IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира мирните преговори с Япония за Курилските острови заради санкциите

Двете страни спорят от десетилетия за архипелага

13:15 | 22.03.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия спира преговорите с Япония за мирен договор, който официално да сложи край на тлеещия конфликт от времето на Втората световна война, след като Токио наложи безпрецедентни санкции заради нападението над Украйна.

Москва прекратява и диалога с източния си съсед относно икономическата дейност на спорните острови под контрола на Кремъл - Южните Курили, както са известни в Русия, или Северните територии, както ги наричат в Япония, предава Bloomberg, като се позовава на изявление на руското външно министерство.

Двете страни така и не подписват официален мирен договор, слагащ край на Втората световна война. От десетилетия те спорят за архипелага близо до японския о. Хокайдо.

Съветският съюз превзема островите в последните дни на войната, като прогонва хиляди японски жители.

„Настоящата ситуация произтича от нахлуването на Русия в Украйна“, коментира премиерът Фумио Кишида пред парламента във вторник. Той допълва, че спирането на преговорите е „несправедливо и абсолютно неприемливо“.

Външният министър Йошимаса Хаяши по-късно каза пред репортери, че няма промяна в основната политика на Япония да се стреми да разреши спора за островите и да приеме мирен договор. Той допълва, че официален протест срещу изявлението на руското външно министерство е бил предаден на руския посланик в Япония Михаил Галузин.

Бившият японски премиер Шиндзо Абе се опита да изгради връзки с руския президент Владимир Путин в опит да разреши териториалния спор и да подпише мирен договор. Преговорите не постигнаха напредък, а Русия втвърди позицията си, като въведе промени в конституцията, които направиха незаконно предаването на която и да е част от нейната територия.

Това улесни Япония да остане в съответствие със САЩ и Европа относно санкциите в отговор на руската инвазия в Украйна. Кишида осъди войната като „варварска“.

Япония също така лиши Русия от нейния търговски статут на най-облагодетелствана нация и замрази активите на десетки лица и групи, наред с други мерки.

Русия се опита да сплаши Япония с флотилии от военни кораби, които плават близо до японския бряг през последните месеци. По-рано през март японските военни съобщиха, че руски военен хеликоптер е нахлул за кратко във въздушното пространство на страната близо до спорната зона, заради което страната е вдигнала свои изтребители.

В изявлението на ведомството си Москва подчертава, че цялата отговорност за щетите върху двустранното сътрудничество е на Япония, тъй като страната съзнателно е избрала да води „антируски курс“, вместо „да развива взаимноизгодно сътрудничество и добросъседство“.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
И британците ги тресе: Breitbart: Британците ще бъдат заставени да приемат в домовете си не само украинци, но и афганистанци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Японците горките, тъкмо въведоха санкции и ги тресна земетресението. После как да не вярваш в теории на конспирацията. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Япония в една съвременна война е адски уязвима. Острови без стратегическа дълбочина. И купува повече памперси за стари хора, отколкото за бебета. Смешна история за **** троллове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Виж ти, ами ние няма ли да правим десант под Одеса да си чопнем нещо? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
съдба... замириса на *** и всеки бърза да чопне парче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Начи сега е момента японците да си вземат земята, мм? Напред самураи, да си заслужите мирния договор! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Поредната xpaчкa в муцуната на ботоксното жуже. Да си знае какво мисли за него света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Веск
преди 2 години
Японската армия е далеч по-силна от украинската. Пред вид сериозното затъване на дед *** в Украйна да вземе да си трае. Маниакален нарцисизъм. Власт, власт и пак власт. Без грам мисъл. Това е дедо ви *** касапина. Де скача на Япония - БВП на рашата е 1/3 от японския. Ама били победили във ВСВ. За кво победиха? Да бяха загубили като Япония, че днес да са световна икономика рашагите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още