IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

18 са жертвите на нападението в Днипро, 40 души са в неизвестност

Руското нападение в събота беше най-голямото от две седмици насам

10:31 | 15.01.23 г. 12
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Жертвите на ракетното нападение на Русия срещу украинския град Днипро нараснаха до 18, съобщиха официални представители в неделя, а Великобритания съобщи, че скоро ще изпрати ескадрон от основните си бойни танкове, за да помогнат за отбраната на Украйна, предава Ройтерс.

73 души са били ранени, а 40 са в болница, включително четирима в интензивно отделение, съобщи губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко в 7,25 ч. местно време в приложението за съобщения Телеграм.

Служители на спасителните служби търсеха оцелели през нощта. Служители на спешна помощ съобщиха по-рано, че са чули хора да викат за помощ под купища развалини.

„Спасителната операция продължава. Съдбата на над 40 души остава неизвестна“, каза Резниченко и допълни, че при нападението са разрушени 72 апартамента, а над 230 са били повредени.

Висшето военно командване на Украйна съобщи в неделя, че Русия е нанесла три въздушни удара, изстреляни са 57 ракетни удара и са извършени 69 нападения със системи за залпов огън в събота. Украинските сили са свалили 26 ракети.

За момента няма коментар от Москва за нападенията, които са най-голямата вълна от руски удари от две седмици насам и се случват в момент, когато Украйна отбелязва традиционната Стара Нова година или Православната Нова година.

При нападенията в събота е засегната и критична инфраструктура в Киев и на други места. Официални представители предупредиха, че те ще ограничат електроподаването за столицата и големи части от страната в идните няколко дни.

Докато сухопътните боеве продължават в Източна Украйна, Великобритания последва Франция и Полша с обещания за още оръжия, като заяви, че ще изпрати 14 от основните си бойни танкове Challenger 2, както и друга артилерийска подкрепа в идните седмици.

Първото изпращане на западни танкове на Украйна вероятно ще бъде сметнато от Москва за ескалация на конфликта. Руското посолство в Лондон заяви, че танковете ще удължат конфронтацията.

Очаква се Германия да бъде подложена на натиск да последва примера, докато Киев продължава да настоява за модерно военно оборудване.

Междувременно стана ясно, че Русия е отменила в последната минута в събота планирана размяна на военнопленници, съобщи украинският Координационен щаб за третиране на военнопленници. 

"Друг кръг от размяна на пленници беше планиран днес (в събота - бел. ред.) с руската страна", уточни щабът в приложението "Телеграм". "Но той беше отменен в последната минута по инициатива на руската страна". 

Русия и Украйна извършиха няколко размени на военнопленници, за последен път на 8 януари, с участието на стотици пленници от всяка страна в хода на войната, която вече е в 11-я си месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 15.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: IvelПак си сбъркал опорките :) А ВСВ щеше да свърши в столицата на руската пендерация ако не бяха сащ :) Че да не казвам и първата ! бий руския фашага по главата бий бий бий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: danchomentataстига менти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Пропуснах и Афганистан, и разбира се, Студената война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
До: Ivel Тази про,сто,тия дето си я написал, даже не си струва труда да се коментира.Освен,че Русия е била бъхтана най-редовно, например през Кримската война, Рускояпонската война, Първата световна война , и разбира се, в няколко войни с османската империя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 7
Ivel
преди 1 година
До: evlogi Нее, грешката е, че доставят каквото и да било въоръжение на Украйна, без него войната отдавна щеше да е свършила и много хора щяха да са живи сега. Колкото повече доставят толкова по-бавно ще свърши войната, с повече човешки загуби и за двете страни и унищожена инфраструктура за Украйна. С Русия войните свършват единствено в столицата на другата страна. Така ще стане и сега, но по-бавно и с повече страдания за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
evlogi
преди 1 година
Освен от Русия, част от вината за тези жертви се носи и от Запада, който се мотка и доставя въоръжение на час по лъжичка.И това важи в особено голяма степен за Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 9
aldy
преди 1 година
Великобритания последва Франция и Полша с обещания за още оръжия, като заяви, че ще изпрати 14 от основните си бойни танкове Challenger 2, === Танковете са нападателни оръжия. Значи киевската хунта се готви да завземе Крим, нъл тъй? Аре сега бой по тенджерите! РФ заформя три фронта за настъпление. Променената структура на командването на войските показва това. Настъплението може да започне в близките дни, докато наглосаксиите се тутат. А после не е зле да удари и по тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 8
aldy
преди 1 година
Ами не само в Донецк е така. При това, причината е калпавото ПВО на урките, което само е отклонило ракетата върху жилищната сграда. Ако си седяха мирни, щеше да пострада само инфраструктурата, а не хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
И после защо казват ни терористи и иззpoди, като стреляме по цивилни и обикновени хора. Ничего чудно нет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
И през нашто швайцарско мина Джемкорп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още