fallback

Русия разположи ракетни системи на Курилските острови

Според Newsweek Москва се е готвила за война с Япония през лятото на 2021 година

13:32 | 07.12.22 г. 5

Руското Министерство на отбраната разполага ракетни комплекси "Бастион" на Курилските острови, съобщава CNN, цитирайки съобщения на ведомството. Обсегът на ракетите е 500 километра. Въвежда се и режим на денонощно дежурство в северните части на архипелага, на о. Парамушир, допълват оттам.  Курилските острови са обект на спор между Русия и Япония, нерешен още от Втората световна война, припомня CNN. Началникът на кабинета на японския премиер Хироказу Матсуно коментира, че "внимателно ще наблюдават" действията на руските военни, които се активизират на изток, заедно с военната инвазия в Украйна. 

В началото на декември японският премиер Фумио Кишида коментира пред местния парламент, че не вижда условия за мирно решение на казуса с Курилските острови. Двете страни преустановиха разговорите след началото на войната в Украйна и след решението на Токио да се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия.

В края на ноември Newsweek публикува материал, базиран на информация от бивш служител на ФСБ, според която през миналото лято Русия е обмисляла война с Япония. През август е имало сериозна подготовка за това, коментира изданието на базата на получена информация, но допълва, че не може да я потвърди. 

В крайна сметка в началото на 2022 година Москва променя единствено целта си - вместо Япония, решава да нападне Украйна, но сценарият не се променя особено, твърди още източникът на изданието. Според него е готвена акция, в която японците ще бъдат наречени "фашисти" и "нацисти". 

Newsweek отбелязва, че има частично потвърждение на тези намерения - през лятото на 2021 година Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия публикува декласифицирана информация, показваща как японските служби за сигурност са измъчвали граждани на СССР по време на Втората световна война. За много наблюдатели разпространението на тази информация е неочаквано и изненадващо, но точно е в съзвучие с плановете за информационна кампания срещу Токио в руското общество.

Руските медии разказват за плановете на Япония да нападне СССР през 1938 година. Russia Today публикува истории за биологични експерименти със съветски пленници и лошото отношение към тях. РБК Россия също публикува материал за плановете на Япония да разработи биологична бомба с чумни бълхи през 1944 година. 

Според източника на Newsweek целта е ясна - да покаже, че японците са нацисти, които правилно е трябвало да бъдат разоръжени след края на Втората световна война. Япония обаче нарушава тези санкции и представлява заплаха за Русия. 

Москва започна войната в Украйна с заявката за "денацификация" и "демилитаризация" на страната, която е заплаха за сигурността на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 07.12.22 г.
fallback
Още от Политика виж още