IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските машини Bradley още не са в Украйна, но Русия вече е унищожила четири от тях

Превземането на Соледар няма да доведе до успешна офанзива към Бахмут, който руските военни не могат да превземат вече пети месец

08:47 | 13.01.23 г. 24
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За унищожени четири бронирани машини Bradley съобщават от Министерството на отбраната на Русия, и то още в отчета си за хода на войната на 4 септември 2022 година. Сводката е публикувана на сайта на Министерството на отбраната. Тези машини обаче са част от последния пакет с военна помощ от САЩ, на стойност 3 млрд. долара, обявен само преди няколко дни. Очакванията са, че те ще пристигнат на украинска земя едва към края на този месец.  

Руски експерти им направиха и разбор и ги определиха като "непригодни" за украинския чернозем. Bradley са верижни бронирани машини, определяни и като "леки" танкове. Според военния експерт Сергей Суворов, цитиран от ТАСС, недостатъците им са свързани с голямото тегло и невъзможност да преодоляват водни препятствия. Според говорителя на Пентагона САЩ ще предоставят на Украйна модификация на Bradley - A2 ODS, която е разработена след операцията "Пустинна буря" в Ирак през 1991 година. Според спецификациите на производителя теглото на тези машини е между 32 и 36 тона.

Руските анализатори пренебрегнаха и значението на системите HIMARS, които САЩ предостави през лятото на 2022 година на Украйна. В крайна сметка обаче именно те промениха хода на войната. Сега военните експерти в Украйна признават, че руските военни са се "пригодили" към тях и ефективността им спада. Именно с това се обяснява забавянето на контранастъплението след освобождаването на Херсон и Харков.

Освен американските Bradley Киев получи обещание и за 40 броя от германския аналог "Мардер", които ще пристигнат до края на първото тримесечие на 2023 година в страната.

Украйна ще разполага и с танкове "Леопард", които обеща Полша, както и с танкове от Великобритания. Очакванията са по време на предстоящата среща във формата "Рамщайн", тоест министрите на отбраната на НАТО, да бъде уточнен броят на танковете и бронираните машини, които Киев ще получи.

Битката за Донбас

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) коментира в своята страница във Facebook, че основната битка на фронта в момента е в Донецка област - ожесточени са боевете в направлението Бахмут-Соледар.

Украинските военни не съобщават на 12 януари, че са отблъснали атаки в Соледар, както правеха преди дни, в същото време Русия официално не е съобщила за превземането на гарада, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Това направиха от ЧВК "Вагнер" преди ден. Украински военни коментират пред местни медии, че ситуацията е много динамична и битки се водят буквално за отделни сгради, а контролът се сменя почти непрекъснато. В края на 2022 година е направена ротация на военните в региона, посочват още украинските военни.

Анализаторите от ISW допълват, че дори и Соледар да е в ръцете на руските военни, това няма да се отрази на опитите да бъде превзет Бахмут, което е цел в последните близо пет месеца. Американски военни също отбелязват, че превземане на Бахмут и Соледар не би променило хода на войната.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира в своето вечерно обръщение за 323-ия ден от хода на войната, че на заседание на щаба на Върховния главнокомандващ са дискутирани възможностите за подосигуряване на всички нужди на военните в региона Бахмут-Соледар. От думите на държавния глава стана ясно, че към 46-та бригада, която защитава Соледар, вече са се присъединили военните от 77-ма бригада. Очакванията са в региона да бъде доставена и "модерна техника", която да подсили отбраната.

През изминалото денонощие украинските военни са отблъснали 12 атаки, включително и край Бахмут, допълват от ВСУ.

Реформи в руската армия

Висши украински военни отбелязват, че Русия ще опита да направи реформа в армията през 2023 година, включително и съществено повишение на състава до 1,5 млн. души, от приблизително 1,35 млн. към края на септември 2022 година. За Киев това е доказателство, че Москва се готви за дългосрочна конфронтация и подготовка за широкомащабни военни действия.

Този коментар е отправен броени дни след промяната в управлението на операцията в Украйна. Контролът се върна в ръцете на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на руската армия ген. Валерий Герасимов. Досегашният управляващ - ген. Сергей Суровикин, вече е негов заместник.

