fallback

Донбас - ключът към военните действия в Украйна

Злото идва за вас и няма да има кой да ви защити, предупреди руснаците украинският президент Володимир Зеленски

08:35 | 16.01.23 г. 17

Донбас е ключов в битката за Украйна, коментира в своето вечерно обръщение по повод 326-ия ден от началото на войната украинският държавен глава Володимир Зеленски. Той посочи, че битките около Бахмут и Соледар продължават с пълна сила, а Русия е превърнала този фронт във фундаментален за самата себе си.

По данни на Въоръжените сили на Украйна в момента руските военни нападат основно в две направления - към Бахмут и Авдеевка, както и опитват да подобрят своето тактическо положение в Купянск и Лиман. Целта е пълният контрол над Донецка област, се казва в профила на ВСУ във Facebook. След неясните съобщения превзет ли е Соледар, или не, украинските военни признаха, че са се изтеглили от разрушения град, но държат позиции в покрайнините му, които не позволяват на руснаците да продължат към целта си - Бахмут.

В 326-ия ден от войната руските военни са нанесли 2 ракетни удара и повече от 55 обстрела от ракетни реактивни системи. В събота при ракетен удар в жилищен блок в Днипро загинаха 30 души, а разчистването на руините продължава. Все още в неизвестност са 30-на души. Ранените при обстрела на жилищната сграда са повече от 70 души.

Жилищната сграда е поразена от ракета Х-22, която украинските противовъздушни сили не могат да свалят. До този момент над Украйна са изстреляни 210 ракети от този клас, посочват още украинските военни.

Злото идва за вас

В своето вечерно обръщение Володимир Зеленски призова хората в Русия и от Русия, които "прекрасно виждат и знаят какво се случва", да не мълчат.

"Злото е много чувствително към страха - то винаги запомня тези, които се боят или опитват да се скрият. И когато то дойде за вас, няма да има кой да ви защити", коментира още украинският държавен глава.

Русия се готви за дълга конвенционална война

През 11-те месеца на войната Русия не успя да постигне своите основни цели - не превзеха столицата Киев, нито успяха да поемат пълен контрол над Донецка и Луганска област. През декември руският президент Владимир Путин направи няколко изказвания, които сигнализират, че в Кремъл започват да се подготвят за дълга конвенционална война, пише в обзора си Институтът за наблюдение на войната (ISW).

Анализаторите посочват коментара на руския президент от 7 декември, че "специалната военна операция" може да отнеме повече време, както и че Москва ще поправи грешките от последните месеци - както по отношение на мобилизацията, така и за съживяване на военно-промишления комплекс.

Нещо повече - Кремъл подновява информационната си кампания срещу Украйна, връщайки се към наратива, че съществуването на Украйна е заплаха за Русия. Засилват се коментарите относно възможните последици от загубата, което цели да разпали страховете и мотивира активирането на военните действия. Москва също отново контролира отразяването на войната, след като в последните месеци информацията често идваше от донякъде независими източници, които често критикуват открито руските военни.

От ISW отбелязват, че Русия ще опита в следващите шест месеца да си върнат инициативата във войната и да спрат оперативните успехи на украинските военни.

Кибер ООН

Украйна призова за създаване и на "Кибер ООН", пише европейското издание Politico. Заедно с ракетните обстрели над критична инфраструктура, Русия се опитва да внесе хаос чрез кибератаки в Украйна. Това води основно до повече страдания за гражданите в зимните месеци.

"Нуждаем се от "Кибер ООН", обединение на нациите в киберпространството, за да се защитим, да защитим ефективно нашия свят, нашия киберсвят и нашия реален, конвенционален свят", коментира ръководителят на украинската служба за комуникационна и инфрмационна сигурност Юрий Щихол.

По негови думи трябва да бъде създаден хъб, в който страните да обменят информация, да се подкрепят и да действат - кибератаките могат да станат дори и по-опасни от конвенционалните атаки, а мащабът на ефектите още не може да бъде оценен.

Това пространство почти сигурно изключва участието на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 16.01.23 г.
fallback
Още от Политика виж още