IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болсонаро оспорва изборите в Бразилия, които загуби от Лула

Според експерти целта е по-скоро активизиране на запалените му привърженици

09:54 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бразилският президент Жаир Болсонаро оспорва изборите, които загуби миналия месец от левия си съперник Луис Инасио Лула да Силва, като твърди, че гласовете от някои машини трябва да бъдат „обявени за невалидни" в жалба, която изборните органи посрещнаха с първоначален скептицизъм.

Искът на Болсонаро изглежда няма да постигне много, тъй като победата на Лула е ратифицирана от Висшия избирателен съд (TSE) и призната от водещи бразилски политици и международни съюзници. Все пак то може да подхрани малкото, но ангажирано протестно движение, което досега отказваше да приеме резултата, предава Ройтерс. 

Александре де Мораес, съдия от Върховния съд, който в момента ръководи TSE, заяви в решение, прегледано от Ройтерс, че дясната изборна коалиция на Болсонаро, която е подала жалбата, трябва да представи пълния си одит за двата тура на вота миналия месец в рамките на 24 часа, в противен случай той ще я отхвърли.

Бразилската валута реал задълбочи понижението в стойността си след новината за оспорването, като затвори със спад от 1,3% спрямо щатския долар. Валутата вече страдаше от опасенията на инвеститорите за плановете за разходи на Лула и на лицата, провеждащи икономическата политика.

Фернандо Бергало, ръководител на операциите във FB Capital, е сред многото, които заявиха, че искът на Болсонаро за оспорване на изборните резултати изглежда малко вероятно да постигне много, но че ще увеличи „песимизма в допълнение към всичко, което вече имаме“. 

Глейси Хофман, председател на социаллибералната партия на Лула, определи жалбата на Болсонаро за изборите като „шиканиране“ (нарочно объркване, б. ред.).

„Край на отлагането, безотговорността, обидите към институциите и демокрацията“, написа тя в Twitter. „Изборите бяха решени по време на гласуването и Бразилия се нуждае от мир, за да изгради по-добро бъдеще“. 

Бразилската социалдемократическа партия (БСДП), традиционен съперник на Социаллибералната партия, нарече жалбата на Болсонаро „безсмислена“, като написа в Twitter, че тя ще бъде посрещната със съпротива „от институциите, международната общност и бразилското общество“. 

Коалицията на Болсонаро заяви, че нейният одит на втория тур на изборите на 30 октомври между Болсонаро и Лула е открил „признаци на непоправима ... неизправност" в някои електронни машини за гласуване.

„Има признаци на сериозни повреди, които пораждат несигурност и правят невъзможно потвърждаването на генерираните резултати" в по-старите модели машини за гласуване, заявиха в жалбата си съюзниците на Болсонаро. В резултат на това те настояват гласовете от тези модели да бъдат „обявени за невалидни".

Болсонаро, крайнодесен бивш капитан от армията, от години твърди, че машинната система за гласуване в страната може да бъде жертва на измами, без да предоставя обосновани доказателства.

Той запази публично мълчание в продължение на близо 48 часа след обявяването на резултатите от изборите на 30 октомври и все още не е признал поражението си, въпреки че упълномощи правителството си да започне подготовка за президентски преход.

Едно от най-видимите присъствия на Бразилия в социалните медии и на публични събития през последните четири години, Болсонаро почти изчезна от общественото полезрение през последните три седмици, като през повечето дни нямаше официална програма или публични изявления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още