IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп поиска отново да стане президент 

Дали и Републиканската партия ще го иска отново за свой кандидат, ще бъде най-вълнуващият въпрос през следващите месеци

07:33 | 16.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Той наистина иска да го направи отново: Във вторник вечерта източноамериканско време бившият президент Доналд Тръмп заяви, че смята да се кандидатира за президентските избори в САЩ.  

Дали и Републиканската партия ще го иска отново за свой кандидат, ще бъде най-вълнуващият въпрос през следващите месеци. В лицето на Рон ДеСантис, току-що преизбрания губернатор на Флорида, има поне един политик, който може да предизвика Тръмп. 

Противопоставяйки се на нарастващото желание на партията си да намери „нов знаменосец“, Тръмп събра най-верните си поддръжници в имението си „Мар-а-Лаго“ във Флорида във вторник за анонс по националната телевизия, което възроди много от темите на недоволството, които белязаха предишните му две кампании, коментира Bloomberg. 

С възгласи „САЩ! САЩ! САЩ!", стотици посетители на партито приветстваха своя идол Доналд Тръмп. Той е първият съвременен бивш президент на САЩ, който иска отново да стане президент. „За да направя Америка отново велика, обявявам кандидатурата си за президентския пост през 2024 г.", извика Тръмп късно вечерта във вторник. „Завръщането на Америка започва точно сега", призова той в балната зала на голф клуба си пред стена от американски знамена. „Готови ли сте?", извика Тръмп под одобрителни възгласи.

Формалностите вече са изпълнени. Според телевизионния канал CNN екипът на Тръмп е подал необходимите заявления във Федералната избирателна комисия (FEC) в сряда вечерта. Така вече е официално: Тръмп, който беше победен от Джо Байдън през 2020 г. след един мандат, иска да се кандидатира за президентския пост в САЩ за трети пореден път.  

“Преди две години бяхме велика нация и скоро отново ще бъдем велика нация", каза екс президентът.И все пак смелостта му прозвуча кухо седмица след като републиканците не оправдаха очакванията на партията на изборите в САЩ, като пропуснаха шанса да си върнат Сената на САЩ и да спечелят значително мнозинство в Камарата на представителите. Тръмп се стремеше да използва междинните избори, за да заздрави влиянието си върху партията преди влизането си в президентската надпревара. Всъщност междинните избори се развиха по-зле от планираното за радикалните кандидати, издигнати от Тръмп. Републиканците не успяха да постигнат абсолютно мнозинство в Сената, а в Камарата на представителите все още им липсват две места - въпреки че и тук е вероятно да получат мнозинство, тъй като преброяването на гласовете в 14 избирателни района продължава.

Този гамбит даде обратен ефект, тъй като любимите кандидати на Тръмп се провалиха в ключови надпревари, а избирателите отхвърлиха почти всички, които подкрепиха фалшивите му твърдения за откраднати президентски избори през 2020 г. Много републиканци го обвиняват за неубедителното представяне, което го прави уязвим за същите тези претенденти на първичните избори през 2024 г., които първоначално се надяваше да отстрани.

Лидерите и донорите на републиканците сега дават сигнали, че са готови да се наредят зад републиканския губернатор на Флорида Рон ДеСантис, който беше главната мишена на гнева на Тръмп преди декларацията му от вторник. Дори собствената му дъщеря Иванка, която работеше в първата му администрация, подсказа, че няма апетит за нов опит. „Не планирам да се занимавам с политика", заяви тя в публикация в Instagram. „Въпреки че винаги ще обичам и подкрепям баща си, занапред ще го правя извън политическата арена".

Според в Washington Post Тръмп отново иска да се представи като "политик, който се противопоставя на естаблишмънта". Ситуацията днес обаче е различна от тази през 2016 г., когато Тръмп направи нов пробив като политик и привлече много протестни гласоподаватели. На изборите за Конгрес миналата седмица кандидатите, подкрепени от Тръмп, загубиха масово, което намалява подкрепата му в партията.

Очаква се кампанията на Тръмп през 2024 г. да има по-малко служители и по-малък бюджет, допълва вестникът. Тя няма да бъде базирана в столицата Вашингтон, а във Флорида. Щатът на Източното крайбрежие е не само резиденция на Тръмп, но и дом на настоящия му най-голям вътрешнопартиен съперник, губернатора Рон деСантис.

   Тръмп говори пред верните си привърженици. Снимка: Bloomberg Тръмп говори пред верните си привърженици. Снимка: Bloomberg
Губернаторът на Флорида може да бъде основната заплаха за Тръмп. 44-годишният политик беше утвърден на поста с висок резултат на междинните избори. Въпреки че ДеСантис застъпва подобни твърди позиции, публичният му образ не е толкова рязък. И други републиканци вероятно ще се почувстват окуражени да излязат от забвението. Вицепрезидентът на Тръмп Майк Пенс например се дистанцира от него и заяви, че обмисля да се кандидатира и тогава също ще бъде готов да се изправи срещу бившия си шеф. От по-умерената част на партията се очаква да се кандидатира и губернаторът на Вирджиния Глен Янгкин. 

