IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Вагнер“ обяви завладяването на Соледар

Града и Бахмут са от стратегическо значение: те са част от украинската отбранителна стена пред агломерацията между Словянск и Краматорск.

07:10 | 11.01.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След няколкодневни сражения руската наемническа групировка „Вагнер" обяви превземането на източния украински град Соледар. „Отрядите на „Вагнер“ са взели под свой контрол цялата област Соледар", цитират руските информационни агенции изявление на лидера на групата Евгений Пригожин от вторник. В  съобщението се уточнява, че в центъра на града са обкръжени вражески бойци и се водят сражения. Броят на пленените украински военни ще бъде съобщен утре. Сраженията обаче продължавали. Информацията не може да бъде проверена по независим начин. Първоначално нямаше изявление от страна на Украйна.

Във вечерното си обръщение в понеделник украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Бахмут и Соледар ще продължат да бъдат защитавани. Соледар е до голяма степен разрушен, а страната е осеяна с руски трупове, каза той.

Британското министерство на отбраната вече предположи ден по-рано, че руската армия и наемниците на „Вагнер“ контролират по-голямата част от малкия солодобивен град. Това би било важна стъпка към завладяването и на Бахмут. Пригожин оправда наскоро яростното настъпление към транспортния възел Бахмут с огромните тунелни системи там, където войниците и танковете могат да намерят убежище.

„Продължават тежките боеве в защита на Соледар", съобщи няколко часа по-рано украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр в Telegram. „Независимо от загубите си, врагът продължава да атакува“. Предното пространство на украинските отбранителни линии било „осеяно с трупове на нападателите".

Около десет месеца и половина след руското нападение над Украйна боевете в Донецк са особено ожесточени. Соледар в източния украински индустриален регион Донбас е само на няколко километра от размирния град Бахмут. Градовете Соледар и Бахмут са от стратегическо значение: те са част от украинската отбранителна стена пред агломерацията между Словянск и Краматорск. От руска гледна точка превземането на района би било важна стъпка към завладяването на целия Донбас - една от военните цели на Кремъл.
Оценка на контрола на терена в Украйна. Графика: Bloomberg Оценка на контрола на терена в Украйна. Графика: Bloomberg
Така това би се оказала първата успешна офанзивна операция на Кремъл от четири месеца насам, първа видима стъпка за евентуално бъдещо обсаждане на Бахмут и първи пробив на територията на Донецк от началото на юли. Също така би било и плюс за наредената от Владимир Путин частична военна мобилизация в края на септември, защото би показала, че не е пълен провал. 

Над 500 цивилни все още са в Соледар

Според украинския военен администратор на Донецка област Павло Кириленко във вторник вечерта повече от 500 цивилни все още са се намирали в Соледар. „Някои от тях биха искали да напуснат града незабавно, но в момента това не е възможно заради интензивните боеве", каза той по телевизията. „Докато няма безопасен изход от града, евакуация няма да има“. 

Зеленски прогони проруски депутати от парламента

Украинският президент Зеленски експулсира четирима проруски депутати. „Ако народните представители решат да служат не на украинския народ, а на убийците, които дойдоха в Украйна, тогава нашите стъпки ще бъдат адекватни", заяви 44-годишният политик в ежедневното си видеообръщение във вторник. Експатрирането е извършено в съответствие с конституцията въз основа на информация от разузнавателната служба на СБУ и миграционната служба, каза Зеленски. „Нашите услуги работят“. 

Украинският паспорт е бил отнет на депутата Виктор Медвечук, който пристигна в Русия през септември в рамките на размяна на затворници. Смята се, че останалите трима също се намират в съседната държава. И четиримата представляваха партията „Опозиционна платформа - За живот", която беше забранена след руската инвазия през февруари 2022 г. И четиримата депутати са заподозрени, че имат руско гражданство. Експулсирането на политически неудобни лица беше често използван инструмент при предшественика на Зеленски Петро Порошенко и в Съветския съюз.


Пентагонът: Обучението на украинци за работа с американски танкове – в Бавария

Обявеното от САЩ обучение на украински войници за работа с бойните машини на пехотата Bradley ще се проведе на военния полигон в Графенвьор, Бавария. Това беше потвърдено от говорителя на Пентагона Пат Райдър във вторник. През миналата седмица САЩ обявиха, че ще предоставят и 50 броя Bradley като част от последните оръжейни доставки за Украйна. Очаква се танковете да пристигнат в Украйна през следващите седмици, каза Райдър. По-рано Пентагонът обяви, че от следващата седмица около 100 украински войници ще бъдат обучавани на системата за противовъздушна отбрана Patriot във военна база в Оклахома. Обучението на украинските военни ще започне идната седмица в базата Fort Sill  в Оклахома. Ще бъдат подготвени между 90 и 100 украински военни, а обучението ще продължи няколко месеца. 

„Веднъж доставени на терен, Patriot ще допринесат за украинската противовъздушна отбрана и ще предоставят на украинския народ допълнително средство за защита срещу настоящите руски въздушни атаки", допълни генералът.

Произведени от компанията Raytheon, системите са за ракети земя-въздух със среден обсег и са били разработени първоначално, за да прехващат самолети на голяма височина. Те бяха модифицирани през 80-те години, за да се адаптират към нови заплахи, идващи от тактически балистични ракети. Комплексите показаха своята ефикасност по време на първата война в Ирак (1990-1991 г.) срещу руските "Скъд". 

Украйна се подготвя за евентуална нова атака срещу Киев

Украинските военни се подготвят за ново нападение на руски сухопътни войски от Беларус по посока на столицата Киев. За тази цел вече са подготвени или укрепени отбранителни позиции в северната част на страната, съобщи във вторник генерал-лейтенант Олексий Павлюк, който отговаря за отбраната на Киев. За да се предотврати бързото напредване на руските танкове, на всички достъпни за танковете места са поставени по-големи минни полета.

Какво ще бъде важно в сряда? 

Възможно е в сряда украинското военно ръководство да представи подробности за ситуацията в Соледар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Alex Silver ама говориш за радиус 1500 км около Соледар, нали ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
До момента само около Соледар са предали Богу дух около 25 хиляди укробандеровци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
За превземането на Соледар са нужни още руски жертви - РФ ще си ги позволи, не е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Zlato като за глуууповата копейка добре си се ориентирал... точно така, а трябваше още около 3ти март 2022 да сте я превзели цялата... но кво стана? :):) само 1/5 и продължавата да напредвате назад! :D:) получи ви се както обикновенно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Предполагам френските леки танкове (франсетата си падат по леките неща) ще се превърнат стратегически бомбардировачи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: khao Както обикновено и една пета от Украйна вече е руска, а в Инвестора брадлитата се превърнаха в танкове: През миналата седмица САЩ обявиха, че ще предоставят и 50 броя Bradley като част от последните оръжейни доставки за Украйна. Очаква се танковете да пристигнат в Украйна през следващите седмици, каза Райдър. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: 0pk сега ще се окаже както обикновенно... излъгали са! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
На готвача му се получават само живите предавания от моргата или гробищата , другите стоят доста фалшиво и нереално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Сега ще го прекръстят на "Вагнерово" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още