Украински анализатори коментират, че това е опит да бъде върнат нормалният принцип за водене на тази операция. За един от съветниците в офиса на украинския президент Олексей Арестович това е знак, че в Москва виждат заплаха за срив на държавността, което е заплаха и за сигурността на върхушката.

В Украйна воюват съюзни военни сили, в чийто състав влизат освен военните още и Националната гвардия, частната военна компания "Вагнер", армията на ръководителя на Чечня - Рамзан Кадиров, както и силите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. В последните дни собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгени Пригожин активно се изказва за признаването на неговата армия като равна с държавната.

2,4 млн. украинци живеят в домове, поразени от руски обстрел

2,4 млн. украинци живеят в домове, по които има щети от руски обстрел, коментира министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков, цитиран от Bloomberg. Това е на фона на ниските температури в Украйна и спирането на електро-, топло- и газоподаването след масовите ракетни обстрели от страна на Русия от началото на октомври насам. Повече от 316 хил. души са поискали компенсации от държавата заради разрушенията по жилищата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Инвесторчето, защо не разкажете за 638-и път как великата украинска армия е yбила/осaкатила поне 200 000 руски войници, които изобщо не са влизали в 404?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: penman: Неее, не ме будалкай, non passaran. Откакто те наблюдавам, руската ти страст все до пусти скраБ те докарва. Аз неграмотниците ги надушвам веднага. Отдавна ме сърбяха пръстите, но днес ме уцели в настроение да те отбележа. Но всъщност, не е фатално - като гледам как се развиват събитията около войната, всяко зло за добро. От скраб с лекота ще мигришаш към скръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
penman
преди 1 година
До: Tikva007Тикво, интелекта ти напълно отговаря на никнейма ти. Не знаеш ли, че при бързо писане на смартфон, понякога натискаш съседна буква?! От къде да знаеш, русофилските кратуни са лишени от мозъчна тъкан, затова и следват безропотно Фюрера от Кремъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: penman: Ти си сраБ бре, писател! И ти ли си инжИнер като Петкан, та си пропуснал езиковите дисциплини в училище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 9
penman
преди 1 година
Не са само четири уникожени Брадли. Безаналоговите руски оружиа поне сто Брадлита са унищожили, както и наколкостотин Химарса. Сега е ред на Леопардите да се превърнат в скраб, както казва по-малкото джудже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 9
Alex Silver
преди 1 година
Край Соледар с 10 хиляди жители са трупясани 25 хиляди урки. Явно няма никакво значение за киевската хунта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 14
Alex Silver
преди 1 година
Не могат или не искат да превземат Бахмут? Щото на крака им идват урките със западното въоръжение и остават по полята скрап с хиляди тонове. Сега западняците си изпразниха скрадовете, урките почти нямат танкове. А само край Харков изгубиха 400 парчета преди време. Без танкове, с тия Брадлита могат да водят настъпление само срещу кокошките. Ze искал 1000 танка. Няма да чака дълго. В тези няколко месеца ще приключи СВО в укробандерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахаха, правилно цървуул, взимай си бележка ... няма ракети, не е имало, пушеха!и да не съм чул да обвиняваш руската армия в некадърност повече или че лъже !!! Хахаххаа, Смятай кой е глууупавия, щом се налага да ти припомням важни опорки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: evlogi: На война се лъже повече, отколкото на лов, но неопровержим факт е, че и HIMARS медийно прегоряха както предходните вундервафета Джавелин и Байрйктар и тихичко потъват в забвение на фона на задаващите се страховити Брадли, Мардер и 10-20 бр. Леопард 2. Но всъщност, нетът е пълен с клипове с унищожени бронирани машини, доставени от НАТО - американски, британски, канадски, турски, чешки и какви ли не. Ти би ли заложил пръст, че преди не са вкарани в Украйна някакви бройки Брадли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 8
evlogi
преди 1 година
Нищо ново.Те и с HIMARS са тъй.Доставени от Шатите 24 броя, унищожени според ръководството на самая магуачая 36...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още