IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп опитва да блокира прегледа на намерените в имението му документи от ФБР

Адвокатите на бившия президент на САЩ са подали съдебен иск във Флорида и се позовават на привилегията му да пази определена информация в тайна 

07:36 | 23.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Централата на ФБР във Вашингтон. Снимка: Photographer: Al Drago/Bloomberg
Централата на ФБР във Вашингтон. Снимка: Photographer: Al Drago/Bloomberg

След претърсването на имота му от Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) бившият президент на САЩ Доналд Тръмп иска да заведе дело за назначаване на неутрален следовател. Неутрален експерт трябва да провери документите, иззети по време на операцията в Мар-а-Лаго (Флорида) - в същото време проверката от страна на държавните следователи трябва да бъде спряна дотогава, се казва в искова молба, подадена от адвокатите на Тръмп във Флорида в понеделник.

Адвокатите изтъкнаха като аргумент пред съдията, че материалите, иззети от имението на Тръмп, по презумпция попадат под действието на привилегиите на изпълнителната власт.

В искането на Тръмп до федералния съд в Уест Палм Бийч, във Флорида, се настоява също американското министерство на правосъдието да му издаде по-подробна разписка за конфискуваните материали от имението му в Мар-а-Лаго, както и разследващите да върнат всички документи, които не попадат в заповедта за обиск.

Само „разумни" защити не са приемливи, когато въпросът засяга не само конституционните права на президента Тръмп, но и запазването на привилегиите на изпълнителната власт", се казва в документа. Привилегията на изпълнителната власт е прерогативът на президента да запази в тайна определена информация.

Ето защо „назначаването на специален адвокат със справедлив подход" би било адекватно решение от страна на съда. Защитниците на Тръмп подчертаха още, че правоприлагащите органи не трябва да се използват за "политически цели" и че претърсването на Мар-а-Лаго е било „безпрецедентно и ненужно", предава AFP.

„Не може да бъде позволено политиката да влияе на съдопроизводството", се казва в искането на Тръмп и се допълва: „Правоприлагането е щит, който защитава американците. То не може да бъде използвано като оръжие за политически цели".

Искането е отправено пред съдия Айлин Кенън, която навремето е била назначена от Тръмп.


По време на претърсване на имението на Тръмп преди две седмици ФБР е намерило и иззело, наред с други неща, комплекти от документи, класифицирани като строго секретни, от времето, когато той е бил на поста си. Тръмп твърди, че е публикувал документите в качеството си на президент. Действащите президенти имат широки правомощия да разсекретяват документи.

Но всъщност съществува официален процес за публикуване на документи, който включва няколко строго официални стъпки. Тръмп също така твърди, че има постоянна заповед за това за всички документи, които се носят вкъщи. 

Претърсването предизвика огромно вълнение в САЩ и обвинения от страна на поддръжниците на Тръмп, че Министерството на правосъдието атакува консерватора по политически причини. Много американци очакват Тръмп скоро отново да обяви кандидатурата си за президентските избори през 2024 г. 

Съдия в американския щат Флорида е разпоредил в близките дни да се публикува част от документите, въз основа на които е одобрена заповедта за обиск. Въпреки това обширни редакции могат да направят по-голямата част от документите нечетлива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Намерени или ПОДХВЪРЛЕНИ документи ??? Защото незаконният обиск е извършен без присъствието на Тръмп или адвокатите му !!! Всичко могат да кажат, че са "намерили". Чудно как не са се сетили да кажат, че са намерили един тон кока, осем кила червен живак и 18 капсули плутоний?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още