данните. След началото на конфликта в Украйна много западни технологични компании напуснаха Русия. Това доведе до криза в облачните технологии, оставяйки Русия само с два месеца капацитет за съхранение на данни. За да смекчи удара, руското правителство заплаши да изземе сървърите на тези компании, които са решили да се изтеглят, пише за Nikkei Asia Review Абишур Пракаш, геополитически футуролог към базирания в Торонто Център за бъдещи иновации и автор на книгата „Светът е вертикален: как технологиите променят глобализацията“.

Случаят с руския облачен проблем надхвърля геополитическия казус, свързан с Украйна. Това се отнася до нова ера на глобализация, която вече е започнала. Докато технологичната революция продължава, страните се дистанцират една от друга. Вместо светът да се отваря допълнително и да бъде достъпен за всички, както беше през последните десетилетия, сега той се превръща в място, пълно с технологични стени и бариери, неща, които Пракаш класифицира като вертикални граници. Тези нови вертикални граници, които се оформят, са достатъчни, за да създадат затруднения за всяка компания по света. 

Готови ли сте да избирате между Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства (ОАЕ)? От 1 януари 2024 г. всяка компания, която иска да прави бизнес със саудитското правителство, включително с държавните му компании, трябва да базира регионалното си седалище в Саудитска Арабия. Това е част мярката, според която Рияд ще изисква от всички чуждестранни инвеститори да установяват местни централи.

Чрез нея Рияд иска да замени Дубай като нов икономически център на региона и вече води преговори със 7000 международни компании, за да постигне това. Вместо да се търси сътрудничество между тези две съседни държави от Персийския залив, Саудитска Арабия и ОАЕ може скоро да открият, че техните досегашни приятелски отношения са подкопани от конкурентно съперничество.

С тази програма, технологични мегаполиси като футуристичния Оксагон в Саудитска Арабия, най-големият проектен плаващ индустриален комплекс в света, променят статуквото в Персийския залив. На практика Саудитска Арабия ще доминира в целия арабски свят. На чия страна бихте застанли тогава?

Друг пример е Европа. Тъй като Европейският съюз (ЕС) стартира облачна екосистема, наречена Gaia-X, за да замени подобни на Amazon Web Services услуги и най-големия доставчик на облачни услуги в Китай Alibaba Group Holding, блокът иска европейските данни да се съхраняват на европейски сървъри.

Т.нар. „технологичен суверенитет“ отключва един въпрос – готови ли сте да бъдете заключени извън Европа? Защото Gaia-X по същество е стена, която може да блокира неевропейски технологични компании.

Паралелно с това се разгръща и друга история.

Инициатива на стойност 220 милиона долара трябва да създаде лаборатории за изкуствен интелект (ELLIS) в целия ЕС, за да попречи на европейските таланти да напуснат блока. И не забравяйте, че ELLIS е моделирана на базата на Европейската организация за ядрени изследвания, която е създадена след Втората световна война, за да спре европейските физици да мигрират в САЩ.

С технологиите ЕС създава нови бариери срещу света. Ерата, когато Европа беше отворена и достъпна, приключи. И коя компания иска да бъде следващата Huawei Technologies, която е изправена пред забрани и санкции по целия свят и чиято единствена цел сега е оцеляването, пита Абишур Пракаш.

Разбира се, Huawei не е единствената китайска компания, която е обект на критики. В Индия Alibaba спря инвестициите в индийски стартъпи поради нарастващите антикитайски настроения. Австралийският телекомуникационен оператор Telstra похарчи 1,6 млрд. долара за Digicel Group, най-голямата телекомуникационна компания в Океания, за да ограничи влиянието на Китай в региона.

Държавите се насочват към технологиите като начин да блокират Китай. Вместо да намалява бариерите, технологията прави обратното за китайските компании. Самите технологии, които бизнесът внедрява или развива, от изкуствен интелект до мрежи от пето поколение (5G), фрагментират земното кълбо. За да останат конкурентоспособни, предприятията трябва да създадат нова стратегия. Главните изпълнителни директори трябва да приемат, че ерата на устрема към печалбата вместо към политика е приключила. Оттук нататък компаниите ще трябва да избират страна.

През март, например, френската банка BNP Paribas започна да ограничава достъпа на служителите ѝ в Русия. С други думи, компаниите вече не са едно голямо семейство. Тъй като светът се разделя, мултинационалните корпорации ще трябва да третират работната си сила по етнически и политически признак. 

Глобалните вериги на доставка също са въвлечени в това. Страните от Четиристранния диалог за сигурност - САЩ, Япония, Индия и Австралия, проучват начин да изключат Китай своите вериги на доставка при редкоземните елементи. Кой главен изпълнителен директор би искал да използва тези вериги с риск да разгневи Китай? Или обратното?

Глобализацията и светът сега са вертикални. Идеите, системите и институциите, които са управлявали света повече от 70 години, се загърбват. И компаниите страдат както никога досега. LinkedIn и Yahoo вече са напуснали Китай поради гореспоменатите бариери.

Загубата на достъп до определени пазари или невъзможността да се наемат или преместват таланти, или да бъдете откъснати от капиталово финансиране представляват сценарии, които подчертават факта, че оста, около която светът се е въртял в продължение на десетилетия, се забавя и че старите очаквания за технологиите сега са грешни.

В древна Индия е имало стара поговорка „Когато слонът е в беда, дори жабата ще го рита“. Ако вертикалният свят все още не чука на вратата ви, бъдете сигурни, че скоро ще стане. Ще бъдете ли слонът, хванат неподготвен, или жабата, готова да скочи напред?

Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още