IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще изпрати на Украйна танкове Challenger 2

С решението на Лондон се засилва натиска върху Германия да да разреши износа за Украйна на произведени в Германия танкове от арсеналите на други съюзници в НАТО

15:51 | 14.01.23 г. 21
Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg
Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Великобритания ще изпрати на Киев танкове от следващо поколение, за да ускори глобалната военна и дипломатическа подкрепа за Украйна, съобщават официално от Даунинг стрийт.

Решението, което дойде след разговор между министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак и украинския президент Володимир Зеленски, сложи край на дните на несигурност относно това дали Лондон трябва да достави „променящи играта“ бойни танкове Challenger 2 на Украйна, пише Politico.

„Министър-председателят очерта амбицията на Обединеното кралство да засили подкрепата за Украйна, вкл. чрез предоставянето на танкове Challenger 2 и допълнителни артилерийски системи“, посочва се в изявление на правителството.

„Премиерът и президентът Зеленски приветстваха други международни ангажименти в този смисъл, включително предложението на Полша да предостави рота танкове Leopard“, допълва се в изявлението на британското правителство.

Варшава вече обеща да изпрати 14 бойни танка Leopard 2 в Украйна „като част от изграждането на международна коалиция“, докато германският канцлер Олаф Шолц изглежда все още не е склонен дали да удовлетвори нарастващите молби на Украйна за повече оръжия.

Challenger 2 е основният боен танк на британската армия, посочва BBC. Той влезе в експлоатация през 1998 г. и в момента е в процес на модернизация, така че да бъде запазен в експлоатация до 2035 г.

Танкът първоначално е проектиран да се изправи срещу руски бронирани машини. Нарезната му цев обаче е специфична и използва различни боеприпаси от страните от НАТО.

Challenger 2 има четиричленен екипаж и носи 120 мм главно оръдие и две 7,62 мм картечници. Максималната му скорост е около 59 км/ч. Използван е във войната в Ирак.

Великобритания все още не е потвърдила официално броя на танковете, които ще изпрати в Украйна, но се смята, че ще са около една дузина (12 броя). Това ще е най-модерният танк, който украинците ще използват във войната.

Украйна казва, че се нуждае от още стотици танкове и бронирани машини, за да си върне териториите, които все още се държат от Русия – в Донецка и Луганска област и полуостров Крим.

Танковете се разглеждат като ключови за офанзивни военни операции, ако се използват с подкрепата на артилерия, въздушни сили и пехота за превземане на земя. Без тази подкрепа обаче те могат да се окажат лесни мишени.

САЩ все още не са доставили на Украйна нито един от танковете Abrams, които използват същите боеприпаси като Leopard.

Приносът на Обединеното кралство със сигурност не променя играта. Но преминава значителна психологическа граница, отбелязва още BBC. Досега западните държави не бяха склонни да предоставят на Украйна модерни танкове. Западната военна подкрепа обаче бавно еволюира от предоставяне само на отбранителни оръжия към предоставяне на по-сложни оръжия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари в Twitter за подкрепата на Великобритания. В поста му се посочва, че решението на Лондон не само ще подсили украинската армия на бойното поле, но и ще изпрати правилния сигнал до другите партньори.

Украйна иска танкове като военна помощ още от началото на войната, пише The New York Times. С решенията на Великобритания и Полша натискът върху канцлера на Германия Олаф Шолц да разреши износа за Украйна на произведени в Германия танкове от арсеналите на други съюзници в НАТО се засилва.

Танковете Leopard 2 са сред най-желаните от Киев и експерти казват, че в значителни количества те биха увеличили значително способността на Украйна да отблъсне руските сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
С решението на Лондон се засилва натискА върху Германия === Малко неграмотно, ама карай, кой ти гледа едрия и дребния член?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 12
Alex Silver
преди 1 година
Да побързат, че докато се натуткат, я Харков, я Киев паднале.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Можеш да се тиквочиш колкото искаш , да храчиш и плюеш на воля , но украинците са 100 пъти повече човеци и европейци от нефелното население на онази кална 1/8 от земната суша ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... И на първо място , чакат да се изнесат цивилните !! Който иска да заминава в рассия , който иска да се евакуира в Украйна ... Още миналата година ноември предупредиха кметовете и областните , да предупредят хората ... Всеки да решава за къде ще е ... После започва мелето ... В тези области има и хора с рассийски корени . Дават им право на избор и нов живот . Но останалите са украинци и нямат избор , трябва да се защитават от opkите , докато се освободят ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Указ номер 3 за 2023 на Зеленски , създава военна администрация на Олешка , дето е ваша ... :))) ... Даже е назначил и управител ... Щото е ваша ... Знаеш ли смешен българомразецо що чакат вече втори месец украинците ?! Великата ти начетена аналитична мисъл не може ли да стигне до некое мъдро мнение ами дърдориш за да се развличаш ?! На второ място да дойде необходимото оборудване и амуниции - танкове , бойни машини , нови ракети за HIMARS и ML270 , десетките хиляди снаряди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... щом е показано че е ваша зона , значи конашенко не лъже ... :))) ... кат нема кво да кажеш --> търчи-лъжи ... тука данчоментата ака борката ака дядя вова кат немаше кво да каже се упражняваше на ника зелка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Ами сигурен съм, че не е наша. Прегледах си нотариалните актове, но имот с някаква прилика с Олешка нямам. Питах и брат ми - тц. На картата на военната ситуация в Украйна има такова градче на левия бряг на Днепър, срещу Херсон. Показано е като зона под руски контрол - това незнам ваше или наше трябва да значи. Херсон - рашибозукът го отстъпи, за да си го вземе пак цял, иначе киевските нацита щяха да го залеят от Каховка и да го погребат. Оссаналото от поста ти си е живо търчи-лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Кое беше това Херсон , онзи град дето е столица на анексираната област ли ?! Дето имаше референдум и 95% искат в рассийката ли ?! Помогни , че нещо ми се изплъзва ... Викаш 2 месеца , а ?! Таман 2 месеца откак 300хил мобилизираха , а вече ще търсят още 500хил ... :))) ... кво се е случило ?! нали по 500 с една ракета закопават ?! Соледар и около него убаво , 30кв.км . Лошо нема . Ама Херсон и около него 1200кв.км !! А Олешка сигурен ли си че е ваша ?! конашенко кво рече ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 17
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Не ми е приятно да призная, но за един случай си прав - онзи ден се опитаха да ги спрат да не напускат Соледар, но не можаха. Иначе не могат да спрат ВСУ, защото ВСУ никъде не отива. Откакто им бутнаха гювеч с Херсон, минаха 2 месеца. Един метър някъде не са мръднали напред ВСУ - как и защо да ги спират? А, щях да забравя още един случай - в Олешка също не можаха да ги спрат. Сигурно за там много ги е яд, затова изтърбушиха ел. мрежата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Факт !! Като не могат да спрат ВСУ , стрелят по трафове и жилищни блокове ... толкова си могат . Никога не са изграждали съзидателно . Винаги са опустошавали !! Изключително вулгарно население на всички нива , от царя до последния бурлак на въжето ... Това няма да продължи още дълго ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още