IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лула спечели на косъм президентските избори в Бразилия срещу Болсонаро

Бившият държавен глава получи 50,90%, а радикалният десен кандидат - 49,10% - най-малката разлика в страната от завръщането към демокрацията

07:26 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Tuane Fernandes/Bloomberg
Снимка: Tuane Fernandes/Bloomberg

След ожесточена предизборна кампания бившият ляв президент Луис Инасио Лула да Силва спечели с малко президентските избори в Бразилия. Бившият държавен глава получи 50,90 процента от гласовете на втория тур, както съобщи избирателната служба в Бразилия снощи след преброяването на гласовете. Радикалният десен кандидат Жаир Болсонаро получи 49,10 процента, но все още не е признал поражението си. Това е най-малката разлика между двамата финалисти на президентските избори в Бразилия от завръщането към демокрацията след военната диктатура от 1964 до 1985 г. насам, предава Ройтерс. 

„Ще управлявам в името на 215 милиона бразилци", заяви Лула в първата си реч след изборите в Сао Пауло. „Няма две Бразилия, има само един народ". Според него сега е моментът да се възстанови мирът. Бивш профсъюзен активист, Лула вече бе управлявал най-голямата държава в Латинска Америка с 210 милиона жители от началото на 2003 г. до края на 2010 г. Той е първият демократично избран президент на Бразилия, който ще има трети мандат. Освен държавен глава, в десетина щата бяха избрани и губернатори.

В Twitter Лула публикува снимка на бразилското знаме с една ръка. Очевидно неговата - защото има само четири пръста. Когато е бил млад, Лула е загубил малкия си пръст при трудова злополука. Над него беше написано „Демокрация". Хилядите поддръжници на кандидата на Работническата партия (РТ) празнуваха победата на Лула на булевард „Авенида Паулиста" в Сао Пауло. 

Френският президент Еманюел Макрон веднага поздрави Лула за избирането му. „Отвори се нова глава в историята на Бразилия", написа той в Twitter. През последните години Макрон влезе в остър сблъсък с Болсонаро, особено по отношение на международната политика в областта на околната среда. Президентът на САЩ Джо Байдън и посланикът на Германия Хайко Томс също поздравиха Лула.

Настроението преди изборите беше много напрегнато с оглед на големите различия, населението беше силно разделено. И без това ожесточената предизборна кампания стана все по-мръсна в последния момент. Бразилците бяха залети от поток от дезинформация, особено в социалните медии и групите на Whatsapp. Телевизионните дебати, по време на които Лула и Болсонаро си отправиха обвинения, изглеждаха почти цивилизовани.

Много от поддръжниците му свързват Лула със златния век на Бразилия, когато икономиката процъфтяваше благодарение на високите цени на суровините, а правителството извади милиони от крайна бедност с помощта на социални програми. От друга страна, за опонентите му Лула е отговорен за корупцията и непотизма. Журналисти следят преброяването на гласовете в пресцентъра за изборите в Бразилия. Снимка: Tuane Fernandes/Bloomberg Журналисти следят преброяването на гласовете в пресцентъра за изборите в Бразилия. Снимка: Tuane Fernandes/Bloomberg

Страх от избухване на насилие

Имаше опасения, че след изборната победа на Лула може да се стигне до насилие. Болсонаро неколкократно постави под съмнение избирателната система и намекна, че може да не признае резултата. След разхлабването на законите за огнестрелните оръжия по време на неговия мандат много от поддръжниците му се въоръжиха. Някои от поддръжниците на действащия президент също така открито призоваха за военен преврат. Експертите обаче не виждат достатъчна подкрепа за това в обществото и във въоръжените сили.

Изборите в Бразилия имат и важно международно значение. Като огромен компенсатор на въглерод Амазония играе важна роля в борбата срещу глобалното изменение на климата. Освен това, с огромните си природни ресурси, високия дял на „зелената" енергия и голямата си селскостопанска икономика, Бразилия е потенциално важен търговски партньор.

Повече от 150 милиона бразилци бяха призовани да гласуват. На първия тур на изборите на 2 октомври Лула получи 48% от гласовете, а Болсонаро - 43%.

Резултатът от изборите и икономиката 

Бразилците гласуваха срещу настоящия президент въпреки подобряващите се перспективи пред икономиката на страната, оценявана на 1,8 трилиона долара, като безработицата намалява вече седем поредни месеца, инфлационният натиск се свива, а разходите за заеми са стабилни след 18-месечната кампания на централната банка за затягане на коланите.

Това е окуражаваща предпоставка за Лула, който поема управлението, след като по време на кампанията сключи съюзи, най-вече със сенатора Симоне Тебет след първия тур, които трябва да засилят подкрепата му в десноцентристкия конгрес. Това е положителен знак за инвеститорите, тъй като означава, че той ще може да напредне по-бързо в областта на реформите и справянето с икономическите предизвикателства, смята Адриана Дупита, икономист в Bloomberg Economics, базирана в Сао Пауло.


„Победата на Лула носи усещането за край на един цикъл и начало на нова фаза", каза тя. „Третият му мандат започва при много по-различни обстоятелства от първите два - в политически, глобален, а също и в икономически план“. 

Инвеститорите ще следят отблизо кого ще назначи Лула за свой финансов министър, след като отказа да посочи име измежду десетките икономисти, които го съветваха по време на кампанията. Бившият шеф на централната банка Енрике Мейрелеш и бившият министър на здравеопазването Александре Падиля се очертават като двама силни кандидати за поста, твърдят трима души, запознати с въпроса, пред Bloomberg News преди гласуването.

В началото на кампанията си Лула се обърна към широка коалиция, включваща 10 партии, и избра за свой кандидат центристкия си бивш съперник Жералдо Алкимин. Макар че многопартийният алианс засилва обхвата на новото правителство, някои експерти предупреждават, че различните приоритети в коалицията могат да се окажат слабост в момент на вземане на решения. 

Съществуват и въпроси за това как по-възрастният Лула, който е преживял рак и заяви, че ще изкара само един четиригодишен мандат, ще се справи с една по-сложна и разделена страна, отколкото при първото си идване на власт преди две десетилетия.

„Основното предизвикателство пред Лула ще бъде да съчетае различните интереси на широката група, която го подкрепя", каза Пауло Гама, политически анализатор от брокерската компания XP Inc. в Сао Пауло. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още