IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп не иска да се яви на изслушване пред щатска комисия 

Адвокатите на бившия американски президент оспорват призовката на разследващата комисия

11:26 | 12.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Тръмп не иска да се яви на изслушване пред щатска комисия 

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предприема съдебни действия срещу призовката си от разследващата комисия за нападението срещу Капитолия. Адвокатите на Тръмп подадоха иск в щатски съд във Флорида в петък вечерта (местно време), за да оспорят призовката, издадена от комисията. Наред с други неща, те твърдят, че комисията няма правомощия да задължи Тръмп да даде показания. Те също така твърдят, че призовката нарушава, наред с други неща, изпълнителната привилегия на бившия президент. Това е прерогатив на президента да пази в тайна определена информация, припомня AFP. 

Комисията е поискала от Тръмп да бъде на разположение за няколкодневни разпити под клетва, които ще започнат в понеделник. Това представлява рядка ескалация в случая. Първоначално Тръмп остави отворен въпроса как ще отговори след получаването на призовката. 

На 6 януари 2021 г. привърженици на Тръмп нахлуха с насилие в сградата на парламента във Вашингтон. По това време Конгресът се бе събрал там, за да потвърди официално победата на демократа Джо Байдън на президентските избори. Преди това Тръмп разбуни привържениците си по време на реч, като заяви, че е бил лишен от победа заради масови изборни измами. В резултат на размириците бяха убити петима души. Комисията в Камарата на представителите работи по разследването на атаката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още