IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междинните избори дадоха лъч надежда за демокрацията в САЩ

Републиканската вълна се оказа не толкова силна, колкото се очакваше

11:00 | 10.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Практическо правило в американската политика е, че президентските партии се представят слабо на междинните избори за Конгрес. След Втората световна война само партиите на Бил Клинтън през 1998 г. и Джордж Буш-младши през 2002 г. са виждали партията си да увеличава местата си в Камарата на представителите. Това прави още по-значими ограничените загуби на демократите при Джо Байдън на фона на ускорената инфлация и ниския рейтинг на президента. Прогнозираната „червена вълна” се оказа не толкова голяма. Двете години на разделено управление - като републиканците вероятно ще контролират Камарата на представителите, докато съдбата на Сената засега остава неясна - обещават да бъдат неприятни. И все пак общата картина на резултатите и това, което очевидно беше лоша нощ за Доналд Тръмп, дават основание да се диша малко по-спокойно относно по-широките заплахи за демокрацията в САЩ, пише Financial Times в редакционен коментар.

Разбора се, контролът на републиканците дори само върху Камарата на представителите, макар и с по-малка разлика от очакваното, би означавал край на законодателната програма на Байдън. Разследването на метежа срещу Конгреса от 6 януари ще бъде прекратено. Кевин Макарти, вероятният следващ председател на Камарата, сигнализира за планове да залее Белия дом с призовки. Вероятни са разследвания на администрацията и семейството на Байдън. В такъв случай демократите трябва да се възползват максимално от предстоящата сесия на Конгреса, за да публикуват доклада относно 6 януари и всички негови материали в пълен обем. До януари те също така трябва да поставят като приоритет вдигането на тавана на дълга и предварителното одобряване на допълнителна подкрепа за Украйна, за да избегнат превръщането на тези въпроси в кървави бойни полета в следващия Конгрес.

Но въпреки че племенната политика във Вашингтон ще се затвърди - особено ако Сенатът също попадне под контрола на Републиканската партия - резултатите дадоха бегла представа за прагматизма на американския електорат. Екзит половете показа, че цените на бензина и хранителните стоки, както и растящата престъпност, вълнуват най-много гласоподавателите, както се очакваше. Но бъдещето на американската демокрация, относно което Байдън направи мрачни предупреждения, и отмяната на конституционното право на жените на аборт от Върховния съд също бяха на предно място сред техните опасения. Една от основните причини за неуспеха на червената вълна да залее политическия пейзаж е, че независимите и колебаещите се избиратели, както и умерените републиканци, се чувстват много неудобно от екстремизма на Тръмп и тръмпизма.

Въпреки че Джей Ди Ванс спечели надпреварата за Сената в Охайо, много кандидати, подкрепяни от Тръмп, се провалиха - включително телевизионният лекар Мехмет Оз в решаващо състезание в Пенсилвания. Същото се случи и с отричащите факта, че Байдън спечели изборите през 2020 г., което отслаби притесненията, че голям брой от тях може да се окажат на ключови щатски позиции, надзираващи следващия изборен процес. Има практически доказателства, че засилената роля на Тръмп в последните етапи на кампанията - подгрявайки митингите относно намерението му да се кандидатира отново през 2024 г. - като цяло е навредила на представянето на републиканците.

Бившият президент изглежда готов да стартира кампанията си за 2024 г. следващата седмица. Но на пътя на Тръмп към републиканската номинация сега стои голямо препятствие в лицето на Рон Десантис, чието убедително преизбиране за губернатор на Флорида беше един от малкото неоспорими успехи за Републиканската партия на междинните избори. Всички признаци, че хватката на Тръмп върху републиканците може да бъде отслабена, са положителни, въпреки че авторитарният консерватизъм на Десантис носи рискове.

Този мироглед ще се вихри в новата Камара на представителите, управлявана от републиканците. Резултатът от вторник вечерта в никакъв случай не бележи края на ожесточените културни войни в Америка. Но резултатите сочат, че това, което социолозите описваха като „изтощеното мнозинство“ в САЩ, е погледнало в бездната и се е отдръпнало от ръба. Осъществяването на най-лошите страхове на Америка е винаги само на едни избори разстояние. За момента обаче противниците на американската демокрация имат по-малко поводи за ликуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Ако следваме такава посока на разсъждения, би следвало да очакваме в бъдеще еволюция на американската демокрация към конституционно наложено еднопартийно управление, подобно на това в Китай. Така демокрацията ще бъде спасена и затвърдена завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Много интересни разсъждения са изложени в тази статия! Внушава се виждането, че в САЩ демокрацията е следствие само и единствено на управлението на една партия. Единствената друга, която участва на прокламирани като демократични избори, изглежда заплашва демокрацията. Изводът се налага сам: само правилната партия трябва да управлява. От общо две, едната партия е опасна за демокрацията и би било добре да се игнорира от избирателите. Може би изобщо да се елиминира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
Човек само като види източникът и му стига. Ако погледнем от другата гледна точка - след цялата яростна и бясна пропаганда на всички водещи (или поне на теория водещи) медии срещу великият мъж и в защита на дeбилнaта хунта на чучулото-узурпатор - американският народ отново показа здрав разум в огромната си част и подкрепи републиканците. Ако съставът на Сенатът се подменяше изцяло, а не на 1/3, с т.нар. "демократи" щеше да е свършено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още