Речта на Тръмп даде представа за предстоящите месеци

Но затрудненията от междинните избори не изиграха никаква роля в изявлението на Тръмп. Бившият президент твърди, че е „изпълнил всички обещания", осигурил е процъфтяваща икономика и сигурни граници. „По мое време в страната се появиха предприемачи", казва Тръмп - благодарение на данъчните облекчения, приети от републиканците, и наказателните мита върху китайския внос. В действителност резултатите на Тръмп са смесени. Макар че първоначално растежът при Тръмп беше висок, в края на мандата си той позволи на пандемията от коронавируса да излезе извън контрол, което доведе до рецесия и рекордна безработица.

Речта на Тръмп в „Мар-а-Лаго" даде представа за това с какво ще се сблъскат САЩ и техните съюзници при евентуална двустранна битка с Джо Байдън. Байдън, който в неделя ще навърши 80 години, е намеквал, че иска отново да се кандидатира за Белия дом. През 2020 г. Тръмп вече беше нарекъл Байдън „сънливия Джо", а сега атакува директно психическото и физическото състояние на президента: „Имаме президент, който заспива по време на конференции. Който просто бърка имената на държавите", критикува го Тръмп, докато публиката в „Мар-а-Лаго“ се подсмихваше.

„С мен", твърди Тръмп, „нямаше да има война в Украйна". По време на мандата си Тръмп бомбардира Сирия. Той се срещна с Владимир Путин и севернокорейския диктатор Ким Чен Ун и заплаши европейските партньори с напускане на НАТО.

Вторият наратив, който вече се появява, е за противопоставянето на прехода към зелена енергия в САЩ. „Абсолютно лудите, налудничави, радикални леви" играят на хазарт с енергийните доставки на САЩ“, продължи да се заканва Тръмп. „Казват, че след сто, двеста години водата в океана ще се покачи. Но, хей, ядрените оръжия са много по-голяма заплаха, а те не говорят за това!", каза Тръмп.

Слабото представяне на републиканците на междинните избори няма да се повтори през 2024 г., обеща Тръмп. „Хората все още не усещат болката, която им причинява Байдън. Но това ще стане скоро, много скоро“. 

Тръмп не трябва да бъде отписван

Не е ясно дали Тръмп ще успее да разгърне подобна мощна подкрепа като през 2016 г. Паричните потоци на бившия президент, както можеше да се види по време на междинните избори, вече не са гаранция за победа. Фанатичните възгледи на много от кандидатите на Тръмп, които разпространяват конспиративни теории за фалшифицирани избори, очевидно също са ги възпрели към победите. 

В Аризона, например, подкрепяната от Тръмп кандидатка за губернатор Кари Лейк загуби от демократката Кейти Хобс. Лейк досега не е приела резултатите от изборите. А републиканците вероятно щяха да превземат Сената на САЩ, ако кандидатите на Тръмп за Сената се бяха справили по-добре - мощната камара остава в ръцете на демократите.

Основните консервативни медии приветстваха губернатора на Флорида ДеСантис вместо Тръмп в изборната нощ. Той е смятан за обещаващ кандидат за президентската номинация. Милиардерът от хедж фонда Кен Грифин наскоро заяви пред Politico, че не иска да дарява пари отново на Тръмп, а на ДеСантис. 

ДеСантис не е единственият, който може да се изправи срещу Тръмп в надпреварата за Белия дом. Бившият вицепрезидент Майк Пенс, бившият посланик на ООН Ники Хейли, бившият държавен секретар Майк Помпео или губернаторът на Вирджиния Глен Янгкин се подготвят за кандидатури през 2024 г.

През последните дни Тръмп атакува няколко от тях чрез своята социална мрежа Truth Social. Републиканското поле може да бъде много голямо на предварителните избори през 2024 г. - може би дори по-голямо от това през 2016 г., когато за номинацията се бориха 17 кандидати.

Но опитът от миналото учи, че Тръмп не бива да бъде отписван. Той е единственият президент на САЩ, който два пъти е бил подложен на импийчмънт и е излязъл невредим от него. Дали републиканците ще се откъснат от влиянието на Тръмп след шест години, не е предрешено; в края на краищата той оформи и радикализира в огромна степен партията.

Тръмп все още е най-големият набирач на средства и предизвиква еуфория сред част от базата на републиканците. По време на кампанията за междинните избори митингите му бяха препълнени. Тръмп промени „Голямата стара партия" в демографско отношение и привлече повече избиратели от работническата класа, повече чернокожи и латиноамериканци към републиканците.

Под негово ръководство републиканците се насочиха бързо надясно и започнаха да преследват нов национализъм от типа „Америка на първо място". След възхода на Тръмп обаче републиканците загубиха три последователни избора: междинните избори през 2018 г., президентските избори през 2020 г. и междинните избори през 2022 г. 

Тръмп продължава да твърди, че изборите през 2020 г. са били фалшифицирани и че Джо Байдън е загубил. Няма доказателства за това и повече от 50 съдилища са отхвърлили подобни искове. И до днес Тръмп разпространява лъжата за изборни измами, а цяло движение в страната се обединява около теорията на конспирацията.

На 6 януари 2021 г. Тръмп призова поддръжниците си да се „борят като в ада", за да попречат на Конгреса официално да удостовери изборната победа на Байдън. В отговор хиляди поддръжници на Тръмп се отправиха към Капитолия във Вашингтон и щурмуваха Конгреса. Четирима души загинаха при насилието през този ден, а повече от сто полицаи бяха ранени. Според проучване на Ройтерс около две трети от републиканските избиратели смятат, че победата на Байдън през 2020 г. е била нелегитимна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още