IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Бразилия възпрепятстват доставките на храни, гориво и торове

Редица производствени сектори в страната са заплашени от цялостно прекъсване на операциите поради логистичните проблеми

22:45 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Протестиращи в Бразилия. Снимка: Tuane Fernandes/Bloomberg
Протестиращи в Бразилия. Снимка: Tuane Fernandes/Bloomberg

Протестите на шофьорите на камиони, които блокираха пътища след президентските избори в Бразилия, заплашват да преобърнат масивната селскостопанска индустрия в страната, пише Bloomberg.

Протестните шествия възпрепятстват движението на товарите със зърно, месо и торове в цялата страна, докато прекъсванията в дистрибуцията на фуражи излагат на риск производството на пилешко и свинско месо, предупреждават източници, запознати с темата.

Пристанищните власти на Паранагуа споделят по-рано във вторник, че главният път, осигуряващ достъп до пристанището, е блокиран, което забавя доставките на камиони до един от основните експортни обекти на Бразилия.

Шофьори на камиони поведоха протестите на поддръжниците на действащия президент Жаир Болсонаро след поражението му на изборите в неделя срещу Луис Инасио Лула да Силва. Протестите обхванаха в цялата страна, като мълчанието на Болсонаро подхранва спекулациите, че той може да откаже да признае своята загуба.

Действащият президент на Бразилия Жаир Болсонаро. Снимка: Bloomberg L.P. Действащият президент на Бразилия Жаир Болсонаро. Снимка: Bloomberg L.P.

Разширената блокада на търговските пътища би осакатила способността на най-големия износител на земеделски култури в света да доставя соя, царевица и кафе до пристанищата и би заплашила да остави празни рафтовете в супермаркетите в цялата страна.

Федералната пътна полиция на Бразилия се е справила с 339 блокади по бразилските пътища към 15:00 ч. местно време (20 ч. българско време), докато все още се съобщава за десетки протести във всички региони, според официалния акаунт на службата в Twitter.

Победителят на последните президентски избори в Бразилия Луис Инасио Лула да Силва. Снимка: Bloomberg L.P. Победителят на последните президентски избори в Бразилия Луис Инасио Лула да Силва. Снимка: Bloomberg L.P.

Доставки на култури

Транспортът на селскостопански продукти се е свил с почти една трета от началото на протестите в понеделник в сравнение с предходната седмица, според доставчик на автомобилни превози в страната. От тях броят на камионите, натоварени със соя, е намалял почти наполовина, тези с царевицата - с 40%, а превозните средства с торове - с 18%.

Заводите за преработка на соя, които превръщат зърната в брашно за храна на животни и в масло, използвано при направата на различни продукти, също изпитват сериозни проблеми при приемането и изпращането на товари до пристанищата, изтъква източник.

Производството на биодизел също е засегнато сериозно.

Ситуацията започва да оказва влияние и върху търсенето на гориво, като дистрибуторите съобщават за по-малко поръчки поради опасения, че доставките няма да стигнат до клиентите навреме.

Националната петролна агенция (ANP) заяви, че е в контакт с дистрибуторите, за да предотврати недостига на гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още