IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин не вярва на сълзите на Москва

Китайски чиновници твърдят, че Владимир Путин не е уведомил Си Дзинпин, че се готви да нападне Украйна

21:35 | 10.01.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Само 20 дни преди началото на войната в Украйна руският президент Владимир Путин е в Пекин по повод началото на Зимните олимпийски игри и разговаря с китайския си колега Си Дзинпин. Двамата обсъждат различни теми и си обещават взаимна подкрепа, пише Finanacial Times. Близки до китайския президент, пожелали анонимност, споделят пред изданието, че в Пекин нямат много доверие на Москва.

В Китай смятат, че има вероятност Русия да загуби войната в Украйна и това значително да намали икономическата ѝ сила и дипломатически възможности на световната сцена.

FT коментира, че в последните месеци различни китайски чиновници на различни нива са споделяли, че Путин не е информирал Си, че планира да нападне Украйна, въпреки срещата им в началото на февруари 2022 година. Той само е уведомил, че няма да изключи предприемането на мерки, ако украинците нападнат руска територия. Официално няма стенограма от разговорите между двамата и нищо от тези коментари не може да бъде потвърдено или отхвърлено, но Пекин понижава в длъжност на зам.-министъра на външните работи, който отговаря за Русия до служител на Националния съвет по радио и телевизия. Според източници на FT причината е провалът на разузнаването относно нахлуването на Русия в Украйна.

Позицията на Пекин по Украйна обтегна отношенията с ЕС. Сега китайските дипломати опитват да си върнат доверието, уверявайки своите европейски партньори, че ще използват връзките си с руския президент, за да го принудят да се откаже от някои намерения, като например да използва ядрено оръжие срещу Украйна. Китай освен това може да докаже желанието си да възстанови отношенията си с Европа не само като миротворец, но и като стане част от плановете за възстановяване на Украйна.

Подобно желание пролича от коментарите на Си Дзинпин по време на срещата си с Владимир Путин.

ЕС е водещ търговски партньор на Китай и в отношенията между двете Пекин реализира огромен търговски излишък. В същото време доста европейски компании са сред водещите чужди инвеститори в Китай. И от двете страни личи желание за възстановяване на отношенията - през ноември германският канцлер Олаф Шолц посети Пекин, а по-късно този месец се очаква в китайската столица да пристигне още Еманюел Макрон, както и италианският премиер Джорджа Мелони. 

Анализатори коментират, че Китай и ЕС могат да намерят общ език в опита да намалят влиянието на САЩ в световен мащаб.

На фона на малко хаотичното излизане от ограниченията, свързани с коронавируса, Китай има нужда да си върне приятелите, пише още FT. Процесът започва с преоценка на отношенията с Москва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
галфон
преди 1 година
До: khao ,Дълга е темата и ми е интересна и имам аргументи ,но нямам просто време за това.Все пак благодаря,че изложи своята гледна точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: *** Kакво разбираш да се диктува от там? Има установени правила след втората светова и според тях си пазят интересите, дай ми пример за нещо дето са попречили или издиктували на нас? Ако са ни съветвали или насочвали в определена посока, винаги е имало нещо насреща (един вид сделка) и за нас... станете правова държава ... ще има инвестиции и ще сте по-богати! Не искате да сте правова, като си избирате мутрата... нема инвестиции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: *** Все пак САЩ са единствената военна суперсила в момента, само те могат да се намесят във всяка точка на света почти веднага, а ядрената заплаха от русия е силно преувеличена... русия е провалена държава, това че имат големи запаси от оръжия както виждаш срещу една Украйна не им помага, а какво остава срещу някой от големите... трябват ти и качествени хора, с роби и крепосници нестава! Номера да ги смажеш с маса вече не работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
галфон
преди 1 година
До: khao - Обаче пропускаш нещо важно.Не Китай разбърка плановете им в Сирия и китайски подводници не са откривани в Атлантическия океан.Според мен военно именно Москва е заплаха за САЩ с ядрения си потенциал.След Втората световна Европа и най-вече Германия загуби национален суверенитет и всичко се диктува от Вашнгтон,не си ли съгласен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: *** не, не е прав... САЩ никога не са позволявали игрички зад гърба им... сещаш ли се че подслушваха Меркел и ги предупреждаваха многократно за северен поток! Никога Русия не е била заплаха за сащ след 89-та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
галфон
преди 1 година
Иначе Tikva007 е прав ,че УСАто няма да позволи игрички на Китай и ЕС зад гърба им.Вече започна икономическата война между тях и ЕС ще бъде на страната на Америка.Някой производства вече се изнасят за Индия.Някак покрай ушите на журналята мина срещата на Си и Байдън в Бали ,където те си стиснаха ръцете за обособяването на новия двуполярен свят.Очевидно Русия ще "играе" втора цигулка в групата на Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
галфон
преди 1 година
До: Импeраторът ,Около големите руски градове в Сибир са заселени много китайци,които се занимават със земеделие и произвеждат зеленчуци в оранжерии.Има цели села ,изкупени от китайци (видях го преди 2 години лично)На пазарите в градовете щандовете са само техни и продават произведеното (по неизвестни екологични норми), а администрацията си затваря очите.Тихомълком поглъщат цели райони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 представляват :-) пазаруват от тях без пари, заселват китайци в граничните райони и си постилат за връщане на териториите :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смешен , убийците в кремля решиха да се правят на велики , а в действителност са джудже в търговията на ЕС ... :))) ... Търговията със стоки и услуги на ЕС с УСАто е около $1,1трлн , на ЕС и Китай е около $700млрд , на ЕС и бензиноколонкота е около $100млрд ... За поднебесната кинкалерия казаците не представляват стратегически интерес ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 29
DS66
преди 1 година
Решението да влязат в Украйна е взето на 22 - ри, 2 дни преди да се случи. Те действат точно огледално, така се получава когато решенията се вземат от много хора. Няма ка да са уведомили Пекин. На такива решения медиите им въздействат силно, медиите ги убеждаваха че като влязат това ще трае 3 дена. Ако нямаше стрелба по тях там и те нямаше да стрелят, щяха да свалят управниците и да си отидат, дори нямаше да се занимават да наложат други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още