fallback

Без изненада: Токаев бе преизбран за президент на Казахстан

Той обеща, че ще продължи да преструктурира политическата система и ще свика предсрочни парламентарни избори през 2023 г.

10:25 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател

Според предварителните резултати на президентските избори в Казахстан досегашният президент Касим-Жомарт Токаев е категорично преизбран. По данни на избирателната комисия от понеделник 69-годишният Токаев е получил 81,31% от гласовете. Петима до голяма степен неизвестни кандидати се изправиха срещу президента.

Първоначално изборите бяха насрочени за 2024 г., но през септември държавният глава обяви дата за предсрочните избори. През 2019 г. Токаев наследи дългогодишния президент Нурсултан Назарбаев, който управляваше Казахстан с железен юмрук в продължение на почти три десетилетия. В началото на 2022 г. обаче Токаев скъса с приятелството си с Назарбаев.

В неделя около 15 демонстранти бяха арестувани в Алмати с искане за свободни и честни избори, предава DPA. Преди изборите наблюдателите на изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също отправиха критики към организацията на вота. Избирателите са си правили селфита пред избирателните секции в градовете Астана и Алмати, като много от тях заявиха, че ще трябва да покажат такава снимка на работните си места в понеделник.Назарбаев пръв поздрави Токаев за преизбирането му. Победата е „неоспоримо доказателство за непоколебимата вяра на народа" в реформите, заяви бившият президент и похвали позицията на Токаев в „критичен момент" за страната.

Стотици загинали след протести в Казахстан

В началото на януари в богатата на ресурси бивша съветска република имаше масови протести срещу повишените цени на газа. По-късно протестите се разшириха в антиправителствени демонстрации в цялата страна. Протестите бяха кърваво потушени, също с помощта на Москва, 238 души бяха убити, имаше около 10 хил. ареста.

Токаев е изправен пред борба за власт с клана на бившия владетел Назарбаев. Токаев също така се дистанцира от руския президент Владимир Путин, тъй като се противопоставя на руската агресивна война в Украйна. Централноазиатската страна, която граничи с Китай и Русия, е обект на по-силно внимание от страна на Европа през последните месеци, не на последно място заради петролните си запаси.

Ще има ли нов политически курс?

Не е ясно какъв курс ще следва Токаев в бъдеще. По време на предизборната си кампания Токаев обещаваше „нов Казахстан" с демократичен напредък и икономически реформи. Въпреки това икономическите проблеми в най-голямата страна в Централна Азия продължават, както и авторитарните рефлекси на ръководството. 

Казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев. Снимка: Bloomberg LP

„Докато Назарбаев поддържаше близки отношения с Путин, Токаев се стреми да запази дистанция, особено след инвазията на Русия в Украйна, която Токаев разглежда като потенциална заплаха за суверенитета на Казахстан", казва пред Bloomberg Крис Тук, директор по политическия риск в глобалната консултантска компания J.S. Held. 

При премахването на наследството на Назарбаев, който държеше властта в продължение на три десетилетия, Токаев първо го отстрани като ръководител на влиятелния Съвет за сигурност, а след това отстрани ключовите му съюзници след размириците. 

Президентът настоява за структурни реформи и се противопоставя на редица интереси, като се насочва към активи, свързани със семейството на бившия управник, и с арести, в които попадат бивш министър-председател и племенник на Назарбаев. Токаев също така забрани на близки роднини на президента да заемат постове в правителството и държавните компании. 

През септември, когато Токаев обяви предсрочните избори, той отмени едно от първите си действия за преименуване на казахстанската столица в чест на Назарбаев и върна предишното ѝ име Астана.

По време на мандата си Токаев прокара конституционни промени, които, наред с други неща, ограничиха мандатите на собственото му правителство до два мандата. Той също така обеща да намали неравенството на доходите в страната, като се пребори с корупцията и разпредели богатството на страната по-справедливо. В неделя Токаев заяви, че ще продължи да преструктурира политическата система и потвърди, че ще свика предсрочни парламентарни избори през 2023 г. Токаев въведе реформи, които улесняват създаването на нови политически партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 21.11.22 г.
fallback
Още от Политика виж още